Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Витанов: Това е последен бой за БСП. Или ще успеем да се реформираме, или ще загинем

Петър Витанов
Снимка: Борислава Борисова, БНР

Националният съвет на БСП събра над 70 подписа за провеждане на извънреден конгрес, на който да се обсъди бъдещето на БСП, предвид факта, че партията постигна най- слабия си резултат на избори. Трябва да се промени курса, не просто да бъдат сменени имена. Това обясни пред БНР Петър Витанов, който е евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„Необходима е нова посока, както и промяна на екипите. Променени трябва да бъдат и посланията. Нужно ни е организационно укрепване и адаптиране към съвременните условия. Останах шокиран от изборния резултат. БСП вече е пета политическа сила. По-шокиращо, дори от резултата, е безразличието на това ръководство. То е и безразличие към съдбата на партията. Аз не мога да се примиря. Не е малко пропадането. Последните пресконференции ми звучат по един и същи начин. Президентът ли не беше виновен, Сергей Станишев ли… Сега и Гешев ни е виновен, Кирил Добрев – също…Световното задкулисие, Сорос, всички. Не приемам това прехвърляне на вина“.

Цялото ръководство  на червената партия е проблематично, обясни Петър Витанов. „Когато не виждаш проблема в себе си, не можеш да направиш крачка встрани. Цялото ръководство не може да се опълчи. Има несъгласие, но то остава по кюшетата и кръчмите“.

Според социологическите изследвания, левите хора в България са един милион и половина, или една четвърт, но те не се идентифицират с БСП в момента, обясни още евродепутатът. „ Има много хора, които са демотивирани и разочаровани. За последната година и половина над 600 хиляди гласоподаватели на партията са изгубени. Ние не можем да накараме членовете и техните семейства да излязат да гласуват“.

Никой не си е позволил да критикува партията по време на кампанията, напомни още той. „Хвърлят се персонални обвинения. Всеки  е помагал финансово и с времето си, за да има партията по-добър резултат. Не приемам такива обвинения, че хора, които са съюзили с ГЕРБ, Гешев и т.н. искат да свалят ръководството“.

Очевидно има износване и натрупано недоверие, обясни Витанов. „Не може през последните месеци лаймотивът на БСП да е с кого ще правим коалиция. Левият избирател няма право на избор. В най- бедната държава в ЕС левите хора нямат свое представителство. БСП загуби проценти и заради коалиционната си политика. Трудно е за хората, особено по- възрастното поколение, да преглътнат такъв тип обединение“.

Социалните придобивки са факт, но стига сме говорили само и единствено за пенсии, призова той. „Изключително важно е, но трябва да насочим вниманието си и към младите хора, да ги спечелим. Как да имаме бъдеще като партия, ако не насочим вниманието си и към тях. Не пренебрегвам социалния елемент, но не може само това да е. БСП е призвана да се грижи за най- уязвимите хора, да се бори с неравенства. Не разглеждаме екологичните въпроси. Ние се превърнахме в една националистическа партия“.

БСП няма време да оставя нещата по старому, заяви евродепутатът. „Мнозинството от членовете на Националния съвет мислят, че трябва да има промяна. Или ще успеем да се реформираме и да тръгнем по нов път, или ще загинем. Това е последен бой за БСП. Конгресът може да даде нова посока и да направи обновление. Пленумът в събота е съдбовен за българската левица. Трябва да бъде свикан конгрес, където въпросите за лидерство, обновлението, посланията и организацията да бъдат разгледани“.

Днес в ЕП се разглежда въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген. „Имаме съгласие, че сме обект на дискриминация. Не сме приемани в Шенген, въпреки че сме изпълнили всички изисквания. Ценим свободата и правото на свободно пътуване. Когато е ограничено, има несправедливост“, обясни Витанов.


Цялото интервю на Петър Волгин с Петър Витанов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море Защитавайки Израел, свободният свят показа, че..

публикувано на 16.04.24 в 07:37