Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слаб Кремъл означава и по-малък контрол на империята върху съседите ѝ, отбелязва той

Атртьом Шрайбман: Директното включване на Беларус във войната е срещу интересите на Лукашенко

Беларуският лидер няма желание да потъне с Путин, смята анализаторът

Президентите на Русия Владимир Путин (вляво) и на Беларус Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"На този етап Лукашенко може само да държи украинците под напрежение и да ги принуждава да отделят военни ресурси в Северна Украйна, които иначе можеше да са полезни на източния и на южния фронт", каза Густав Гресел от Европейския съвет за външна политика в края на интервюто на Добрин Йотов.

Въпросът ще се включи ли Беларус във войната в Украйна беше актуален  преди руското нахлуване на 24 февруари, но тази седмица отново излезе на дневен ред, след като беларуският президент обяви, че Украйна била планирала да взриви нещо и на територията на неговата страна:

"Доведете до знанието на президента на Украйна и на всички други безумци там, ако са останали още такива, че Кримският мост ще им се стори цвете, ако се осмелят да докоснат с мръсните си ръце дори метър от нашата територия", заяви Лукашенко, а след това обвини и Запада, че се готвел да го нападне - с диверсионни отряди политемигранти от Беларус и дори с ядрено оръжие.

Реално Украйна просто предупреди Лукашенко да не влиза във войната, а Западът настоя да не предоставя територията на страната си за руски обстрел срещу Украйна, както тази седмица за дроновите удари срещу Киев.

Пред БНР темата коментира Артьом Шрайбман - основател на "Sense Analytics" - независима беларуска агенция за политически анализи.

Влиза ли Лукашенко във войната? Или пак ще успее хитро да се измъкне?

"Все още не знаем. Не съм военен експерт, за да ви кажа със сигурност, че в Минск се правят приготовления за влизане във войната. Но военните експерти, на които се доверявам, както и военните ръководства на НАТО и Украйна твърдят, че не виждат никакви сигнали, че беларуска армия ще се присъедини към инвазията. Същевременно Русия взима военни палатки и артилерийски боеприпаси от белоруските складове.

С действията си обаче Лукашенко ескалира ситуацията. Той покани да се разположат на белоруска територия допълнително количество руски войски. Не знаем дали това е негова инициатива или на Владимир Путин. Целта на тези действия е да отвлече вниманието на украинските сили, които да пратят войски на север. Но пък може да преследва други цели все още не знаем какво се крие зад това групиране на военни сили. Но все пак смятам, че директното включване на Беларус във войната би било против интересите на Лукашенко."

Каква е тази стратегия на внимателен баланс на властта в Беларус? Русия използва страната за плацдарм, откъдето атакува Украйна на 24 февруари. Сега и съвместните войскови части, които споменахме. Каква точно е играта на Лукашенко?

"Неговата стратегия винаги е една и съща. Той демонстрира колкото се може повече лоялност към Русия, като прави всички отстъпки, които са необходими и които не застрашават неговата власт. Изпращането на белоруски войски е нещо, което би застрашило неговата политическа стабилност, защото това е силно непопулярно в Беларус - под 10% от хората в страната са "ЗА" участие на Беларус във войната. Също така беларуската армия по никакъв начин не е подготвена - нито морално, нито технически. Тя никога не е участвала във война, недофинансирана е - под 1% от БВП на Беларус отива за въоръжените сили и е сред най-слабите армии в региона. Именно защото Лукашенко разбира това, той няма да прибърза с пращането на свои войски. Ако пожелае, Путин би го изнудил, би му оказал сериозен натиск. Но за момента не виждаме това, защото досега Лукашенко му предоставя достатъчно услуги. Така че неговата стратегия е да показва колкото се може повече лоялност към Москва, но запазвайки колкото е възможно своя суверенитет и власт. Това е основният му подход.

Все още не знаем колко и какви руски войски идват, и затова не можем изцяло да обясним тези действия. Трябва да видим какво ще се случи на място. Но няма военен експерт, който да вярва, че може да се повтори инвазията от 24 февруари от територията на Беларус, от север, към Украйна. Просто защото числеността на военните части не е достатъчна, дори и след обявената от Москва частична военна мобилизация. Няма и достатъчно военно оборудване, за да се постигне някакъв смислен резултат на украинска земя. Именно затова не смятам, че има някаква належаща нужда Лукашенко да праща войски. Русия мобилизира стотици хиляди военни, а Беларус може да направи това с едва около 10-20 хиляди. Това не би обърнало хода на войната, не е нещо от което Русия отчаяно се нуждае."

Можем ли да очакваме обръщане на позициите на Беларус, ако Русия още по-отчетливо започне да губи войната?

