Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В момента шансът за съставяне на правителство е 0:100"

Пламен Данаилов: Никой не иска да е в правителство, което трябва да съкращава разходи и да качва данъци

"Рискът от популистки бюджет е влизане в дългова спирала"

Пламен Данаилов
Снимка: БГНЕС

"Невнасянето на бюджет за 2023 г. крие риск да бъде съставен и прекроен един тежък, популистки законопроект за бюджет, който ще бъде изпълняван от служебно правителство и ще бъде наследен от следващо, докато не се състави редовен кабинет. Рискът от популистки бюджет е влизане в дългова спирала. Виждаме, че в момента значително се увеличи цената по дълга". 

Това заяви пред БНР Пламен Данаилов, финансист, бивш заместник-министър на енергетиката от "Има такъв народ".

По думите му няма логично обяснение, защо през април не е бил изтеглен кредит от минимум 2,5 млн. евро, а е трябвало това да се случи от служебното правителство сега:

"Разликата в цената на дълга, която всички ние ще платим, е над 100 млн. лева на година повече лихвени плащания, в рамките на 10-годишния период, в който са издадени тези Държавни ценни книжа, е 1 млрд. лева повече. За това трябва да отговаря тогавашният министър на финансите Асен Василев. Тогава отивахме на избори и той предпочете да не обяснява защо е теглил кредит. Политическите решения ни струват пари".

"Намираме се в ситуация, че трябва по принцип да се оптимизират разходи. Лошата фискална политика през последните 2 години може да доведе до повишаване на данъците", коментира още финансистът и добави, че едва ли има политик, който иска да съкращава разходи и да покачва данъци:

"Това е най-неприятният момент за всяка една политическа сила - да участва в такова правителство. затова всеки се бута... Вече харчим над 44% от БВП, който съставяме. В рамките на 3 години ще трябва да се изтеглят около 50 млрд. лева нови заеми, за да могат да се покрият дефицитите. Правителството връща заемите или чрез нови заеми, или чрез вдигане на данъците. Размерът на сегашните данъци не стигат, за да покрият всички разходи. Или вървим към намаляване на разходите, или към вдигане на данъците, или към комбинация от двете".

В момента шансът за съставяне на правителство е 0:100, прогнозира Пламен Данаилов и уточни:

"Най-голям е шансът за кабинет с третия мандат, но зависи на кого президентът ще го връчи". 

Бившият заместник-министър на енергетиката коментира предложението на ГЕРБ за облагане на свръхпечелбите от руски петрол, както и подготвения пакет законови мерки от служебното правителство за понижаване на цените на горивата, като заяви, че най-важно е как ще бъде контролирано "коя част се продава в България и коя е за износ":

"Горивата, които се внасят, ще бъдат ли облагани? "Лукойл" разполага с няколко рафинерии в Европа, включително и в Румъния. Ако иска да избегне такова облагани, не може ли да изнася за Румъния, произведеното в България, както и обратното. Такива непазарни похвати не постигат ефект. Пазарните участници намират начин да ги заобиколят и стават по-богати, което е за сметка на обществото". 

Интервюто на Снежана Иванова с Пламен Данаилов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Има разногласия между Доган и Пеевски, не трябва да се стига до разцепление

Изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай заяви пред журналисти на влизане в Народното събрание, че има разногласия между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на Движението Делян Пеевски. Аталай заяви, че не трябва да се стига до разцепление на ДПС: "Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между..

публикувано на 04.07.24 в 09:37
Стефан Манов

Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води

Франция навлиза в абсолютно непознати води . Това обясни пред БНР Стефан Манов. "Там няма коалиционна култура . Инструментите на Петата република дават лесно мнозинство в парламента. Сега обаче такова няма да има. Държавата става неуправляема . Политическите коментатори говорят за криза на режима". Беше допусната съществена политическа грешка..

публикувано на 04.07.24 в 08:48
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент

Третият мандат ми се струва много трудно реализируем , каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Той не вижда възможност за консолидация срещу ГЕРБ и ДПС в рамките на третия мандат.  Вървим към избори , смята социологът. Според него е много вероятно да има още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент ...

публикувано на 04.07.24 в 08:47

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите.  На специалната за случая пресконференция министърът на икономиката и финансите на Италия Джанкарло Джорджети..

публикувано на 04.07.24 в 08:41

Дискусия: Как България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания?

Ресторантьори, хотелиери и експерти по безопасност на храните ще участват в дискусия на тема: "Влияние на тенденциите в храните и тяхното качество върху туристическия сектор". Организатор е Сдружението за достъпна и качествена храна. Може ли България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания и колко важни са партньорствата между..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Пропалестински протест на покрива на австралийския парламент

Пропалестински протестиращи се качиха на покрива на австралийския парламент. Телевизионни кадри показаха хора в тъмни дрехи, които развяват черни плакати с лозунги. Един от недоволните произнесе реч с помощта на мегафон, в която обвини правителството на Израел във военни престъпления. Полицаи и служители по сигурността посъветваха..

публикувано на 04.07.24 в 08:17
Роберт Фицо

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо. Те включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни, организирана престъпност и екстремизъм. Делата ще бъдат поети от окръжните прокуратури, които не..

публикувано на 04.07.24 в 08:05