Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Двама се карат, трети печели не е политическа и парламентарна логика

Ще бъдат ли преодолени барикадите в парламента? На поправителен за избор на председател

Николай Денков: Няма как да сме и управляващи, и опозиция в калъпа, в който се опитват да ни включат

Снимка: БГНЕС

Хората, които се появяват в момента с площадни крясъци, трябва да научат уроците, които е научила ГЕРБ през годините.

Това заяви пред БНР Даниел Митов от ГЕРБ.

По думите му в българския политически живот трябва да има някаква системност и да не всеки път да се учим отначало.  

"Аз се надявах, че терапията на четири политически избора ще доведе до разум."

Даниел Митов

Има възможни и невъзможни компромиси, които противоречат дори на логиката на демокрацията, подчерта Митов в предаването "Преди всички".

Запитан възможен ли е компромис, например Кристиан Вигенин да бъде избран за председател на Народното събрание, Даниел Митов посочи:

"Няма никаква логика партия с няма и 10% да има председател на Народното събрание. Двама се карат, трети печели не е политическа логика, не е парламентарна логика. Става въпрос за тежест на електорален потенциал."

Позицията на ПП от снощи ще отпуши процеса днес – да се избере председател на Народното събрание, допълни Даниел Митов.

"След снощното оттегляне на Никола Минчев няма никакви основания по-малките партии да продължат да настояват за своите кандидати."

Митов изрази предположение, че върху ПП е имало "тежък обществен натиск заради нелепото държание вчера" и прогнозира, че възелът ще бъде развързан и "това желание да се руши няма да продължава да доминира в българския парламент".

Според него логиката на опонентите на ГЕРБ е революционна – "да сринем всичко, да вървим напряко, на въпреки на всичко, за да може накрая да стане толкова зле, че ние да спечелим от тази ситуация".

Николай Денков

Истинският въпрос днес е как ГЕРБ смятат да управляват в тази ситуация, как ще осигуряват мнозинство оттук нататък, когато трябва да се вземе някакво решение.

Това мнение изрази пред БНР акад. Николай Денков от ПП.

"Парламентарната дискусия (за избор на председател на парламента – бел. ред.) беше изкривена – че ние пречим в нещо. Истинският проблем е, че ГЕРБ няма мнозинство. Не разбирам защо този проблем се прехвърля върху нас", коментира Денков в предаването "Преди всички".

"В този демократичен тест ГЕРБ няма как да си осигури мнозинство."

"Няма как да сме и управляващи, и опозиция в калъпа, в който се опитват да ни включат днес", каза още Денков.

Конструкция "ротационен председател" не е описана никъде – нито в Конституцията, нито в Правилника на НС, уточни той.

Николай Денков декларира, че ПП биха управлявали само по тяхната програма, или по програмата на коалиция, която те са сглобили.

"Няма как да работим заедно с ГЕРБ – казали сме го ясно пред нашите избиратели. Изтегляме нашия кандидат, за да не пречим на ГЕРБ да си състави коалицията, която им е необходима. Нека си намерят партньорите, с които да работят. Ние ще гласуваме против Росен Желязков."

Ако се намери подходящ кандидат от партия, с която ПП са работили и на която имат доверие, биха го подкрепили, обясни акад. Денков.

"Не може да бъде наложен силово, както се опита да го направи ГЕРБ."

Кандидатурата на Кристиан Вигенин също е вариант, който може да се обсъди, стана ясно от думите му.

Никой не е заинтересован от избори днес, освен може би "Възраждане", отбеляза в заключение Николай Денков. 

Двете мнения в детайли чуйте в звуковите файлове.
Снимки в публикацията: БГНЕС
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков: Нашите избиратели могат да разчитат на консистентна позиция

Парламентарната група на ПП-ДБ реши с единодушие, че няма да подкрепи правителството, предложено от ГЕРБ, съобщи председателят на групата Николай Денков. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допусна, че е възможно преди утрешното гласуване да се прави опит за купуване на депутати: "Няма никаква промяна в нашата позиция. Това, което виждаме, е, че няма..

публикувано на 02.07.24 в 18:45

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

КЕВР приема окончателно решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия..

публикувано на 30.06.24 в 07:45

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06