Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков: Ако не успее първият мандат, шансовете за втория минават през разговор

Снимка: Ани Петрова

"Ако не се случи нещо с първия мандат, шансовете на втория биха минавали през търсенето на разговор. Ние не стигматизираме разговорите си с политическите формации, които изповядват евро-атлантическо виждане за бъдещето на България. ... Важният разговор минава и през развитието на страната на база на следващите 2-3 години".

Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков, заместник-председател на 48-ото Народно събрание, бивш министър на транспорта и информационните технологии.

По думите му експертен кабинет би трябвало да има подкрепа в парламента около политики: 

"Един такъв кабинет би трябвало да отговори ясно в каква посока върви страната - дългова спирала, растеж, поемане на отговорност за допуснатите през последните 2 години хаотични действия в сферата на публичните финанси. Това ще е разговорът за следващ кабинет и за търсене на решение на ситуацията".  

Росен Желязков подчерта, че ГЕРБ ще води разговори с всички политически формации:

"Ние сме казали коалиции да няма с БСП и "Възраждане", но разговори ще има с всички".

Той изказа очакване президентът Румен Радев да даде около седмица време за консултации с партиите и добави:

"Работата на Контактната група не я смятаме за безполезна, защото това е опит политическите формации да започнат да говорят помежду си и да излязат от декларациите, че няма да говорят една с друга". 

"В избора на председател на Народното събрание нямаше никакъв залог, но се превърна в нещо средно между следизборния делириум и очакването за някаква нова предизборна емоция. Този сблъсък, заедно с очакването, че парламентът трябва задължително да се раздели по осите на някакви нови мнозинства и коалиции, за да се оправдаят опорните точки, че има ново мнозинство, доведоха до тези безплодни гласувания. Най-накрая разумът надделя и то надделя в старите партии", коментира Желязков, който беше един от кандидатите за поста председател на 48-ото НС.

Според него парламентът ще работи трудно, ако депутатите не разберат, че изборите са приключили и ако не спрат да живеят с очакването, че изборите предстоят:

"Комбинацията от двете води до силна фрагментация, защото всяка парламентарна група ще разглежда своето поведение през тази призма".

"Искаме (парламентът - б.р.) да задължим Министерски съвет да внесе всички законопроекти по Плана за възстановяване, за да може да тръгне това изключително важно финансиране. ГЕРБ-СДС внасяме антикризисни мерки в сферата на енергетиката. Компенсации на бизнеса за цените на тока и газа с неданъчни източници и т.н.", заяви той и уточни, че паралелно с влизането в конкретната работа на парламента ще тече и конституционната  процедура по връчване на проучвателния мандат

"Пропагандата има своето въздействие. Ние сме в света на хибридните атаки и не изключвайте възможността да е измислен сценарий прекаляването с темите за размера и размаха на корупционните теми. ... А че има корупция на всички нива, това е ясно", коментира още депутатът от ГЕРБ и добави, че в една правова държава корупцията се доказва в справедлив процес. 

Интервюто на Явор Стаматов с Росен Желязков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16