Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19-годишна загина, след като камион удари спирка на градския транспорт в София

Снимка: Николай Христов, БНР

Камион с минерална вода се е врязал в спирка на градския транспорт на бул."Гоце Делчев" преди кръстовището с бул."България".  На няколко метра от спирката се е намирала и 19-годишна млада жена, която е починала на място.

Починалото момиче е било блъснато на издигната пешеходна пътека, съобщиха от прокурарурата. При справка в СДВР е установено, че шофьорът не е имал предишни провинения  на пътя.

Инцидентът е станал около 9:43 ч. Линейката на "Спешна помощ" е била на мястото, в 9:51 ч., но медиците само констатирали смъртта.

Шофьорът на товарния автомобил е 53-годишен мъж, който е с множество наранявания, е откаран в "Пирогов", където е настанен в противошкова зала. Няма опасност за живота му. Според директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров, работната диагноза към момента е "комоцио". Мъжът е докаран под силен стрес. Не е ясно  дали му е прилошало или друга причина е довела до инцидента. Според д-р Димитров, той е бил дезориентиран, но състоянието му е стабилно. Направени са му тестове за наличие на вредни субстанции. Към момента те са с отрицателен резултат. Очакват се и резултатите от кръвните проби. Шофьорът ще остане за наблюдение в Неврохирургичната клиника.

На място на инцидента има и екипи на полицията. Районът е отцепен. 

Изясняват се и причините за инцидента. Една от версиите е прилошаване на водача. 

Живущи в района споделят, че по булеварда често се шофира с превишена скорост.


Очевидец на инцидента сподели за БНР:

"Удари жената. Най-вероятно не знае какво се е случило човекът. Беше с висока скорост и най-вероятно е изгубил управление. Жената вървеше по тротоара и той я удари. След това се спря на автобусната спирка. Добре, че нямаше хора на нея. 9:40 ч. беше. Според мен, след като дойдох да видя шофьорът как е, ми се стори, че е около 40-годишен. Не знам, нямам представа. Не мога да преценя, защото гледката беше много грозна. Шофьорът беше в шок. Казах му да не мърда, че линейката сега ще дойде, и това е.


Заместник-градският прокурор на София Иво Илиев обясни, че момичето е било блъснато на пешеходна пътека, която се намира на около 20-25 метра преди спирката на градския транспорт, и буквално е било влачено от камиона до спирката:

"Реагирахме бързо. СДВР бяха уведомени на момента и се отзоваха. Местопроизшествието беше запазено от патрул на 4-то РПУ, след което дойдоха и разследващи полицаи Незабавно дежурният прокурор дойде. Досъдебното производство ще е под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура. По всяка вероятност то ще бъде за причиняване на смърт в следствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата. Тепърва ще се събират доказателства. Има свидетели на инцидента. В района на пешеходната пътека въпросният камион, превозващ минерална вода, или бус - както и да го наречете - не е спрял и е осъществил съприкосновение с преминаващо момиче, в резултат на което може би го влачи двайсетина метра и в последствие катастрофирал в спирката. Поне на нея е нямало хора и няма други пострадали. За съжаление, имаме жертва, която е на място. Не видях да има спирачен път. Ще се правят експертизи. По всяка вероятност има камери на мястото. Ще видим дали има годни записи. Имаме свидетели, които след гледката са били в шок. Дали са сведения. Тепърва ще се разпитат подробно като свидетели. Първоначалната ни информация е, че е станало на пешеходна пътека. Като имаме предвид ограничението от 30 километра, къде се намира тялото и къде е камионът, аз лично смятам, че скоростта вероятно е била доста висока".

Минути по-късно и главният разследващ полицай на СДВР обясни, че шофьорът е без актове и фишове до момента, тоест няма провинения на пътя, а тестовете за алкохол и наркотици са отрицателни. Полицаите се опитват да установят дали изобщо има спирачен път. Скоростта на камиона ще бъде установена на по-късен етап.


Снимки: Николай Христов, БНР





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40