Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министърът на правосъдието не очаква този парламент да приеме Закона зa cъдeбнaтa влacт и механизма за разследване на главния прокурор

Емил Дечев
Снимка: Борислава Борисова

Днес МС се очаква да одобри законопроект зa измeнeния в Haĸaзaтeлнo-пpoцecyaлния ĸoдeĸc и в Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт, с който се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници и се намалява мнозинството за избор и предсрочно освобождаване на тримата големи в съдебната система.Той премина и през обществено обсъждане. Заместник - министърът на правосъдието -Емил Дечев, обясни пред БНР, че има и положителни, и отрицателни становища спрямо предложенията.

„Част от отрицателните са свързани с механизма за разследване на главния прокурор от независим магистрат. Има и такива, които са свързани с част от другите промени, които предлагаме. Сред тях е съдебният контрол върху  отказите да се образуват досъдебни производства, които прокуратурата понастоящем прави с постановления, подлежащи на обжалване само пред прокурор“.

Има различни аргументи за тези отрицателни становища, посочи той в предаването „Преди всички“.

„Част от тях са свързани с целесъобразност – като опасения от претоварване на съдилищата с нови дела. За да избегнем тази опасност, решихме да не подлагаме на изпитание съдилищата, като предвидим съдебен контрол не върху всички откази на прокуратурата да образува досъдебни производства, а само за част от престъпленията- за тежки, които се наказват с над 5 години лишаване от свобода и за една част леките, които са свързани с правата на гражданите“.

Посочени са и възражения на правна основа, в които се твърди, че това е проблем от гледна точка на Конституцията и че ако съдът осъществява контрол върху прокуратурата, той започва да изпълнява обвинителна функция, което не бива да прави, отбеляза заместник-министърът. Той обаче не е съгласен с този аргумент.

Най-големи вълнения буди тази част от законопроекта, която се отнася до разследването на главния прокурор от независим магистрат, отчете той.

„Решили сме такъв да бъде съдия, който има достатъчно голям професионален опит -т.е. да е наказателен съдия от Наказателната колегия на Върховния съд или от наказателните отделения  на  Окръжен или Апелативен съд. Той трябва да е с ранг на съдия от Върховния касационен съд и да има минимум 12 години юридически стаж. Друго допълнително условие е последните 7 години да е работил само като наказателен съдия“.

Има различни причини за тези изисквания, посочи Дечев.

„Един съдия би бил по-малко обвързан с главния прокурор. Той ще бъде назначен от прокурорската колегия на ВСС за прокурор във ВКП. Така спира да бъде съдия за определен период от време. Т.е нямаме съдия, който да изпълнява обвинителни функции. След това ще бъде възстановен на старата си длъжност“.

В законопроекта е предвидено назначаването и на втора контролираща фигура, която да следи да не се нарушават правата на главния прокурор.

„Това се прави заради изискването за вътрешноинстанционен прокурорски контрол. И двете длъжности ще бъдат избирани на принципа на случайния подбор“.

Едно от основните твърдения в становището на ВКС е, че съдиите са такива само по правото, а не по фактите, разясни Дечев.

„Посочва се, че те отдавна са се откъснали от тази част на наказателния процес, в която се извършва разследване или контрол върху едно наказателно разследване“.

Като контрааргумент заместник-министърът посочи, че една голяма част от наказателните съдии в началото на кариерата си са работили като разследващи полицаи, следователи и прокурори.

В законопроекта се предвижда и промяна на мнозинството за избор и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система. Предлага се това да става с 13 гласа, т.е. с обикновено мнозинство.

Заместник-министърът смята, че е нормално да има съпротива спрямо предложението, особено от тези, които до настоящия момент са били избрани с по-голям брой гласове.

„Сегашната огледалната процедура за предсрочно освобождаване предвижда, че с колкото гласове си избран, с толкова може да бъдеш освободен. Тази промяна не е в противоречие с Конституцията. Половината от членовете на ВСС се избират на преки избори от магистратите. Другите се избират от парламента“. 

За да види живот този законопроект е необходимо мнозинство в НС, т.е. политическа воля, посочи той. Заместник-министърът обаче не е  убеден, че в този състав на парламента ще го има такава.

„Съществува голяма вероятност законопроектът да остане за следващ парламент. Приемането на такъв законопроект е предвидено като една от точките по Плана за възстановяване и устойчивост. Парите, които ЕК трябва да отпусне на България – 12 милиарда - са свързани и с приемането на този закон“. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Димитров

КНСБ: Най-малко 10% увеличение на заплатите в обществената сфера

За най-малко 10 процента увеличение на заплатите в обществената сфера настоява КНСБ. Промяната трябва да залегне в бюджета за следващата година, за което ще са необходими близо 2 милиарда лева.  Това каза в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров.   Той уточни, че за някои сектори, включително за Българското национално радио, искането е..

публикувано на 16.07.24 в 14:05
Валентин Вацев

Валентин Вацев: България е до шия в олигархична машина, единственият начин за излизане - диктатура

Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността е диктатура, въпреки, че не съм привърженик на диктатурата. Това коментира в интервю пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев. Като примери той посочи Гърция, Турция, Аржентина и десетки други..

публикувано на 16.07.24 в 13:55
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ-СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опита за съставяне на правителство с втория мандат.  "Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки - ДА, Борба с корупцията - НЕ", написа във Фейсбук Петков.  Радев: Тези дни ще..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  "Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако от ПП:ДБ се съгласят за 5 референдума Документът на партията съдържа седем точки. Пет..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен никога, докато съм жив. Аз винаги го нося в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на..

публикувано на 16.07.24 в 13:33
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат от 2,5 години начело на Европейския парламент с 562 гласа при необходими 312. Гласуваха общо 699 от 720 евродепутати. 76 бюлетини бяха обявени за невалидни, което означава, че действителните гласове са били 623. Съответно необходимото абсолютно мнозинство бе от 312 гласа. Конкурентката ѝ..

публикувано на 16.07.24 в 13:31
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване

Военните участват с два хеликоптера и с 22-ма души в гасенето на пожарите край Стара Загора. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора Армията има готовност да се отзове на всяко повикване, подчерта министър Запрянов: "Всеки ден участваме. Няма пожар, в..

публикувано на 16.07.24 в 12:49