Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на варненски села искат референдум срещу проект за вятърен парк

Снимка: БГНЕС

"В последните 10 години община Ветрино се развива много добре, заселват се млади хора. Те знаят много добре за какво става въпрос, когато се говори за ветроенергийни паркове и колко те са вредни за природата и за хората. Позицията на нашето Сдружение е, че ветроенергийните паркове нямат място до домовете на хората и въобще в близост до населени места. 

Това каза пред БНР Красимира Катинчарова от Сдружение "Човек, природа и живот" и добави, че не са против зелената енергия, но "тя не трябва да е за сметка на хората и природата":

"Ветрогенераторите произвеждат нискочестотен шум, който подлудява хората. ... Има дела, в които хора от 10-12 държави са се самоорганизирали и са се явили на едно от тези дела, за да свидетелстват, че този шум се разпространява между 11 и 30 км, в зависимост от чувствителността на човека. По нашия закон ветроенергийна кула може да има на минимум 500 метра от последната точка на регулация".

Община Ветрино е наложила мораториум върху изграждането на ветрогенератори, което обаче се очаква да падне в съда.

Според Биляна Петрова, изпълнителен директор на "Добротич Уинд", няма конфликт между инвестиционното намерение на компанията и туризма, който се развива в община Ветрино:

"Доказателство за това е хармонията, в която се развива туризмът в районите на Шабла и Каварна, където са монтирани най-много ветрогенератори, които работят в страната".

Тя подчерта, че "Добротич Уинд" стъпва върху стар проект, който е минал през всички процедури, включително и съдебна, т.е. компетентните институции са взели отношение по всички екологични аспекти, свързани с такъв проект.

Жителите на варненски села се заканват с референдум да не позволят да се реализира мащабната инвестиция на компания "Добротич Уинд" АД.

www.dobrotichwind.com

Изграждането на вятърен парк от общо 74 ветрогенератора - 50 в землищата на селата Добротич, Михалич, Искър, Калоян, Изворник и Есеница в Община Вълчи дол и 24 в землищата на селата Доброплодно, Ягнило, Средно село, Ветрино и Момчилово в Община Ветрино, е записано в инвестиционното намерение на проектната компания "Добротич Уинд" АД. Тя е част от групата на международната компания "CWP Global", реализирала едни от най-големите проекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна Европа. Компанията иска да вложи над 1,2 млрд. лева в изграждането на модерен вятърен парк със 74 генератора на територията на двете общини Ветрино и Вълчи дол, съобщиха от "Добротич Уинд".

Районът e избран поради комбинацията от много добър ветрови потенциал, нисък екологичен риск и наличието на подходяща електропреносна инфраструктура. Проектът ще се реализира с вятърни генератори от последно поколение, използващи най-новите и модерни технологии. Планираната единична мощност на всяка турбина ще бъде до 8 мегавата, като те са разположени по начин и на разстояние, така че да нямат негативно въздействие върху местното население, природа и земеделие.

След изграждането си вятърен парк "Добротич Уинд" ще генерира електричество, достатъчно за захранването на 440 000 домакинства. Проектът не предвижда използването на европейски грантови програми, държавни субсидии или преференциална цена за произведената от него електрическа енергия.

Всеки битов потребител в общините Ветрино и Вълчи дол, област Варна, може да получава енергийна помощ, която да покрива консумацията от 1200 киловатчаса електроенергия годишно за период от приблизително 35 години, е записано още в инвестиционното намерение на дружеството. 

Интервю на Снежана Иванова с Красимира Катинчарова и Биляна Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37
Туристическо дружество -

Туристическо дружество - "Лудите мечки" с обич към планините

В планината без бензин и асфалт, сред сянката на дърветата се диша по-свободно, мисълта е по-ясна и е много по-спокойно. Няма я суетата на морския бряг и купищата туристи. Не струва толкова скъпо, като другите почивки, но зарежда невероятно, дава нови сили и повишава тонуса на тялото. Изключително освежаващо е в летните жеги.  Сдружение..

публикувано на 27.06.24 в 12:46
Стоилко Апостолов

Интересът на земеделските стопани към биологичния сектор се повишава

Интересът на земеделските стопани в страната към биологичния сектор се повишава през последната година. Това отчетоха участниците в международна био-конференция, която се проведе в Пловдив. По данни на агростатистиката биологичните площи у нас са се увеличили с 35% спрямо предходната година . Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани..

публикувано на 26.06.24 в 18:04
Грийнпийс България

Мартин Томов: Трябва ли Черно море да бъде морски резерват?

Трябва ли Черно море да бъде морски резерват ?  "Живо черно море" е зелената мисия на "Грийнпийс".  "Черно море е  море, в което има живот до дълбочина 200 метра, най-вече в по-плитките до 50 метра , тест много близо до брега. Това го прави  особено чувствително на различни заплахи . Ние с "Грийнпийс" вече  от година и половина започнахме..

публикувано на 18.06.24 в 15:55
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

200 водни лилии ще радват с цветовете и аромата си посетителите на парк „Кайлъка“

Едно от любимите места за отдих на плевенчани е парк „Кайлъка“. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Първият проектант на парка е бил архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие и цялото плевенско гражданство. И тази традиция продължава в днешно време. Уникалният парк се намира в близост до..

публикувано на 16.06.24 в 04:29

Синигер призовава софиянци: Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре

"Премини на зелено" е мотото на образователен графити стенопис в близост до Южния парк в София . Изобразеният синигер призовава софиянци: "Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре". "София е по пътя към своята зелена трансформация от доста години и се сблъсква с доста затруднения. Изключително важно е да премине и..

публикувано на 13.06.24 в 19:08