Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бербатов: Конгресът от 18 март е бил незаконно отменен от БФС

Димитър Бербатов
Снимка: Ани Петрова

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов и неговият екип обявиха с публикация в платформата си в социалната мрежа Фейсбук следното: „Р-Еволюцията е тук, че Софийски градски съд е решил, че Конгресът на БФС от 18 март 2022 година е бил незаконно отменен.

Съдът е отсъдил, че Общото събрание на БФС на 18 март 2022 г. е било свикано от Изпълнителния комитет на БФС при спазена процедура по Устав и е било незаконно отменено, противно на твърденията на БФС!

За съжаление на всички желаещи скорошна промяна, съдът е решил, че БФС е опорочил изначално възможността да се проведе Конгрес на 18 март 2022 г., като е създал неяснота за провеждането му чрез бездействие на администрацията, която е допуснала публикуването на противоречива информация относно организирането на събранието (в Търговския регистър е публикувано, че събранието ще се проведе, докато на сайта на БФС пише, че е отменено).

Според съда това е опорочило процедурата по определяне на делегати, защото с разгласяването на противоречива и невярна информация относно отмяната на Конгреса, БФС е попречил на повечето членове на сдружението да вземат реално участие в събранието и да упражнят законното си право на глас.

Въпреки че се е съгласил с аргументите ни, съдът е стигнал до погрешения извод, че незаконосъобразните действия на администрацията на БФС са опорочили валидността на решенията на Конгреса.

На тези единствени основания, вменени изцяло във вина на БФС, съдът е отменил взетите от Конгреса решения, като е определил двуседмичен срок за обжалване. Предстои обжалване пред Софийския апелативен съд.

С оглед на направените констатации от съда в решението, считаме, че Изпълнителният комитет на БФС трябва незабавно да възстанови членските права на неправомерно изключените 62 клуба за участието им в напълно законно свикания и неотменен Конгрес на БФС на 18 март 2022.

БФС не е имал право да изключи тези клубове, като се позове на собственото си неправомерно поведение“.


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боряна Калейн

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя при жените, а Никол Тодорова зае 13-а позиция на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Калейн игра стабилно и в двата състезателни има актив от 133.250 точки. Вчера тя получи 35.000 за изпълнението си с обръч, 34.300 на топка, а днес има 31.900 точки на бухалки и 32.050 на..

публикувано на 27.04.24 в 15:10

Олимпийският огън отплава от Гърция за Франция

Олимпийският огън от Париж 2024 г. отплава за Франция в събота на борда на тримачтов кораб за да отбележи последния участък от щафетата преди церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли. Корабът "Белем", построен през 1896 година, напусна сутринта пристанището на Пирея за 11-дневно плаване и ще пристигне в южния град Марсилия, основан от..

публикувано на 27.04.24 в 14:43

Безпрецедентна стачка оставя без ефир дербито на Италия Ювентус-Милан

В Италия, днес стачкуват журналистите от най-старото и най-слушано спортно предаване „Il calcio minuto per minuto” на радио Раи 1.   Не се излъчват директно за първи път в 60 годишната му история,  най-важнитe спортни събития за деня, включително дербито от серия „А“ Ювентус-Милан.  Поводът за протеста е план за прегрупиране на радиото към..

публикувано на 27.04.24 в 13:47
Арне Слот

Ливърпул се разбра с Фейенорд за Арне Слот

Английският Ливърпул и нидерландския Фейенорд са постигнали договорка за откупната клауза на треньора Арне Слот, съобщава ВВС. Тя е в размер на 9.4 милиона паунда - 7.7 милиона първоначална сума и възможност за допълнителни 1.7 милиона бонуси. Това прави 45-годишният Слот, който в Ливърпул ще наследи Юрген Клоп, най-скъпия нидерландски..

публикувано на 27.04.24 в 09:41
ЦСКА София посреща днес Левски

ЦСКА София – Левски пряко по „Хоризонт“

Тимът на ЦСКА София посреща отбора на Левски в мач от 31-ия кръг, първа шестица, във футболното ни първенство. Срещата е от 16 часа и 15 минути, и ще можете да проследите пряко по програма „Хоризонт“. В групата на отборите, борещи се за 7-ото място Ботев (Пловдив) приема Славия от 19 часа. Във Втора футболна лига предстоят 8 мача от 30-ия..

публикувано на 27.04.24 в 09:39
Александър Зверев

Александър Зверев продължава напред в Мадрид

Четвъртият поставен Александър Зверев (Германия) се класира за третия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид с награден фонд от 7 877 020 евро. В среща от втория кръг Зверев се наложи над хърватина Борна Чорич с 6:3, 6:3 за час и 28 минути игра. По два пробива в двата сета осигуриха на на..

публикувано на 27.04.24 в 06:38
Пирин загуби от Ботев (Вр)

Пирин загуби в Благоевград от Ботев (Вр)

Отборът на Пирин загуби с 1:2 у дома от Ботев (Враца) в двубой от 31-ия кръг на футболното ни първенство. Двата отбора се намират в последната шестица и се борят за оставане в елита. Още в 8-ата минута домакините поведоха в резултата след грешка на бранителя Меси, който се подхлъзна и позволи на Иван Тасев да порази вратата на Ботев...

публикувано на 26.04.24 в 22:04