Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия "Илия Бешков“ организира занимания за ученици

Първите арт занимания са посветени на творчеството на Николай Райнов

Снимка: Латинка Светозарова

През летните ваканционни дни интереса на младите хора в Плевен към изкуството е провокирано чрез инициативата на Художествена галерия "Илия Бешков“ -„Музеят е муза“.

Снимка: Латинка Светозарова
Как да предизвикаме интереса на учениците към изкуството от ранна възраст, как да ги накараме да влизат в художествените галерии, тези въпроси си задават специалистите от най-голямата плевенска  галерия „Илия Бешков“. И така се ражда инициативата  -„Музеят е муза“.

"Всеки петък следобед през целия месец август децата на Плевен и гостите на града имаха възможност да рисуват по инициатива на двете галерии. Идеята на нашия музеен педагог е децата да рисуват свободно в неформална среда по начин различен от този, по който се рисува в училищна среда и да се научат да рисуват чрез опита, чрез директния досег с произведенията на изкуството, които виждат в Художествената галерия. Първите ни арт занимания са вдъхновени от този голям наш изкуствовед и художник - Николай Райнов. Искаме да представим на децата неговото творчество, да им разкажем за него, те да се опитат да творят с нетрадиционни материали, с които той е изработил своите декоративни композиции. Първо виждат картините, ние им разказваме за него като писател, художник, изкуствовед и в последствие те имат свободата да творят по свое желание каквото решат, не ги ограничаваме в тематиката", каза за БНР Цвета Кацарова, директор на галерията “Илия Бешков“.

Цвета Кацарова        Снимка: Латинка Светозарова
Невелина Янакиева, арт педагот въвежда децата в света на изкуството:

"На децата им разказвам за един художник, сега специално говорим за Николай Райнов, след това съм предвидила разни игри, в които да представя фолклора - престилка, вретено, след това ще ги покажа на децата, те ще намерят в кои картини има български мотиви от фолклора. Това е при Никола Лазаров, при Майстора. Те сами ще ги намерят и след това ще ги нарисуваме и ще си разказваме за тях". 

Елица и Десислава посетиха Художествената галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".

Елица е на 17 и каза за "Хоризонт":

"Решихме да дойдем тук. Разбрахме за кръжока и искахме да видим какво реално представят и сега тук рисуваме с моята приятелка, правим графики, разгледахме галерията".

Десислава заяви:

"Исках да представим някакви абстракции, които да не са точно както е в реалността, да има повече цветове, по-различни форми, разположение, също използвам фолио, смесено с маслени бои и много красив ефект се получава върху фолиото".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Списание "Български артист" ще бъде трибуна за тези, които милеят за културата

Световноизвестната българска оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ Соня Йончева ще добави още едно амплоа в биографията си – на издател.  На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. То..

публикувано на 22.05.24 в 20:28
Златомир Фунг

Златомир Фунг с дългоочакван дебют в България

Името на Златомир Фунг неслучайно звучи толкова екзотично. 24-годишният американец е израснал в семейство на българка и китаец, затова всички деца в семейство Фунг имат български имена – Десислава, Пламен, Кая. Златомир е на три, когато му връчват играчка виолончело. И оттогава не се е разделял с музиката – учи, развива се и израства като една от..

публикувано на 22.05.24 в 19:12

"Софийски музикални седмици" започват за 55-и пореден път

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" ще започне по традиция в навечерието на светлия празник 24 май.  В четвъртък, 23 май, Софийската филхармония ще открие 55-ото издание с концерт в зала "България" под диригентството на Ернст Хьотцл, а солист ще бъде 24-годишният американски виолончелист с български и китайски корени Златомир Фунг -..

публикувано на 22.05.24 в 18:32
Милена Червенкова

Арт театър чества 32 години

Арт театърът днес става на 32 години. Събитието ще бъде отбелязано тази вечер от 19 часа с премиерно "Музикално пътешествие" на ул. "Шипка" 34. В шоуто се пее на 15 различни езика, отбеляза създателят Милена Червенкова пред БНР. Арт театърът няма аналог за тези 32 години, категорична бе тя в предаването "Преди всички" и подчерта, че в..

публикувано на 22.05.24 в 10:44
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12