Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западните лидери изразиха почитта си към личността на Михаил Горбачов

| обновено на 31.08.22 в 03:10
Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Западните страни пазят положителни спомени за бившия съветски лидер Михаил Горбачов заради ролята му за разрешаване на ядреното напрежение между Съединените щати и Съветския съюз през 80-те години на миналия век, както и заради заслугите му за падането на Желязната завеса, коментира британският вестник "Гардиън".

След кончината на Горбачов на 91-годишна възраст западни лидери веднага изразиха почитта си към личността му.

Американският президент Джо Байдън подчерта, че Михаил Горбачов е "рискувал кариерата си" за постигане на различно бъдеще като резултатът е бил "по-безопасен свят и по-голяма свобода за милиони".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш написа в социалната мрежа Туитър, че е дълбоко натъжен заради смъртта на Михаил Горбачов. Той беше единствен по рода си държавник, който промени хода на историята, подчертава Гутериш.

Реакцията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също беше в Туитър. Там тя посочи, че Горбачов е бил уважаван и надежден лидер, който е изиграл ключова роля за слагането на край на Студената война и за свалянето на Желязната завеса, отваряйки пътя за свободна Европа.

Британският премиер Борис Джонсън изрази възхищение от смелостта и почтеността, показани от Горбачов за намиране на мирно решение на Студената война.

Привързаността на Горбачов към мира в Европа промени хода на историята, написа също в Туитър френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ТАСС.

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър заяви за Би Би Си, че Горбачов, че бъде запомнен като човек, който е започнал исторически трансформации в полза на цялото човечество и на руския народ, но не е успял да приложи визията си докрай.

Друг бивш държавен секретар на Съединените щати - Кондолиза Райс подчерта, че без Горбачов е щяло да бъде невъзможно Студената война да бъде приключена по мирен начин.

Бившият губернатор на Калифорния и актьор Арнолд Шварценегер изрази възхищението си към куража и мъдростта на Горбачов да поведе Съветския съюз към радикални промени.

Бившият държавен секретар на Съединените щати Майк Помпео, който е на посещение у нас, също изрази съболезнованията си за загубата на последния съветски лидер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Горбачов – противоречията на империята

Горбачов е виновен за днешната война в Украйна – и такова мнение може да се чуе от някои аналитици днес. Всъщност на 2 март е рожденият ден на първия и последния съветски президент – Михаил Горбачов. Говорим за тази личност, оставила незаличима следа в..

публикувано на 02.03.22 в 17:23

Почина Михаил Горбачов

На 91-годишна възраст след продължително боледуване е починал последният съветски лидер Михаил Горбачов, предадоха световните агенции. "Тази вечер след тежко и продължително боледуване почина Михаил Сегреевич Горбачов", посочиха от Централната клинична..

обновено на 31.08.22 в 06:56
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Неуморната отдаденост на Горбачов да отвори съветското общество остава пример за всички нас

Британският премиер Борис Джонсън и други политически и обществени фигури в страната заявиха, че с прискърбие са научили за кончината на Михаил Горбачов , който е изиграл огромна роля за падането на Желязната завеса между Изтока и Запада.  Борис Джонсън..

публикувано на 31.08.22 в 02:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински деца от окупирана от Русия територия са върнати в части на страната, контролирани от Киев

12 украински деца, които са се намирали на окупирана от Русия територия, са били върнати в частите   на страната, контролирани от Киев. Украинският губернатор на южната Херсонска област Олександър Прокуди съобщи в "Телеграм", че става въпрос..

публикувано на 14.06.24 в 20:42

От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонг на плажа

Голяма разлика има в цените на сянката на гръцките плажове. От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонги на плажа. Туристите избират според възможностите си. На много места в северната част - Халкиди, Кавала и..

публикувано на 14.06.24 в 20:29

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните. Обилните валежи продължили близо 15 минути и всичко побеляло. Първоначално градушката била ситна, но после ледените късове станали с големината на орех. Унищожени са посевите от..

публикувано на 14.06.24 в 20:22

ЦИК обяви с решение депутатите, избрани за следващото НС

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващото Народно събрание. Преди това прие заявленията на кандидатите, избрани в два район. Бойко Борисов ще е депутат от Пловдив, председателите на ДПС -..

публикувано на 14.06.24 в 20:16
Папа Франциск говори за изкуствения интелект на среща на Г-7

Папа Франциск пред Г-7 : Изкуственият интелект е очарователен и страховит

Папа Франциск се изказа пред разширеното заседание на срещата на върха на Г-7, която се провежда под председателството на Италия в Борго Егнация в област Пулия. Той е първият Глава на Римокатолическата църква, който участва на такова събитие...

публикувано на 14.06.24 в 19:58
Риши Сунак, британски премиер

Риши Сунак: Единствената анкета, която има значение, са самите британски избори на 4 юли

Британският премиер Риши Сунак реагира на шокиращата новина, че "Реформирай Обединеното кралство" вече изпреварва неговата Консервативна партия с думите, че единствената анкета, която има значение са самите общи избори на 4 юли. Последното..

публикувано на 14.06.24 в 19:52
Снимката е илюстративна

При руски въздушен удар днес е загинал един човек в украинската област Суми

При руски въздушен удар днес е загинал един човек, а най-малко четирима са били ранени в северната област Суми, съобщиха от военната администрация в Украйна, цитирани от Ройтерс. Ударът е бил нанесен в град Шостка, на около 45 км от границата с..

публикувано на 14.06.24 в 19:47