Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досега ученикът е учил у дома по индивидуална програма. Той не е изключение, като него са много деца с увреждания

19-годишен младеж със 100% инвалидност не може да се яви на матура, ограничен от закона

Радослав не може да положи държавните зрелостни изпити, защото е напълно неподвижен

Радослав Борисов
Снимка: Здравка Маслянкова

19-годишен младеж със 100% инвалидност не може да завърши средното си образование и да учи в университет. Несъвършенства в нормативната уредба не дават възможност на Радослав Борисов от Велико Търново да положи държавните зрелостни изпити и да получи диплома за средно образование. 

Радослав Борисов е напълно неподвижен, страда от мускулна дистрофия, но успешно завърши 12-е учебни години. 19-годишният младеж има удостоверения за завършените две степени на средно образование, но не и диплома, защото не може да се яви на държавните зрелостни изпити. И това е не, защото не иска или не е подготвен, а защото не може да излезе от дома си, за да се яви в училище, където да положи на място, както разпоредбите изискват, двете матури – по български език и по счетоводство, какъвто профил завърши с много добър успех като индивидуален ученик в Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново.  

Мечтата ми е първо да оздравея, второ – да отида на матурата, да издържа този изпит, да мога да продължа и за висше образование. Учи ми се история и археология, защото ми е интересно“, казва Ради. 

Майката на Ради Светла Цанева потърсила Министерството на образованието, за да проучи какви са възможностите синът ѝ, който е със 100% инвалидност и често се налага да му бъде включван кислороден апарат, да положи изпитите вкъщи по начина, по който е провеждано и обучението му като индивидуален ученик. Получила отрицателен отговор.  

„Говорихме с неговата класна и тя каза, че 6 часа ще бъде матурата, но трябва в училище. От Министерството така са наредили – всички ученици в училище. Как да го оставя с това гръбначно изкривяване, трябва да нося апарата, трябва да нося всичко в училище, за да отиде Ради да се яви“, описа ситуацията майката. 

Действително административните разпоредби за матурите са такива, потвърди Розалия Личева, началник на Управлението на образованието във Велико Търново: 

„Като правила са разписани възможности за явяване на държавен зрелостен изпит – в изпитна зала и в изпитна сграда. В конкретния случай такава възможност за явяване в домашни условия не е разписана в правилата на Министерството“. 

На матура 19-годишният Радослав не може да се яви вкъщи, но без проблем младежът гласува на изборите миналата година и сега, когато подвижна урна идва в дома му. Защо учих, пита се Ради: 

„Няма смисъл да бях учил тези 12 години, така казвам, когато се ядосам, защото наистина е безсмислено. Аз от малък съм искал да уча. Като казаха, че не може, че трябва да полагам 6 часа изпит в училището, направо ми стана едно гадно на сърцето. Ако бях малък, щях да се разплача, стана ми гадно. Не трябва да се отчайва човек“. 

Оказва се, че вратичка може да се намери и Ради да положи матура и да получи диплома за средно образование. За възможността Розалия Личева, началник на образователното управление, обясни: 

„Регионалното управление ще направи необходимите гаранции и ще поискаме Министерството да ни разрешат явяване на Радослав в определени условия. Ако за българския език и литература се надявам, че като поставим мотивирано искане до министъра по изключение да разреши, ние ще го получим, но не е разписано в правилата, а се прави по изключение, заради самия ученик, според неговата тежест на заболяването. Категорично не мога да отговоря предварително, но съм сигурна, че никой няма да ограничи правото на Радослав, няма да посмее да откаже това явяване. За практическия изпит по счетоводство може би ще се наложи едно от явяванията на Радослав да бъде на територията на училището. Проведохме разговор с майката и ще продължим да обсъждам такава възможност, защото изпитът все пак е практична задача по счетоводство. Предстоят ни разговори и с училището, и с родителите как да го организираме“. 

Ради не е изключение. Като него са много български деца с увреждания. 19-годишният младеж преждевременно е научил тежки житейски уроци: 

„Трябва в този живот човек да се бори много и да се изправи срещу своите страхове“. 

При добра воля на просветния министър младежът може да положи матурите вкъщи, но догодина – през май или септември.  

Радослав Борисов от Велико Търново има какво да даже на министъра на образованието

„Бих му казал, че трябва да променят закона за децата в неравностойно положение, че не трябва да ги дискриминират болните деца. Искам всички деца да могат да учат“. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59