Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отговорност за нормализирането на политическа система е на партийните лидери"

Страхил Делийски: Правителство ще има, но ще е непредставително на исканията на мнозинството от гражданите

"Разделено общество няма как да произведе стабилно политическо представителство"

Страхил Делийски
Снимка: Мария Филева, БНР

Обществото е много разделено и няма как да произведе стабилно политическо представителство.

Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски и уточни:

"Отделните групи в обществото търсят своята идентичност през отхвърлянето на другата. Всяка група търси идентичност през това другата да бъде разказана като вид подчовеци".

По думите му отдавна се вижда невъзможността на политическата система да регулира успешно разломите и конфликтите в обществото:

"Това е състояние, от което не се излиза бързо. Политика се прави от хора с политическо мислене. Мислене в категориите на бизнес проектирането не е политическо мислене. Политическото мислене предполага визия през ценности. Политическото мислене предполага да знаеш, че каквото и да направиш, това касае цялото общество. ... Политическата логика трябва да измести корпоративната и пиарска логика. Това означава, като влезеш в кампания не да показваш, че другите не стават за нищо, а да влезеш в кампания, в която да предложиш политически механизъм за съставяне на мнозинство и за реализиране на някакъв управленски мандат".

Страхил Делийски подчерта, че представителната демокрация се прави от партии, а не от групи по интереси и корпоративни влияния:

"Ако партиите не се опитат да действат като партии, то гласовете за това да се помисли за система, в която да няма нужда от партии, ще станат все повече. ... Основната отговорност за нормализиране на българската политическа система е в ръцете на партийните лидери"

Може с третия мандат да се състави правителство, допусна политологът и добави, че всякакви комбинации са възможни.

"Каквото и да направи Бойко Борисов, то ще бъде прието от избирателите на ГЕРБ. ГЕРБ са освободени от това да зависят в поведението си от волята на своите избиратели. По същия начин стоят нещата и в ДПС. При БСП има от една страна избиратели, а от друга - проектът на Корнелия Нинова, който си функционира по собствена логика. Там отдавна ръководството си е съмодостатъчно и си прави каквото си иска. По отношение на "Продължаваме промяната" имаме един политически проект, това не е партия, не знаем кои са избирателите като социални групи. Този проект не можа да надскочи типа мислене "да махнем Борисов". Това е единственото нещо, което събира избирателите на ПП. Затова за мен е малко вероятно по линията ПП - ГЕРБ да се случат някакви взаимодействия".

Според Делийски няма политически инвеститор, който да не иска да има държавен бюджет и на де иска да започнат да влизат парите от Плана за възстановяване:

"Това са двата инструмента, чрез които инвеститорите в политиката могат да върнат собствените си инвестиции. Като прибавим интереса на международните партньори да има правителство и интереса на българските граждани да има правителство - струва ми се че правителство ще има. Да, то ще е за кратко и най-вероятно ще е непредставително на това, което мнозинството от гражданите искат".

Интервюто на Явор Стаматов със Страхил Делийски в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.  

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58

Три пъти повече горски площи в Северозападна България са засегнати от пожари

Три пъти повече горски площи в Северозападна България са засегнати от пожари от началото на годината спрямо същия период на миналата година, съобщиха от Северозападното държавно предприятие.  Огнената стихия е унищожила над 4000 дка с широколиста растителност и 550 дка с иглолистни видове. За първите 6 месеца на годината са регистрирани 41 пожара. От..

публикувано на 06.07.24 в 19:43
Снимката е илюстративна

Напълно е потушен пожарът до автомагистрала "Тракия" край Чирпан

Напълно е потушен пожарът до автомагистрала "Тракия" край Чирпан, съобщиха от Регионалната дирекция на пожарната в Стара Загора.  Изгорели са около 5 дка иглолистна гора и площ от сухи треви и храсти, уточнява БТА. Пожарът пламна преди обед в землището на селата Малко Тръново и Свобода край Чирпан.  На терен бяха изпратени три пожарни коли и служители..

публикувано на 06.07.24 в 19:39

Богослужение за въдворяването на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Св. Неделя"

В столичния храм "Света Неделя" започна богослужение за въдворяването на патриарх Даниил като Софийски митрополит.  Отслужва се патриаршеска вечерня, след което ще последва молитва за покойния български патриарх Неофит пред неговия гроб. Ето какво пожелаха вярващите, дошли да присъстват на церемонията: "Направо е чудо, че видях Даниил. Голяма..

публикувано на 06.07.24 в 19:33
Кирил Петков

Кирил Петков допусна възможност за преговори с "Възраждане" за "анти ГЕРБ и ДПС" правителство

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допусна възможност в дългосрочна перспектива за преговори с "Възраждане" във връзка с тяхната идея за съставяне на "анти ГЕРБ и ДПС" правителство при определени условия. След остра реакция на представители на "Демократична България" Петков излезе с опровержение и заговори за "медийни внушения". В..

публикувано на 06.07.24 в 19:17