Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално: Джонсън подаде оставка, Тръс вече е премиер на Великобритания

| обновено на 06.09.22 в 18:17
Лиз Тръс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борис Джонсън подаде официално оставка като премиер на Великобритания след аудиенция при кралица Елизабет Втора, след което монархът прие и неговата наследничка Лиз Тръс, за да я упълномощи да състави ново правителство.

Борис Джонсън държа прощална реч на Даунинг стрийт в Лондон преди официално да отстъпи от позицията си на премиер и преди кралица Елизабет в Балморал да назначи новият министър-председател/ЕПА/БГНЕС

Церемонията по предаването на властта тази година нетрадиционно се състоя извън Бъкингамския дворец. Поради проблемите, които има с придвижването, Елизабет Втора прие политиците в имението си Балморал в Шотландия.

Тези срещи на напълно конфиденциални, така че никога не става ясно за какво точно монархът си е говорил с отиващия си и с встъпващия в длъжност премиер.

Обикновено между оставката и официалното одобрение на следващия премиер остават само броени минути, защото винаги е ставало дума за кратко пътуване от Даунинг стрийт до Бъкингамсикя дворец, но тази година страната остана за малко повече време – малко повече от половин час – без премиер, защото поради голямо разстояние и неблагоприятното време в Шотландия кацането на самолета на Лиз Тръс се забави.

Аудиенцията на Лиз Тръс вече приключи и британците официално имат нов премиер. Лиз Тръс е 15-ият британски премиер, одобрен от Елизабет Втора.

В същото време от Лондон научихме, че министърът на културата Надин Дорис, на която е било предложено от Лиз Тръс да остане на поста, все пак е решила да се оттегли. Тя е подала писмо с оставката си по-рано до Борис Джонсън, в което казва, че е поласкана от предложението на неговата наследничка, но смята, че ще ѝ бъде по-полезна от задните редици в парламента.

Лиз Тръс сега ще се завърне в Лондон, където ще произнесе първата си реч като премиер. По-късно се очаква да стане ясен и нейният кабинет.

Тръс е изправена пред много предизвикателства, включително във външнополитически план с войната в Украйна, но подобно на Джонсън, който заяви тази сутрин, че Путин се заблуждава, че може да изнудва британския народ с енергийна криза, Тръс заема много твърда позиция за пълен отпор на Кремъл и руската агресия и тежки санкции.

Като цяло чувствата във Великобритания са все още доста смесени по въпроса дали Лиз Тръс ще бъде успешен премиер, защото има много тежки проблеми за решаване, най-вече растящата инфлация и кризата с поскъпването на живота.

Само един на всеки седем британци смята, че тя ще бъде по-добър премиер от Джонсън.

Тръс би трябвало да представи кризисен план в четвъртък, но вече изтичат някои подробности. Според агенция Ройтерс, Тръс планира пакет от 40 милиарда паунда в подкрепа на бизнеса за справяне с увеличаващите се разходи за енергия.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че вече и писала на Лиз Тръс да организира среща на високо равнище на четирите съставни части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – за решаване на енергийната криза и призова:

"Правителството трябва първо да отмени увеличението на тавана за енергийните сметки от октомври и да замрази цените на енергията на сегашното ниво".

Междувременно Скай нюз и Би Би Си съобщиха, че имат информация, че първото нещо, което ще оповести Тръс ще бъде замразяване на енергийните сметки за 18 месеца, като остава в сила обявеното облекчаване с 400 паунда на сметките на всички домакинства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем души са арестувани след масово сбиване в района на Женския пазар в София

Седем души бяха задържани след масово сбиване в района на Женския пазар в столицата.  Сигналът за масовото сбиване е подаден минути след 19:00 в полицията. Според първоначалната информация е започнал скандал между мъж и жена, а после в техния спор са се намесили и други хора. В крайна сметка спорът е прераснал в бой между няколко десетки души...

публикувано на 15.08.24 в 21:28

Областният управител на В. Търново удължи забраната за палене на огън на открито

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков удължи до края на август забраната за палене на огън на открито и машинното почистване на треви и храсти покрай пътищата и железопътните линии в региона.  Високите температури, вятърът и засушаването, както и ползването на земеделска техника създават голям риск от бързо разпространение на полски..

публикувано на 15.08.24 в 21:24

Двама задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука"

Двама души са задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука", обяви директорът на ОДМВР Сливен старши комисар Димитър Величков. Те са криминално проявени. В момента се изяснява как точно са предизвикали пожара. Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА) В късния следобед в борбата с огъня се включи и хеликоптер на ВВС...

публикувано на 15.08.24 в 21:09

Ръст на заболелите от коклюш отчита РЗИ в Монтана

Тройно повече случаи на коклюш са регистрирани в област Монтана миналата седмица в сравнение с предходната.  Седем случая на коклюш регистрира Регионалната здравна инспекция в Монтана миналата седмица. Сериозен ръст се отчита спрямо предходната, когато са били само два. От началото на месеца болни от магарешка кашлица са били 13 души в..

публикувано на 15.08.24 в 20:57
Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.

Украинските части са използвали британски танкове Challenger 2 за офанзивата си в Русия

Украинските войски са използвали британски танкове Challenger 2 в офанзивата си в Русия, потвърди британски военен източник пред Би Би Си.  Смята се, че за първият път британски танкове, управлявани от украински войници, са използвани в бойни действия на руска територия. И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета..

публикувано на 15.08.24 в 20:31

Незаконният хоспис в Банкя, в който загина човек - на фирма с регистрация за пансион за животни

Незаконният хоспис за стари хора в Банкя, в който вчера избухна пожар и загина човек, е на фирма, която има регистриран пансион за животни и то на друг адрес. Това каза пред БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали Хосписът в Банкя, в който при пожар..

публикувано на 15.08.24 в 20:26
Пред фонтана на президентството се проведе демонстрацията срещу промените в закона, организиран от Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations, Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women и други - 15 август 2024 г.;

Демонстрации в София за и против промените в Закона за училищното образование

Десетки протестиращи се събраха пред президенството тази вечер, за да изразят неодобрението си от факта, че държавният глава Румен Радев не наложи вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява популяризирането на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Президентът е подписал..

публикувано на 15.08.24 в 19:48