Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Кръстев: През 2023 г. също ще имаме дефицит и дори ще е по-голям

Еврозоната влиза в рецесия и ние ще я последваме

Михаил Кръстев
Снимка: БГНЕС

Проблем, наложен през последното десетилетие е, че основната финансова рамка на България е нещо, което може да се прекроява отново и отново с всички актуализации, с които свикнахме през годините, с това че трябваше да се прави от служебни правителства. Много проблематичност има в приемането на важен документ като Бюджета, ако няма яснота кой ще го прилага.

Това каза за БНР Михаил Кръстев, икономически изследовател, член на Съвета по икономически и публични политики по повод внесения законопроект за удължаване на държавния бюджет за тази година до избирането на редовно правителство.

„Това са аргументите и на служебното правителство защо няма да предложат такъв бюджет. Като че ли виждаме едно разочарование в партиите, които така или иначе са се нагласили за предизборна кампания и смятаха Бюджетът да е част от нея - едно предизборно наддаване кой най-много обича обществото“.

Тъй като ще има удължаване на бюджетната рамка от 2022-ра година, няма да са възможни големи прекроявания, изтъква Кръстев пред „Хоризонт“. Много от мерките в помощ на хората и бизнеса изтичат през 2023 година, подчерта той. Макар до септември бюджетът да беше в излишък, в края на октомври е на дефицит, а предстоят месеци, когато традиционно се харчи най-много, коментира изследователят:

„Практика, наложена в последното десетилетие, главно от управлението на ГЕРБ - абсолютно нерелевантни показатели като "излишък към полугодие" се дават винаги, при положение че капиталовите разходи на държавата са главно в последните месеци … За да се сметне колко е един излишък или дефицит трябва да мине повече от година след изтичането. Страната ще бъде на дефицит тази година. Той си е заложен в бюджета за 2022 и в прогнозата на Министерство на финансите. През 2023 година също ще имаме дефицит и той дори ще е по-голям. Отново Министерство на финансите, същото което оперираше заедно с Асен Василев, даде тази прогноза. Състоянието на публичните финанси е много лошо. Много е лошо най-вече заради различни показатели, които не обсъждат много в общественото постоянство. Например брутното капиталообразуване спада страшно много, което означава че инвестициите в реалната икономика спадат а страшно много. Голям проблем за тази реална икономика е непредвидимостта, която има от страна на политическата класа. Ние не знаем, на базата на това какво говорят политиците, дали например ще има компенсации за тока в следващата година или не“.

„Нека не забравяме, че през 2023 година еврозоната влиза в рецесия и ние ще я последваме по всяка вероятност“, предупреди експертът и коментира има ли опасност за парите по Плана за възстановяване и за реформите по плана:

„За да получим парите, трябва да извършваме форми. Тези реформи са в пакета от закони, които бяха дадени, поне част от тях, от служебния кабинет. Моята прогноза е, че в рамките на този парламент не може да се взимат толкова тежки решения“.

Голяма част от средствата в Плана са в глава „Зелена България“, където се разглеждат закони, които касаят енергийния преход на България през следващото десетилетие. Това са изключително важни закони и трябва да бъдат подложени на сериозен дебат и няма как да не се стигне до сблъсък в парламента:

Политиците имаха голям проблем да излъчат кой да бие звънеца в началото или на края на заседанията. Не виждам как, на този етап, те могат да стигнат до консенсус по отношение на 20 закона, които касаят най-вече енергийния преход на България, но и друг тип реформи“.

Ще има ли предсрочни избори:

„Имаме един паритет между ГЕРБ и анти-ГЕРБ партиите. Докато едни от тези сили не надделеят убедително, с 200-300 000 гласа поне, ние няма да видим решаване на тази политическа криза, тъй като в момента мачът е равен. Просто ще има преиграване“.

Гласуването с хартиени бюлетини е важно за партиите заради местния вот, който предстои през есента на следващата година, изтъкна той и коментира желанието на Борисов за диалог с ПП:

"Когато ти кажеш, че си готов да изпълниш всички искания на Асен Василев, който е бил вицепремиер и финансов министър, по отношение на финансовата политика, на публичните финанси, това убива всичките ти аргументи, че ти, в крайна сметка, си по-добър от този човек, след като си готов да му изпълни всичко и казваш, че това, което той прави, макар и вредно, ще го направиш".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31