Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Мурджов: Проблемът не е в технологията на вота, а в недоверието на избирателите

Снимка: Ани Петрова

"Проблемът не е в технологията на гласуване, а в това, че българският избирател не вярва на политическите партии. Едва ли ще се увенчаят с успех опитите на по-старите партии - ГЕРБ, БСП, ДПС - да върнат хартиената бюлетина, за да вдигнат избирателната активност. И сега в по-малките секции се гласува на хартия, но не наблюдаваме там кой знае каква активност на изборите. Напротив, тя е стандартна, каквато е в секциите с машинно гласуване. Смесеното гласуване - с хартия и с машина - едва ли ще вдигне активността на гласуване. Основният проблем е, че избирателите все оп-малко вярват на партиите, а партиите все по-малко отговарят на исканията на избирателите".

Коментара направи пред БНР Мирослав Мурджов, експерт по изборни системи и бивш депутат.

Според Мирослав Мурджов дали да има смесено гласуване - и машини, и хартиени бюлетини - не е в дневния ред на обществото, но е в дневния ред на политиците:

"Въпрос на приоритети - едно за партиите, друго за гражданите".

По думите на експерта съществува съмнение и в машините за гласуване:

"Има аргументи и едните, и другите. Затова решението, което ще ни се предложи - да има избор хартия или машина, ще удовлетвори и двете страни, защото и едните са любители на конспирациите, и другите. А не трябва да има конспирация точно в изборите. Те трябва да са законни и прозрачни".

Той изказа мнение, че бързането около връщането на хартиената бюлетина е защото се върви към нови предсрочни избори.

Интервюто на Даниела Големинова с Мирослав Мурджов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35