Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Милен Любенов: Президентът ще действа чрез Стефан Янев, за да се състави правителство

Снимка: Ирина Недева

Президентът Румен Радев Радев ще въздейства чрез Стефан Янев за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Той ще бъде този спояващ фактор. 

Това мнение изрази пред БНР доц. Милен Любенов, който е преподавател по "Политически науки" в СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш президентски съветник по времето на мандата на Росен Плевнелиев.

„Тази теза за изостряне на отношенията и разграничаване един от друг не е много убедителна. Радев ще се опита да въздейства чрез Янев за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Той ще бъде този спояващ фактор, така че да се случи програмното експертно правителство, за което говорят ГЕРБ и ДПС от няколко месеца. Трите партии заедно имат 114 депутати. Не достигат 7 мандата, но те ще се намерят. „Възраждане“ може да помогне. Знаем го златния пръст. „Възраждане“ не мисля, че ще имат проблем да подкрепят едно такова правителство. Зад него стоят задкулисието и българската олигархия“, коментира Любенов в предаването "Хоризонт до обед".

Не виждам потенциал в "Български възход" - партията на Стефан Янев ", обясни Милен Любенов. 

„Тя е временна. Това е поредният проект, който трябва да помогне на големите партии“.

Няма нищо лошо „Продължаваме промяната“ да бъде опозиция, заяви той. 

„Не бива да оставяме в рамките на този парламент само „Възраждане“ да бъде такава“.

Постигнатият от „Възраждане“ резултат на тези избори е таван на техния потенциал, обясни доц. Любенов. 

„Радикалният вот не е повече от 10%“.

Впечатление на тези избори прави избирателната активност, обясни още доц. Милен Любенов. 

„Тя е съотносима към ноемврийските избори през миналата година. Избирателят е изморен и има преобръщане на изборните резултати, сравнени с тези от миналата година“.

Основният фактор, който оказва влияние, е хиперболизирането на усещането за криза, обясни доц. Любенов.

„Служебното правителство говореше за хаос в енергетиката. А след откриването на интерконектора с Гърция се оказа, че проблеми с газовите доставки на практика няма. Това повдига въпроса за ролята на президента Радев и служебното правителство върху изборния резултат. Служебният кабинет играеше срещу „Продължаваме промяната“. Радев има основна заслуга за свалянето на кабинета на Петков“.

Въпросът за интерконектора и за оценката, която президентът даде за работата на кабинета Петков, са на лична основа, допълни политологът.

„Радев даде възможност на Кирил Петков и на Асен Василев, участвайки в служебните правителства, да станат разпознаваеми. Той вероятно е очаквал да има пряка роля при управлението на тяхното правителство, което не се случи“.

Цялото интервю на Ирина Недева с доц. Милен Любенов може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59