Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Саудитска Арабия стана активен участник във вътрешната политика на САЩ

Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

Саудитска Арабия, която е най-богатата на петрол в света и неформален лидер на ОПЕК, предизвика гнева на могъщия си западен съюзник – САЩ. Това стана с обявеното единодушно решение на 13 –те членки на петролния картел и на още 11 производителки във формата ОПЕК + да намалят общия дневен добив с два милиона барела. Вашингтон и Рияд влязоха в открит и остър словесен конфликт тази седмица. Белият дом обвини Кралството, че е взело страната на Русия в геополитическото й противопоставяне със Запада, помагайки й да увеличи приходите си от износ на черно злато, а това намалява ефекта от санкциите срещу нея.

Саудитският ход има отражение и върху шансовете на президента Джо Байдън да спечели междинните избори в САЩ, които ще се състоят след месец, защото взетото решение ще повиши цената на бензина в Америка.

Съществуват дългогодишни отношения между държавите в Персийския залив и САЩ,  обясни пред БНР Мохамед Халаф, който е журналист и международен анализатор

„Те са били добри и управлението на републиканците, и на демократите. След като Барак Обама стана президент обаче, той започна да толерира отношенията с Иран - идеологическият враг на сунитите в региона. Започна да се оказва и натиск за спазване на човешките права в Залива. При Саудитска Арабия и държавите в Залива като цяло, изключвайки Кувейт, липсват демократичните ценности и защитата на човешките права. Водеща е религиозната догма. Но след идването на престолонаследника Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия има някакво раздвижване и промяна. От две седмици той вече е и премиер. Отношенията обаче започнаха да се влошават още след убийството на журналиста Джамал Хашоги. Той работеше във „Вашингтон таймс“ и нямаше как демократите да не го защитят“.

В момента саудитците заемат такава позиция по няколко причини, обясни Мохамед Халаф.

„Първо Русия никога не ги критикува по отношение на човешките права. Тя, също като тях, е против цветните революции. В същото време има страх от намесата на Запада в защитата на човешките права в тези държави, където съществуват различни критерии.“

Когато Обама подписа споразумение с Иран, пренебрегна интересите на саудитците и на останалите държави в Залива, които смятат, че шиитския религиозен Иран представлява голяма заплаха за тяхното съществуване, припомни журналистът.

„В демократическите среди в САЩ имаше разбиране, че шиитския ислям е много по-умерен от сунитския салафизъм. Салафитският шиитски ислям все още не атакува Запада, докато сунитският е агресивен, като „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“. Той атакува Запада и САЩ“.

Саудитска Арабия стана активен участник във вътрешната политика на САЩ, заяви Мохамед Халаф.

„Месец преди междинните избори там идва решението на ОПЕК +. Това дразни много Байдън, защото ще удари по джоба на всеки американец. Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия и Мохамед бин Зайед в Абу Даби са много ядосани на демократите, защото непрекъснато ги критикуват и оставят да бъдат атакувани от Иран и проислямските милиции в Йемен“.

В САЩ се говори, че може да бъде замразена продажбата на оръжие за Саудитска Арабия, обясни Халаф.

„В Конгреса и в Сената има голяма подкрепа за това. САЩ може да изтеглят и 3000 хиляди военнослужещи, които се намират в бази на Саудитска Арабия, както и системите си въздушна защита. Така саудитците ще станат уязвими пред Иран и техните съюзници в региона“.

70% от сделките за оръжие, които сключва Саудитска Арабия, са със САЩ, напомни той.

„Говори се за закупуване от Русия и Китай, но Русия вече не може да осигури оръжия дори за себе си и иска дронове и муниции от Иран и Северна Корея“.

В САЩ се обсъжда и въвеждането на ново законодателство, според което ще има санкции за всички, които определят невъзможни цени на петрола на световния пазар, каза журналистът.

„Това ще бъде насочено предимно към Саудитска Арабия. Говори се и за намаляване на разузнавателното сътрудничество между САЩ и Саудитска Арабия. Това обаче ще бъде в ущърб на Америка, защото тя получава по- голяма част от информацията , необходима има за борба с тероризма по този начин“.

Сондажите на общественото мнение в САЩ показват, че демократите ще загубят мнозинството си в Конгреса, обясни Мохамед Халаф.

Той коментира и бушуващото недоволство в Иран.

„Протестите, които се провеждаха през 2009, 2017, 2019 и миналата година, бяха със социално-икономически искания. Сега виждаме, че поколението, родено и възпитавано в духа на ислямската република и религиозната догма, се бунтува срещу културата, налаганата от ислямската върхушка в Техеран. Не става въпрос за едно парче плат, а за една стена, която прилича на Берлинската. Тя разделя младото общество в Иран от модернизацията и човешките права. Това е поколението на социалните мрежи и глобализацията. Виждат какво се случва. Трябва да се има предвид и че 80% от жените в Иран са образовани. 60% от студентите в университетите са от женски пол. Това поколение отхвърля политическия и религиозен ислям, както и религиозната система и върхушка. Този сблъсък ще се задълбочава. Ако сега го потушат, ще се появи отново след месец, два или три, но с по-голям размах“.

Цялото интервю на Деян Йотов с Мохамед Халаф може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46