Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато пипаме директно цените, ценовите сигнали не стигат до крайните потребители"

Доц. Георгиев: Националните правителства нямат време да чакат ЕК да измисли мерки, еднакво добри за всички

Част от положителните ефекти на пазарното обединение ще се загубят при раздалечаване на националните режими за регулиране на пазарите на ток и газ, казва деканът на Стопанския факултет на СУ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Всички погледи са към Европейската комисия, тъй като трябва да има лидерство, което да покаже единен фронт на Европа срещу енергийните предизвикателства. Голяма част от мерките, които ЕК може да измисли, предложи и подложи на гласуване, всъщност след това трябва да бъдат приложени от националните правителства. През последните 2-3 години - и във връзка с пандемията, и във връзка с покачването на енергийните цени, и във връзка с войната в Украйна, националните правителства нямат време да чакат ЕК да измисли мерки, които да са еднакво добри за всички."

Това каза в интервю за БНР доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Постиженията на единния пазар и част от положителните ефекти на пазарното обединение ще се загубят в момента, в който се раздалечат националните режими за регулиране на пазарите на електроенергия и газ, изтъкна той. По думите му във всяка от държавите има различни схеми за компенсации.

Ограничаването на цените като инструмент не е ценовият сигнал, който би насочил потреблението към друг тип източник, или към енергийна ефективност и инвестиции, свързани с нея, отбеляза доц. Георгиев в предаването "Преди всички".

"Когато пипаме директно цените, ценовите сигнали не стигат до крайните потребители. Те не усещат това, че дадена стока в момента е оскъдна и това не рефлектира върху тяхното потребление. Тези сигнали важат и за производителите."

Преподавателят вижда алтернативния подход в това цените да не се ограничават, но да се подпомагат потребителите, "които не могат да променят потреблението си в резултат от тези сигнали".

Относно официалното откриване на газовата връзка с Гърция Атанас Георгиев припомни, че фактор е не само цената, но и сигурността на доставките.

"Този проект беше промотиран след газовата криза през 2009 г. Това е един дългоочакван проект, който да намали зависимостта от един доставчик и едно трасе и да даде диверсификация, която може да бъде от всякакви други източници."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница се чака през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 10:44
Сградата на Федералния резерв на САЩ

Федералният резерв на САЩ започва заседание по паричната политика

Управлението за федерален резерв на САЩ започва двудневно заседание по паричната политика. Повечето анализатори очакват финансовата институция да остави без промяна основните си лихвени проценти, но да даде знак, че ще започне да ги намалява на заседанието си през септември, информира Асошиейтед прес. Спадът на инфлацията и охлаждащият се пазар на труда..

публикувано на 30.07.24 в 10:38
Природозащитници на протест срещу закона в Истанбул, 27 юли 2024 г.

Турция прие спорен закон за бездомните кучета

Турският парламент прие снощи закон, който има за цел да събере милиони бездомни кучета от улиците и да ги настани в приюти. Планът предизвика тревога сред любителите на животните, които смятат, че кампания по стерилизация би била по-добро решение, предаде Ройтерс. Съгласно законодателството, предложено от Партията на справедливостта и..

публикувано на 30.07.24 в 10:29

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите..

публикувано на 30.07.24 в 10:07
Кораби на руския Тихоокеански флот ще участват в маневрите.

Русия започва мащабно военноморско учение

Руските военноморски сили започнаха планирано учение с участието на по-голямата част от плавателните си съдове и личния си състав, или 300 кораба и 20 000 матроси, съобщиха руските агенции, като се позоваха на Министерството на отбраната в Москва, предаде Ройтерс. Маневрите се явяват проверка на действията на командванията на три флота от..

публикувано на 30.07.24 в 09:53
Снимката е илюстративна.

Продължава битката с пожара на гръцкия о-в Евбея

Продължава битката на гръцките пожарникари с огъня на остров Евбея. Пожарът е на няколко места. През нощта евакуираха жители и туристи. Няколко километра е огненият фронт на пожара на остров Евбея. Министърът на климатичните кризи Василис Кикилиас пристигна по спешност на острова и следи координацията на действията. Горският пожар се разраства..

публикувано на 30.07.24 в 09:44
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова за националната детска болница: Нов модел на грижа, не строеж на нова сграда

На работна среща в Министерството на здравеопазването ще бъде обсъден доклад за структурата на бъдещата национална детска болница. Докладът е изготвен от експерти на Европейската инвестиционна банка и е изпратен до министерството за становище, като бележки по съдържанието ще бъдат разгледани на днешната дискусия. "В текста няма нищо невярно...

публикувано на 30.07.24 в 09:36