Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Очаквам "Соломоново решение" от НС - да не гледа сега законопроекта за МРЗ

Снимка: БГНЕС

"Изостря се социалният диалог. Очаквам "Соломоново решение" от НС - да не гледа законопроекта за МРЗ, а да го остави за след Нова година. Което още повече ще внесе напрежение. Ситуацията ще бъде динамична и най-естественият изход от нея ще е да се приеме предложението на Министерския съвет за 770 лева минимална работна заплата".

Това заяви пред БНР социалният експерт Хасан Адемов, бивш депутат от ДПС и бивш министър на труда и социалната политика.

По думите му, ако приетото в парламентарната социална комисия предложение за промени в Кодекса на труда се приеме и от Народното събрание, това ще означава, че "Министерският съвет ще бъде изправен пред абсурдната ситуация да определи единна МРЗ в страната, при положение, че текстовете, които дават механизма как да става това - в приетото предложение - дават около 600 хиляди различни МРЗ, защото всяко едно лице, работило на трудов договор, има различни години стаж":

"И тук идва голямото разминаване. ... При положение, че имаме Директива, имаме и срок от 2 години - в рамките на които тектовете от директивата трябва да стане част от националното законодателство. Прибързано е приемането на механизъм, който законово да установява определянето на МРЗ. Има и доста голяма доза популизъм и предизборни очаквания в това", каза Хасан Адемов в предаването "Нещо повече" с Георги Марков.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на таксиметрови шофьори в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква..

публикувано на 14.05.24 в 12:14

Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение

Да се въведе национален стандарт за довеждане на пациент с инсулт до лечебно звено, съответстващ на времевия прозорец за модерно лечение. Tова е една от политиките, които предлагат от Асоциацията за инсулт и  афазия в призив до българските политици във връзка с днешния Европейски ден за информираност относно инсулта. Годишно около 50 000..

публикувано на 14.05.24 в 12:08

Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица, тъй като операцията на Израел в Рафах върна нещата назад. Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на икономически форум в Доха. Ал Тани, чиято страна посредничи между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел в разгара на..

публикувано на 14.05.24 в 12:07

Започва артистичната програма на Фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"

Започва артистичната програма на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Фестивалът е в разгара на 17-ото си издание. До 23 май сме подготвили 19 представления - български и международни, посочи пред БНР Вили Прагер - един от основателите на фестивала и хореограф.  Той отбеляза, че стартът днес ще даде..

публикувано на 14.05.24 в 12:04
Изглед към Акропола в Атина.

Междурелигиозна среща в Атина призова за прекратяване на войните

На среща в Атина представители на християнството и мюсюлманството апелираха за спиране на войните и кръвопролитията с активната роля на двете религии.  Главният секретар на Световната мюсюлманска лига, базирана в Мека НПО, д-р Ал Иса подчерта в изявление, че се радва на видимите стъпки за сътрудничество между двете религии, като срещата в..

публикувано на 14.05.24 в 11:49
Момчил Драганов

Филмите на лято 2024-та с кино-журналиста Момчил Драганов

Лятото е един от сезоните, в които големите киностудиа залагат на най-силните си заглавия . Прохладният киносалон в отпускарското настроение на юни, юли и август предполага и солидни печалби, поне за онези филми, които успеят да се позиционират като апетитни за своите публики.  Кои са предполагаемите летни мега хитове в киното този сезон?..

публикувано на 14.05.24 в 11:47
Димитър Радев

Димитър Радев: България няма да успее да изпълни критериите за влизане в еврозоната до юни

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото.  Политическата криза е основна причина за забавянето на страната ни, посочи Радев. Българската народна банка и банковият сектор ще бъдат..

публикувано на 14.05.24 в 11:19