Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски обяви "затишие пред буря"

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви "затишие пред буря" и е категоричен, че битката за връщане на украински територии не е прекъснала. А американският президент Джо Байдън обеща помощ за Украйна толкова дълго, "колкото е нужно".

Украйна обвини руската армия в обстрел на Южноукраинската АЕЦ в Николаевска област, но нейните реактори не са повредени и работят нормално. Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" съобщи, че при експлозия са нанесени щети върху сгради на територията на електроцентралата, както и на близката водноелектрическа централа и на далекопроводи. По-рано президентът Володимир Зеленски предупреди, че усещането за затишие в бойните действия след украинските успехи в момента е лъжливо:

"Възможно е сега на някой от вас да се струва, че след редица победи имаме някакво затишие, но това не е така, защото Украйна трябва да бъде свободна, цялата.  Мариупол, Мелитопол и Херсон ще се чуват по-често и силно, когато ги освободим", заяви Зеленски.

А американският президент Джо Байдън увери Украйна в подкрепата на Вашингтон.

"Цената, която плащат украинците, е ужасно висока. Ние ще ги подкрепяме толкова дълго, колкото е нужно".

Победа на Украйна означава пълното изтласкване на руските войски от територията ѝ, поясни Байдън в рядко дълго интервю за предаването "60 минути" на CBS. В него той отправи призив към руския президент Владмир Путин да не използва химическо или ядрено оръжие в бойните действия.

И каза какъв отговор да очаква Москва:

"Последователен. Русия ще стане повече парий, отколкото някога е била. В зависимост от това, което направи, ще определим нашия отговор".

Байдън отправи послание и към най-големия икономически и геополитически съперник на Съединените щати - Китай, и каза, че е предупредил президента Си Цзинпин да не подкрепя военно Русия в инвазията в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър

Британският премиер отмени лятната си почивка, на фона на продължаващите протести в страната

Британският премиер Киър Стармър е отменил лятната си почивка, на фона на продължаващите антираситски демонстрации и контрапротести на крайнодесни в цялото Обединено кралство. В събота бяха извършени още арести за нарушаване на обществения ред, но не се стигна до безредици.  "Скай нюз" съобщи, че премиерът ще отмени почивката си. Хиляди полицаи ще..

публикувано на 11.08.24 в 04:09

Почина Сюзън Войчицки - бивш директор в YouTube и в Google

Сюзън Войчицки - бивш главен изпълнителен директор на YouTube и изпълнителен директор в Google, е починала на 56-годишна възраст от рак на белите дробове.  В съобщение в социалните мрежи съпругът й - Денис Троупър, написа:  "Моята обична съпруга от 26 години и майка на нашите пет деца ни напусна днес след две години живот с рак на белите..

публикувано на 10.08.24 в 21:12

Засилени мерки за контрол на пътя в Гърция

Мерките за контрол на пътния трафик в Гърция са засилени във връзка с предстоящите православни празници. Движението в цялата страна е натоварено, съобщават от полицията. С увеличени екипи по цялата пътна мрежа гръцката полиция засили контрола на трафика във връзка с предстоящите няколко почивни дни за празника на Богородица. Натоварени са..

публикувано на 10.08.24 в 20:31

Пожарът край Мърчево е изгасен

Пожарът край бойчиновското село Мърчево е изгасен. Една пожарна и три автомобила на гражданска защита Монтана потушиха пламъците на близо 100 декара. Огнеборци не допуснаха огъня да достигне първите къщи в селото. Близо 4 часа продължи борбата с огъня край Мърчево. Сигналът бе подаден в 15:30 часа днес. Огънят обхвана земеделска земя, на която..

публикувано на 10.08.24 в 20:20
Салвадор Иля

Салвадор Иля официално встъпи начело на правителството на Каталуния

Социалистът Салвадор Иля официално встъпи в длъжност начело на регионалното правителство на Каталуния, съобщиха световните агенции. Това стана по време на церемония в правителствения дворец в Барселона. Иля е първият политик от много време насам, който заема поста, като същевременно се противопоставя на отцепването на региона. Дебатите и..

публикувано на 10.08.24 в 20:18

Потушават пожар и край бившата азотна станция на мини "Бобов дол"

Екипи на пожарната, горски работници, от Общината, доброволци гасят пожар, възникнал в близост до бившата азотна станция на мини "Бобов дол" този следобед. Огънят навлязъл и в близката гора, но ситуацията вече е овладяна, каза след 19 ч. за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Същевременно другият пожар  - между Бобошево и Сопово е..

публикувано на 10.08.24 в 20:07
Иванчева и Петрова на влизане в залата на съда. /архив/

Иванчева зове за предсрочно освобождаване на Биляна Петрова от затвора в Сливен

Излежаващата присъда в Сливенския затвор Десислава Иванчева призова в профила си в една от социалните мрежи за предсрочното освобождаване на Биляна Петрова - бившата ѝ заместничка, докато беше кметица на столичния район Младост.  Двете бяха осъдени съответно на 6 и 5 години лишаване от свобода по обвинение за искане на подкуп.  В началото на миналия..

публикувано на 10.08.24 в 19:58