Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дали ще има преориентация на страната зависи колко дълъг е хоризонтът на служебно управление"

Ружа Смилова: Не е немислимо да видим постоянно управление от служебни кабинети

С конфронтационния си избор на министри президентът само засилва напрежението в страната, смята преподавателят

доц. Ружа Смилова
Снимка: Личен архив

"Късметът на Радев е голям, ако това е желанието на Радев – да излъчва кабинети. Излъчването, назначаването на служебен кабинет е най-голямото правомощие на президента, което е отговор и на най-голямата легитимност, с която президентите по нашата Конституция биват избирани пряко от народа. Служебният кабинет е подобаващото правомощие на високо легитимния избор на президентите и Радев се възползва максимално."

Това каза пред БНР в анализ на политическата ситуация Ружа Смилова, преподавателка по политически науки от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Дали ще има преориентация на страната зависи колко дълъг е хоризонтът на служебно управление от страна на Радев. Това зависи най-вече от това колко шарен ще е парламентът и колко способен ще бъде да излъчи редовно правителство. Хоризонтът на настоящия служебен кабинет може да се окаже дълъг и тогава ще се отворят възможности за евентуални промени, макар аз да не вярвам това да бъде постигнато в дългосрочен план през управление на служебен кабинет. Все пак без парламент такава преориентация на страната не е възможна", подчерта тя.

Ружа Смилова е скептична, че в бъдещия парламент може да има мнозинство за смяна на геополитическата и геостратегическата ориентация на страната.

"Изборът на Радев по-скоро сочи желание за ескалиране на напрежението по посока Корнелия Нинова и БСП, отколкото нещо друго. Може би наистина цели повдигането на шансовете на Крум Зарков да се пребори за лидерското място в БСП, което в момента изглежда малко вероятно, но може би е залагане на по-дългосрочен ход, който да смени пластовете в БСП."

Преподавателят изрази опасения, че с подобни конфронтационни избори на министри президентът само засилва напрежението в страната, което по думите ѝ противоречи на основния мандат, с който се излъчва служебният кабинет - успокояване на политическата обстановка.

"Шампионът по излъчване на служебен кабинет Радев е едва в първата година на втория си мандат. Не е немислимо да видим едно постоянно управление на страната от служебни кабинети, в случай че политическата криза ескалира и не се окаже възможно излъчване на редовен кабинет. Това са сериозните заплахи пред политическата система у нас. Един вид подмяна или опит за подмяна на парламентарната с де факто президентска република."

"Апатията, отвращението от политиката са много сериозен феномен в България, за който свидетелства и високата електорална волатилност. На всеки избори нов политически играч миналата година печели състезанието. Не е изключено тази висока волатилност да продължи. Нямаме нов играч сега, но нищо чудно да имаме отново преподреждане. Гражданите залагат често на непознатото с надежда да се окаже спасително. Мисля, че вече вървим към изчерпване на този модел", изтъкна доц. Смилова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06