Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Иван Шишков: Предложихме мерки за по-бързо въвеждане на интерконектора в експлоатация

Арх. Иван Шишков
Снимка: БГНЕС
Строителят на интерконектора с Гърция е най-привилегированият строител и го разбра, когато го поканихме на работна среща и предложихме решения, за да може да се ускори въвеждането в експоатация.

Това каза за БНР служебният министър на регионалното развитие и благоустройството архитект Иван Шишков и обясни решенията:

"Предложихме да разделим обекта на два етапа. Първият етап да бъде тази част, която е свързана не само с експлоатацията, но и със сигурността на експлоатирането на газовата връзка. Във втория етап ще останат вертикална планировка, пътищата и неща, които не са от пряко значение във връзка с експлоатирането на обекта, така че този обект да може да бъде въведен в експлоатация в най-скоро време. За съжаление, има все още и малко други недовършени работи, с които колегите от противопожарната служба са се занимавали месеци назад. Синхронизирахме всичките тези контакти, които са имали с различните дружества и различните институции, с които строителят е водил разговори, така че да може да се съкрати още повече времето".

Все още не е представен график за завършването на обекта. Това е и една от причините за днешната министерска проверка на място. 

"Оставили са списък с недовършените работи. Разбрахме се категорично, че ще го разделим на два етапа. Ще имат непрекъсната подкрепа - проверки всеки ден от местните структури на ДНСК и от противопожарната служба. Днес, когато отидем на място и проверим всичко, което са ни представили като недовършени работи, ще имаме доста по-голяма яснота. До края на днешния ден имат ангажимент да представят и графика.

"Другото, което сме се разбрали е, че надзорът на обекта ще започне да представя нужните документи за въвеждане в експоатация“, обясни Шишков в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Така всички протоколи ще бъдат проверени преди да бъде формирана Държавната приемателна комисия и няма да се губи административно време за въвеждане на обекта в експлоатация.

„Цялата администрация ще помага 100%“, категоричен е той. Сред нещата, които остават за втория етап, е изграждането на два пътя, които първоначално ще бъдат само чакълирани, а после - доизградени. Газовата връзка ще е готова за началото на отоплителния сезон, ако всичко, което реално е било извършено всичко, което строителите са заявили, категоричен е Шишков: 

"Надявам се след днес да съм още по-спокоен". 

"Зимно почистване ще има! Ако фирмите нямат голям интерес или се стигне до обжалване, имаме и трети вариант - зимното почистване е въпрос на национална сигурност".

За поддържката ще бъда използвана съкратената процедура в ЗОП:

"Колегите го подготвят. До средата на месеца трябва да бъдат готови, за да може в 15-дневен срок да се съберат офертите и се надявам да се сключат по най-бързия начин договорите, за да можем да осигурим зимното почистване. Призовал съм строителните фирми за изключително държавническо отношение по въпроса - да участват активно. Те искаха от нас - МРРБ - по-големи аванси, за да може да си закупят материали. Вчера съм наредил на колегите, които ме увериха, че вече приключват с документацията, да сложат клаузи, в които да има аванси за фирмите, за да могат да си подсигурят материалите". 

Големият проблем между държавата и строителите е в начина на възлагане на договорите от 2018-а, категоричен е Шишков. Заради това ремонтите не само са превишили стойността, а на практика са излезли и извън обхвата на договорите:

"Разбрах, че на тях не им е плащано от големите инфраструктурни обекти в рамките на тези седем месеца - "Хемус" 1, 2 и 3 и пътя "Видин - Ботевград". Затова ще направим всичко възможно парите, които ми се дължат по тези пътища, разбира се като се приспаднат авансите, да намерим възможност да им бъдат платени. Това ще е глътка въздух за тях. Те ще си получат, доколкото разбирам от тях, пари за изработен труд и то безспорен. Вчера съм разпоредил да се търсят варианти за прехвърляне на парите от АПИ. В АПИ има пари, само че, доколкото разбирам, по пера, които така или иначе няма да могат да бъдат използвани".

На срещата с представители на общините утре в 14 ч. министърът очаква да получи изготвена методика за индексация по техните договори за общински пътища и ВиК-а инфраструктура.  Предвидените в бюджета за тази година средства са около 420 млн. лв, но: 

"С общините има 4 списъка - два от нашето министерство, един от Министерство на финансите и един от бившия министър-председател. Големият проблем е по кой ще бъде финансирането. Затова искам да чуя първо мнението на Сдружението на общините, за да можем да направим едно справедливо финансиране на общините". 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36

Забравен сак блокира района на Терминал 1 на летище София

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:30