Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Благоева: Президентът се опитва да манипулира общественото мнение

Скептична съм за кабинет на проф. Габровски, каза тя

Снимка: Ани Петрова

Скептична съм, че проф. Николай Габровски ще може да състави редовен кабинет, заяви пред БНР доц. Блага Благоева – ръководител на Катедра "Политология" в УНСС и автор на книгата "Ценности срещу интереси в политиката".

"Това, което се случва в българската политика днес и сега, би трябвало да се разглежда в по-широк контекст на спецификите на българската национална политическа култура, която все още носи характеристиките на конфронтационна политическа култура, далече е от онова, което се разбира като гражданска култура. При една конфронтационна политическа култура на равнището и на обществото, и на управляващите е много трудно да се стигне до конструктивен диалог, който да доведе до работещи и легитимни институции на властта", коментира тя в интервю за предаването "12+3".

Според нея липсва и легитимна подкрепа към легални институции в страната.

Доц. Благоева смята, че случващото се днес в българската политика може да се използва като учебникарски пример за студентите. В политиката постоянно се сблъскват ценности и интереси, категорична е тя.

По думите й изходът от сегашната ситуация е във възприемане на нова философия на ставащото от страна на политиците – философия на баланса.

Доц. Благоева подчерта, че Бойко Борисов не за първи път прави стъпка назад, слагайки пред себе си някой друг:

"Това не прави добро впечатление. За мен това е липса на отговорност, отговорност да поемеш нещата в свои ръце и да застанеш с лицето си, с политическия опит, със самопреценката, високата, която имаш за себе си и да направиш нещо, което би довело до правителство".

Позицията на Борисов може да се разгледа и като компромис – да даде път на други хора, каза тя и добави, че това не е нейно разсъждение, а по скоро хипотетично.

За "шарлатаните" в политиката и отношенията на президента Румен Радев с лидерите на партия "Продължаваме промяната", доц. Благоева коментира:

"Това е недопустимо политическо говорене. За мен е недопустимо политик от ранга на държавен глава да използва такива квалификации, да използва такъв тип политическо говорене. Другото е въпрос на лично решение на държавния глава. В никакъв случай не е моментът сега в България ние да приемаме християнската позиция на разкаяние, защото тя не води до нищо".

Според нея това не е смелост от страна на президента:

"По скоро е резултат на недостатъчно трезва преценка на ситуацията, опит да спасява собствените си позиции и получаване на подкрепа на равнището на масовото съзнание".

Личните разочарования на президента не трябва да се използват като опит за решение на актуални проблеми, категорична е тя. По думите й това е опит за манипулация на общественото мнение. Според нея президентът все повече ще губи доверие.

По темата Шенген, доц. Благоева изказа мнение: "Сигурно има двойни стандарти, но за да позволим такива двойни стандарти – ние сме виновни".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Километрично задръстване на магистрала "Тракия" в посока Пловдив

Километрично задръстване се е образувало на магистрала "Тракия" в посока Пловдив, в участъка преди пътен възел Мухово. Движението от Мухово до Гелеменово беше пренасочено преди час заради аварирал тежкотоварен камион, и на мястото са се натрупали автомобили, като придвижването по обходния маршрут е изключително бавно, съобщиха слушатели на БНР...

публикувано на 10.05.24 в 10:04

Маркет Линкс: При избори днес ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ - 64

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание.  При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Тайнството на водата в картините на Месрур Сабит

Водата – тайнствена, трансформираща субстанция с огромна мощ е във фокуса на изложбата на Месрур Сабит "Формата на водата". Изложбата се открива тази вечер в столичната галерия "Теа Алба", където посетителите ще видят 13 негови платна. "Всичко тръгна буквално от мъглата. Едри капчици мъгла рано сутринта ме бяха намокрили и тръгнах да..

публикувано на 10.05.24 в 09:47

Базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика в Ловеч

В Ловеч се открива Регионален базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика, който ще продължи и утре. Базарът се организира от Министерството на труда и социалната политика и Регионалният център за Развитие на социалната икономика в Ловеч, съобщи Градимир Пенков – координатор на центъра: "Участие в базара ще вземат..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Сателитна снимка показва руски бомбардировачи на военното летище Енгелс в Саратовска област на Русия, поразено след успешна украинска атака с дрон на 4 декември 2022

Свалени дронове в Украйна и Русия

Руската противовъздушна отбрана е свалила няколко украински дрона над територията на страната. По-рано украинският президент отново призива за ускорени доставки на оръжия и боеприпаси за украинската армия. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, обяви, че страната му ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Перото е символ, използван и за приза Учител на годината

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 08:56

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47