Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на Кремъл съобщи:

Песков: Украинската страна не иска преговори, специалната военна операция продължава

Кремъл и катедралата Василий Блажени след снеговалеж в центъра на Москва, 16 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължаващите руски ракетни удари по територията на Украйна са следствие от нежеланието на Киев да започне мирни преговори с Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като добави, че Русия ще продължи т. нар. специална военна операция.

Попитан от журналисти как се свързани ударите по украинската инфраструктура с "хода на специалната операция", Песков отговори, че става дума за обекти, които имат пряко или косвено отношение към военния потенциал на Украйна.

Говорителят на Кремъл отхвърли идеята на украинския президент Володимир Зеленски за публични преговори между Москва и Киев, като подчерта, че такива преговори просто не съществуват. "Едно е ясно - украинската страна не иска никакви преговори. Специалната военна операция продължава и нейните цели трябва да бъдат постигнати", каза още Песков. Освен това той приветства усилията на ООН за удължаване на зърнената сделка и изрази надежда, че ще бъде гарантиран износът на руски торове и зърно. 

"Това е важен положителен напредък и тази работа ще бъде финализирана, за да бъдат преодолени изцяло всички преки и косвени проблеми, които стоят на този път". 

По-рано от руското министерство на външните работи обявиха, че Москва допуска удължаването със 120 дни на сключената през юли в Истанбул "зърнената сделка", чийто срок изтича утре.

Същевременно руският държавен глава Владимир Путин подписа указ за обновяване на състава на Съвета по правата на човека при президента. От Съвета бяха изключени известни правозащитници и журналисти. На тяхно място бяха назначени привърженици на така наречената специална военна операция в Украйна.

В състава на Съвета бяха включени например известният с патриотичните си възгледи дългогодишен военен кореспондент на в-к "Комсомолская правда" Александър Коц и депутатът от Народния съвет на Донецката народна република Елена Шишкина.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни рокадите така: "При новите обстоятелства други лица стават лидери на общественото мнение. При новите обстоятелства други лица могат по-добре да представляват гражданското общество". 

От състава на Съвета отпадна известният журналист, историк и общественик Николай Сванидзе. В интервю за БНР през април т.г. Сванидзе заяви: "Преговорите са вторични, първична е спецоперацията, защото това искат хората. Това иска масовият путински избирател. Путин попадна в капан, защото възпита избирател, който иска от него война до пълна победа".

Попитан накъде върви Русия Сванидзе отговори: "В настоящия момент върви към задънена улица. При това с всички сили. Защото новата държавна идеология е тоталитарна, имперска, антизападна и като цяло напомня за най-лошите примери в историята на ХХ век".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в Испания, сочат данни на Националната..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Физическият факултет на Софийския университет организира виртуална разходка в ЦЕРН

Ден на отворените врати ще се проведе днес във Физически факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". По повод 135 години от преподаването на физика в него, факултетът ще предложи жива среща с ЦЕРН. В 13 часа е виртуалната разходка в ЦЕРН, а паралелно с това учените от Физическия факултет ще предлагат и разходки в..

публикувано на 20.04.24 в 08:38

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на държавния глава "Спортувай с президента". Турнирът насърчава и подкрепя физическата..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Документът ще бъде обсъден в сряда - на първото..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Всяка година в страната се организират тържества,..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е..

публикувано на 20.04.24 в 07:56