Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин за решението на НС за военната помощ: Неподготвена акция и удар в празното пространство

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Ние ясно сме заявили - в гласуванията и в предишното НС, когато започна войната - каква е нашата оценка, кой е агресорът и кой е жертвата, и че има нужда Украйна да бъде подкрепена с хуманитарна помощ и с други действия, но не и с доставка на оръжия. Това каза за БНР заместник-председателят на парламента и депутат от „БСП за България“ Кристиан Вигенин. Той коментира и вчерашното гласуване в НС за изпращане на военна помощ за Украйна:

„Изключително неподготвена акция беше вчерашното решение. Нито беше направен анализ за рисковете, не бяха потърсени службите, не бяха поискани доклади, не бяха поискани предварително от Министерство на отбраната възможностите, които изобщо би могла да предостави България. Това е един удар в празното пространство, който обаче ще има сериозни последици за страната“.

Запитан защо, след като България не е изпращала оръжие за Украйна досега, държавата е била набедена за атаката на Кримския мост, а по-късно и системите ни за сигурност бяха обект на хакерска атака, Вигенин коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

Като сериозна партия не можем да базираме нашите решения на база на отделни събития и случки. Смятаме, че България и исторически, а и в съвременната ситуация, особено отчитайки, че до този момент не сме били ангажирани в този конфликт с доставка на оръжие, смятахме, че може да играем малко по-различна роля - да бъдем една от страните, които да работят по-активно за това да се търсят политически и дипломатически решения“.

Според Вигенин вчерашното решение на НС и международната политика в момента изпращат следното послание:

„Давайте да пращаме оръжия, за да може да се бият колкото може повече. Може би Украйна ще победи, но, дори да не победи, ще пращаме оръжие, докато и последният украинец или руснак умрат на фронта“. Според политика „трябва да се мисли една стъпка по-напред“ от идеята „как 9 месеца по-късно да се окажем лоялни с този или с онзи“.

„Не очаквам България да се окаже изведнъж решаващият посредник за това Украйна и Русия да намерят своето решение. Като страна можем, чрез поставянето на тези въпроси по различен начин пред партньорите, да се опитаме да търсим вече разсъждения в посока как да постигнем мир, а не как да направим така, че едната страна да победи другата“.

„Ние не възлагаме на правителството да търси или да прави усилия в посока търсене на мирни решение. Възлагаме да изпрати оръжие!“, възмути се Вигенин. „Разбирам, че ние сме в малцинство, но това не означава че не сме прави“.

БСП ще гласува „против“ купуването на нови изтребители Ф-16, подчерта политикът:

НС ще обсъжда инвестиционен разход за още 8 Ф-16, промени в Изборния кодекс

„Не сме против модернизацията на българската армия, но считаме, че моментът за това да се похарчат още близо 3 милиарда лв. не е сега. Струва ми се, че се преиграва с това в момент, в който никой не мисли как хората ще изкарат тази зима и следващата година“.

Относно гласуването в НС днес за връщането на хартиените бюлетини Вигенин коментира:

„Ние сме внесли 15-ина законопроекта. Мнозинството в Комисията по правни въпроси е преценило, че този му е най-важният. Ще работим и по него“.

По повод названието „коалиция хартия“ за групата партии, които подкрепят връщането на бюлетините, Вигенин коментира: 

„Имаме позиции! Това, че някой се присъединява към тях не ни прави част от коалиция. Това са тематични коалиции, които се създават по определени теми. Вчера в тази коалиция - с ГЕРБ и ДПС -  бяха ПП и ДБ. Това по-добро ли е в сравнение с това, което ще видим днес – ние ще гласуваме заедно с ГЕРБ и ДПС. Може да се случи, но това не променя нашето отношение нито към ГЕРБ, нито към ДПС“.

Фактът, че досега БСП няма едно общо гласуване с ПП и ДБ, Вигенин коментира така:

„Предполагам, че занапред ще има и такива. Ние сме самостоятелни политически сили. В това Народно събрание, в момент, в който няма нито мнозинство, нито малцинство и всеки се опитва да прокара своите приоритети, така ще бъде с гласуванията - в някои случаи ще сме с едни, друг път - с други. Въпросът е това, което за нас е важно, да бъде подкрепено“.

Запитан дали БСП ще остане в опозиция, след като преди няколко седмици Вигенин заяви, че формацията няма да участва в коалиция, която би подкрепила Украйна с оръжие, той заяви:

„Политиката, която сме заявили като решение на Национален съвет, е да не участваме в правителство с мандат на ГЕРБ, на ДПС и на „Възраждане“. Дали ще участваме в разговорите след това, зависи на кого ще бъде даден третия мандат. Вторият ще отиде в ПП и ние с тях ще разговаряме, ако бъдем поканени и ще разсъждаваме. Въпросът при формирането на коалицията дали ще се предоставя оръжие, или не, стои отворен. Служебният кабинет може да каже, че ние нямаме такива възможности - защото и формулировката е такава - и да не се изпратят оръжия, но това е наистина много важен въпрос и аз смятам, че ще зачеркнем всичките си позиции и политики досега, ако се окажем в правителство, което след това предоставя военна помощ“.

БСП „ще направи усилие“ за съставяне на правителство, ако получи третия мандат, изтъкна Вигенин и припомни, че позицията му, че партията не иска мандата е била лична.

Третата партия не може да формира управление, ако големите формации не искат това да се случи“. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл
По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58