Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи визитата на Нанси Пелоси в Тайван, оценяват я като "историческа" и "противоречива"

Нанси Пелоси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключи посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси. Визитата се оценява като историческа и противоречива. Преди да се качи на борда на американски военен самолет 82-годишната Пелоси поздрави официалните представители на летище "Съншан" в Тайпе. Тя описа посещението си като приятелско.

Азиатската обиколка на Нанси Пелоси продължава с посещения в Южна Корея и Япония.

Точно 19 часа и 20 минути е продължила визитата на Нанси Пелоси в Тайван. Самолетът й е излетят в 18 часа местно време от летище Съншан. Според японски медии преди това шест изтребителя Ф-15 и три самолета за зареждане с гориво за излетели от американската военна база в Окинава. Самата Нанси Пелоси окачестви посещението си като "приятелско".

Президентът на Тайван Цай Ингвен благодари за конкретните действия в подкрепа на Тайван в този критичен момент и подчерта, че островът няма да отстъпи пред лицето на повишени военни заплахи.

Визитата предизвика гневни коментари от Пекин и Москва. Китай обяви редица военни учения и извика американския посланик.

"Онези, които си играят с огъня, ще загинат от него", предупреди китайският външен министър Ван И, като добави, че пътуването на Пелоси до Тайван е "пълен фарс".

Външният министър също така подчерта, че САЩ "нарушават суверенитета на Китай под прикритието на така наречената "демокрация" и отбеляза, че Китай "няма да остави място за действие на протайванските сили за независимост или намеса от външни сили“.

Руският външен министър Сергей Лавров описа посещението като демонстрация на "правомощия" от страна на САЩ, а Европейският съюз призова за диалог без напрежение.

Единствената от Съюза, която публично подкрепи визитата на Пелоси в Тайван, беше Литва. Външният министър на балтийската страна Габриелиус Ландсбергис написа в туитър: 

"След като председателката Пелоси отвори по-широко вратата към Тайван, аз съм сигурен, че други защитници на свободата и демокрацията ще минат през нея много скоро".

Миналата година Литва си навлече гнева на Китай, след като Тайван откри дипломатическо представителство във Вилнюс, а литовски депутати посетиха Тайпе.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11