"В момента е очевидно, че Русия не може да спечели войната по начина, по който се надяваше. Но ако продължи да губи територии и продължи да губи войната, тогава може да очакваме все повече опити на Лукашенко да се дистанцира от Москва, защото той няма никакво желание да потъне заедно с Путин. Може да очакваме от Лукашенко по-балансирана позиция на Минск, например освобождаване на политически затворници и друго искано от Запада. Не съм сигурен, че това ще е достатъчно, ако вече има руски войски на беларуска земя. Но мисля, че в някакъв момент в бъдещето, ако Лукашенко види, че Путин губи войната, не би имал друг избор освен да се дистанцира от Русия."

Значи ако Путин губи отчетливо войната в Украйна, Беларус може да поеме по проевропейски път, това ли ми казвате?

"Не е точно проевропейско поведение, защото никой не би повярвал на Лукашенко, че се е поправил и вече е проевропейски лидер и демократ. Този момент вече отмина. След масовите протести от 2020 г. и репресиите срещу активисти, той е твърде токсичен, за да се опита да направи това. Но ако ситуацията е такава, че има малко или никакво руско военно присъствие на беларуска земя, той ще се опита да продаде това статукво на Запада, като нова беларуска оферта и да каже: ние няма да бъдем повече заплаха за украинците и за нашите съседи, ще освободим политически затворници и в замяна искаме например падането на някои санкции. Мисля, че тази опция ще бъде на масата, ако Русия се вижда като загубила войната. Но все още не сме стигнали дотам. Москва все още ескалира и мобилизира. Не за всички е очевидно, че Русия вече е загубила. Затова преди Лукашенко да започне опитите си да флиртува със Запада, трябва да има повече руски неуспехи в Украйна."

Минск  - 8 ноември 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какви са днес настроенията в беларуското общество? Споменахме вече за масовите политически демонстрации и протести срещу правителството и президента Александър Лукашенко през 2020-2021 г. Как гледа на войната в Украйна тази демократична общност, която тогава се изправи срещу режима и има ли днес потенциал тя отново да се събуди?

"Беларуските демократични сили в страната, както и хората, които ги подкрепят, според всички социологически проучвания, са срещу войната и са на страната на Украйна. Това е очевидно от изявленията на опозиционните лидери, като Светлана Тихановска и др. Беларуското общество успя да мобилизира стотици доброволци, които да се бият на страната на Украйна. Всички те не са привърженици на Лукашенко и повечето от тях са участници в протестите през 2020 г.

В същото време е доста трудно да си мислиш, че можеш да организираш бунт, демонстрация от чужбина, докато цялата страна на практика е един голям концлагер: с репресиите, които не спират последните две години в държава, в която има около 1500 политически затворници и десетки хиляди хора, които са преминали през арести, а някои от тях и през мъчения. Хората се страхуват от какъвто и да било политически и граждански активизъм. За да се случи това е необходим изключително силен катализатор като например икономически срив или някакви военни действия срещу Беларус. Или пък ако Беларус вече не е толкова репресивна държава, за да може да има условия обществото отново да се събуди.

По същата причина и изключително малко хора очакват например хората в сепаратистката република в Донбас да се изправят и разбунтуват срещу лидерите там. Ответната сила от другата страна е твърде голяма и е подкрепена от Русия. Същото е и в Беларус, където има местната полиция и служби, които контролират от една страна обществото и съществуващата винаги възможност да помолиш руснаците за съдействие. Затова не очаквам в обозримо бъдеще някаква съществена и смислена протестна активност в Беларус."

Все пак оптимист ли сте за демократичното бъдеще на Беларус? И затова, че един ден страната няма да е сред малцинството от държави - в компанията на Никарагуа, Сирия и Северна Корея, които са на страната на Русия в действията й срещу Украйна?

"Не бих могъл да ви предложа някаква начертана пътна карта за това как Беларус може да стане по-демократична страна. Но вече съществува общ модел как страните от нашия регион, също и вашата страната, са станали демократични. Има един огромен фактор, който определя това, че Беларус е диктатура и това е нашата съседка Русия. Това се дължи на руското влияние.

Ако Русия е достатъчно могъща, за да упражнява своята сила срещу Беларус и срещу други нейни съседи, е трудно да си представим, че Беларус просто така ще се демократизира от себе си, ще се освободи от тази руска доминация. Въпреки това войната е огромно предизвикателство за способността на Русия да остане могъща и в бъдеще. Русия определено ще излезе от тази война по-слаба. Може би ще бъде победена, а може би не изцяло, но накрая ще е по-слаба. По-слаба Русия и по-слаб Кремъл означават значително намаляла способност на тази империя да контролира своите съседи. И мисля, че Беларус ще е първата на опашката да повтори това, което България и други постсоциалистически страни направиха през 80-те години. Когато виждаш, че Съветският съюз става все по-слаб, виждаш събуждането на демократични движения да превземат страните в Източна и Централна Европа. Мисля, че бъдещето на Беларус може да е същото. Затова войната в Украйна и последствията от нея могат да са определящият момент за демократичното бъдеще на Беларус. Как ние ще стигнем дотам, какъв ще е пътят ни - насилствен или мирен - това е отвъд моите способности да прогнозирам."


По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30