Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчаяние и паника сред украинците заради преместването в държавни бази, недоволство при хотелиерите

Архив
Снимка: БГНЕС

Недоволни украинци и хотелиери протестираха в Слънчев бряг. Причината е решението на държавата за ново преместване на бежанците в почивни бази, този път без компромисна възможност да останат в хотелите при определени условия.

За втори път след началото на бежанската криза, започнала в края на февруари, украинските граждани ще бъдат извеждани от хотелите и премествани в държавни бази. В края на юни приключи първата програма за подпомагане на бежанците. Те бяха настанени и изхранвани при добри условия. Коалиционното правителство обаче реши, че те ще бъдат извозени от хотелите на морето и ще бъдат настанени в бази във вътрешността на страната. Настъпи хаус. Сега отново има притеснение, че решението е взето в последния момент.

Деси Николчева има хотел, в които са настанени украински граждани и недоумява защо е взето това решение: "Има хора, които са хронично или онкоболни. Как те ще си сменят лекарите? На какъв принцип ще ги извозват? Хората са притеснени и плачат".

Руска Минчева също е собственик на хотел, в които са настанени бежанци. Тя обясни в предаването "Преди всички", че очаква да бъде даден някакъв толеранс.


"Някои от тях дойдоха скоро, избягали са от бомбардировки. Те чакат и питат дали ще им дадем храна и утре. Не виждам защо не се даде възможност на хотелиерите да преценят дали могат да продължат работа по програмата", посочи тя.

Заместник –областният управител на Бургас - Пламен Янев обясни, че областната управа ще направи всичко необходимо: "Трябва да първо да станат ясни базите, в които ще бъдат настанени и след това ще се създаде необходимата организация"

Украинците пък споделиха, че са притеснени и не искат да напуснат местата, където са настанени сега.


Има държавни и общински бази, които са подходящи за зимни условия, обясни Константин Ботев, който е държавен експерт в дирекция "Туристическа политика" в Министерството на туризма  и член на междуведомствената група, която взима решенията за украинските бежанци.

"В тях ще има храна, отопление и електричество. Те са в цялата страна. От 1 до 15 ноември е планирано преместването. Нямам информация за настаняване във фургони".

Той не можа да даде отговор конкретно как ще бъде осигурена възможност за получаване на достъп до образование и лекарски грижи в новите места за настаняване, тъй като е от компетенцията на други ведомства.



Към момента остава в сила решението да се отпускат по 10 лева на ден на човек без изхранване и 15 лева с изхранване, поясни Ботев.

Средствата, които се отпускат от ЕС за бежанците, не отиват само за настаняване, а и за социално подпомагане, образование и интеграция, обясни той.

Всички хотели ще получат парите, които държавата им дължи за пребиваването на бежанци в тях, увери Ботев. Това би трябвало да стане до края на месеца, смята той.

Отношението към украинските граждани винаги е било хуманно, заяви Константин Ботев.

Цялото интервю на Лора Търколева с Константин Ботев може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споразумение за правителство на националното помирение подписаха в Пекин 14 палестински фракции

В китайската столица Пекин 14 палестински фракции подписаха споразумение за формиране на "временно правителство на националното помирение" след войната в Ивицата Газа.  В Декларацията от Пекин се казва, че правителството на националното обединение ще управлява делата на палестинците, ще се грижи за възстановяването на Ивицата Газа след края на конфликта..

публикувано на 23.07.24 в 19:03
Николай Денков отговаря на журналистически въпроси - 23 юли 2024 г.

Денков отрече да е предлагал Ненчев за посланик на страната ни в Украйна

Бившият министър-председател Николай Денков отрече да е предлагал бившия министър на отбраната Николай Ненчев за посланик на страната ни в Украйна. Президентът Румен Радев заяви по-рано в своя позиция оп казуса "Ненчев", че по време на правителството "Денков - Габриел" настойчиво му е било предлагано да назначи бившия военен министър за дипломат..

публикувано на 23.07.24 в 19:01
Божидар Божанов

Божанов: Условия за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ото НС няма

Условия за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ия парламент няма, смята зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Божидар Божанов. Според него разговорите за третия мандат имат смисъл само, ако послужат за основа за формиране на кабинет в следващото Народно събрание: ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на..

публикувано на 23.07.24 в 18:39
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис с държавния глава Джо Байдън

Камала Харис напът да спечели с лекота номинацията за президентските избори

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис си е осигурила подкрепата на достатъчно делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия за предстоящите президентски избори.  До понеделник вечерта тя успя да си осигури подкрепата на много повече от необходимите 1976 делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия още при първото..

публикувано на 23.07.24 в 18:25
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка

Директорът на американската служба по сигурността Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка десет дни след покушението срещу кандидата на Републиканската партия и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп. Чийтъл бе подложена на остри критики заради пропуските в охраната на митинга в град Бътлър, където 20-годишен жител на Пенсилвания, въоръжен с..

публикувано на 23.07.24 в 18:19

Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция

Дъжд загаси пожарите в Северна Гърция. Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна Туристите да не влизат в морето до преминаване на бурите, съветват властите в южната ни съседка.  Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит В Северна Гърция заваля дъжд, като естествено..

публикувано на 23.07.24 в 18:17

Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна

Овладян е пожарът в Северна Гърция, близо до границата с България, който заплашваше да премине на наша територия. В района е завалял дъжд, който е помогнал на пожарникарите в южната ни съседка да се справят със стихията. Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските..

публикувано на 23.07.24 в 17:38