Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева: На България ѝ трябва правителство, което да не я вкара във военни действия

"Дебатът в Европарламента не е за спиране на войната в Украйна"

Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

"На думи всички се стремим към спирането на тази война, но дебатът в Европарламента не е за стратегия за спирането ѝ. Всеки ден чуваме думи за въоръжаване, а не за дипломатически преговори. Говори се дори за ядрена война, а не за европейска стратегия за спиране на войната. Преди месец попитах г-н Жозеп Борел, който отговаря за външната политика на ЕС, каква е стратегията и въобще има ли ЕС стратегия за спиране на войната. Отговорът му беше доста изненадващ, че няма стратегия, а целта ни е да помогнем на Украйна. Това не е достатъчно".

Това каза пред БНР Елена Йончева, евродепутат от БСП в Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Накъде ни водите, дами и господа, накъде тласкате Европа? Тази Европа, за която се бориха поколения, за да живеем всички ние в мир. Защо чуваме всеки ден призиви за въоръжаване, а не за дипломатически преговори? Защо говорите за възможна ядрена катастрофа, а не за европейска стратегия за спиране на братоубийствения конфликт? Нима вече имаме европейски комисар на войната?!", заяви тя в изказването си преди дни в пленарната зала в Страсбург.

Тя подчерта, че разговорът в ЕП е само за оръжие, а не какви компромиси могат да бъдат направени, за да се постигне мир.

"Появяват се все повече гласове за търсене на компромис и спиране на това даване на оръжие, защото това очевидно не води до резултати. Даването на оръжие тласка войната напред. Какво означава пълна победа над държава, която има ядрено оръжие? Това е невъзможно и означава гибел за всички нас. Това не е политика", коментира още Елена Йончева.

По думите и от отделни страни в Европа все повече се чуват позиции, които изхождат от реалната политика.

Мнението на евродепутатката е, че с евентуално решение на 48-ото Народно събрание за предоставяне на оръжие за Украйна ще се официализира нещо, което и сега се прави:

"Целта е чисто политическа - да се заемат определени политически пространства, ако има нови избори. Не мисля, че нещо ще се промени в българската политика или от развитието на войната в Украйна".

Елена Йончева изтъкна, че на България ѝ трябва правителство, което да не вкара страна във военни действия:

"Сценариите са много. В момента има ескалация на този конфликт. Желанията на политиците отиват на втори план и военната логика води нещата, оръжието си прекарва свой собствен път. Европа в момента не е във война, бъдейки във война". 

Евродепутатката изказа оптимизъм по отношение на приемането на България в Шенген.

Интервюто на Петър Волгин с Елена Йончева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50