Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Българският бизнес е сред най-щедро компенсираните

Снимка: Таня Харизанова

Инфлацията в България и в по-голяма част от Източна Европа се движи с по-бързи темпове от тази в по-богатия Запад. Това заяви в ефира на предаването „Още нещо“  Лъчезар Богданов, който е главен икономист в Института по пазарна икономика. „Причината е проста – от една страна ние първи усетихме енергийния шок, защото нашите пазари са доста по-отворени и икономиката ни много зависи от външната търговия.  От друга -  бедните усещат в по-голяма степен шока при базовите суровини“

В Европа имаме много сериозен енергиен шок, свързан с доставките на природен газ от Русия, изтъкна Богданов. „Голямата зависимост от руския газ е предпоставка за увеличение на цените“

България не е силно зависима от природен газ, напомни икономистът. „Няколко големи предприятия, които произвеждат торове, стъкло, алуминий, са силно зависими, топлофикациите – също,  но българската икономика е по-малко зависима от природния газ“

За да обясни инфлационните процеси, които текат в момента, Богданов напомни, че правителствата наляха много пари, за да се избегне тотална рецесия по време на Covid кризата. „Освен това имаме и инфлационни очаквания. В продължение на месеци цените на ключови суровини се покачват. Бизнесът действа изпреварващо. Опитва се с цената сега да вземе очакваната инфлация през следващите месеци. Затова е важно да бъдат пречупени тези инфлационни очаквания, за да не навлезем в инфлационна спирала. Тук е ролята на централните банки да прекъснат това очакване и да е ясно, че имаме еднократен шок, който вече понесохме, но нещата ще се стабилизират“.

Българските домакинства ще посрещнат зимата с електричество, което струва средно с 3% повече от миналата, напомни икономистът. „Това го няма в САЩ и Европа. Битовите потребители ще бъдат до голяма степен предпазени и сметките им за ток няма да нарастват. С парното няма яснота какво се случва, но електричеството се явява негова алтернатива“.

България е и една от страните с най-щедро компенсиране на бизнеса, напомни Богданов. „Той е дотиран, за да не се повишават цените. Ако това не се случва, трябва тази схема за държавно подпомагане да бъде сериозно преосмислена“.

Притеснително е, че когато няма ясно управляващо мнозинство, но има парламент, популизмът надделява, защото всяка от партиите има усещането, че отново се намира в предизборна кампания, обясни икономистът. „Губи се по някакъв начин отговорността и цялостната визия. Това е рискът от гледна точка на политическата несигурност след 2 октомври“.

Ние се движим по ръба на бюджетната стабилност вече 3 години, отчете Богданов. „България има нужда от един изпреварващ икономически растеж. Необходими са инвестиции, а за тях трябва добра бизнес среда и предвидими данъци. Нуждаем се и от добро образование, както и подходяща работна сила. Просто трябва да растем по-бързо от богатите“.

Богданов вижда шанс за промяна с помощта на безвъзмездната помощ от ЕС в следващите шест години. „Това са близо 50 милиарда лева.  Ако ние с толкова пари не успеем да ускорим растежа на българската икономика, включително да направим разумни публични инвестиции, които да дадат по-добри училища, пътища и болници, значи имаме сериозен проблем с качеството и капацитета на управлението. Имаме огромен ресурс и с тези инструменти може да избегнем рецесия“.

Цялото интервю на Людмила Железова с Лъчезар Богданов може да чуету в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малки лазарки на гости на БНР

Малки лазарки гостуваха на БНР. Момичетата от Детски танцов състав "Шопчета" при 133 СУ "А. С. Пушкин в София с ръководител и учител Илия Петков, които съхраняват българските традиции, изпълниха две песни - "Вилай мома, Лазаре" и  "Играли са куклици в студиото на програма "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата". В народната..

публикувано на 27.04.24 в 09:38

Започва традиционният празник за Лазаровден и Цветница в Ловеч

Майстори занаятчии, цветари и производители, както и фолклорни изпълнители от цялата страна ще се съберат днес в Ловеч, където ще бъде открит традиционният пролетен празник за Лазаровден и Цветница. Тази година празникът ще се проведе на три площада в града. В стария квартал "Вароша" близо 40 майстори ще демонстрират традиционни български..

публикувано на 27.04.24 в 09:30

Драматичен театър "Сава Огнянов" с премиерата на "Емоции от първа необходимост"

Тази вечер на камерната сцена на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще бъде премиерата на спектакъла "Емоции от първа необходимост" на режисьорката Ева Данаилова.  Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" по фрагменти от "Страх и мизерия в третия райх" на Бертолт Брехт ще има премиера тази вечер от 19 ч на Камерната сцена..

публикувано на 27.04.24 в 09:05
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46