Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Лазаров ще предложи минималната заплата да стане 780 лв.

Снимка: Ани Петрова

"С определянето на размер на минималната работна заплата (МРЗ), който ще предложа на Министерския съвет в размер на 780 лв., се постига увеличение с 9,9 на сто спрямо настоящия ѝ размер. На годишна база това е 20% увеличение, което изцяло компенсира натрупаната до момента инфлация, която е 16, 9%. Този размер няма да допринесе за увеличаването на инфлацията".

Това каза служебният социален министър Лазар Лазаров на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

В рамките на обсъжданията бяха изказани различни съображения, които разкриват, че НСТС не постигна консенсус за МРЗ в размер на 770 лв.


Работодателските организации бяха разделени по въпроса за предлаганото от правителството увеличение на минималната заплата. От Българската търговско-промишлена палата подкрепят увеличението, но смятат, че то трябва да влезе в сила от 1 юли, а не от 1 януари. Според Асоциацията на индустриалния капитал това трябва да е брутно възнаграждение и да бъдат въведени различни минимални заплати по икономически дейности. Против предложението на кабинета са от Конфедерацията на работодателите и индустриалците и от Съюза за стопанска инициатива. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал аргументира исканията на бизнеса за определяне не на една минимална заплата, а на минимални заплати по браншове:  "Тя се диференцира - плюс-минус 10%, от 710 до 850 горна и долна граници, в зависимост от средните работни заплати за миналата година по икономически дейности. Това би било много по-адекватно, отколкото единна за цялата страна минимална работна заплата, която за някои икономически дейности ще е прекалено ниска, а за други ще е над средния осигурителен доход". 

По време дискусиите на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество предлаганото от кабинета увеличение вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров аргументира с това, че работещите за най-ниско възнаграждение трябва да бъдат защитени от инфлацията. 

"Министерството на труда е за размер от 770 лева, отчитайки годишната тенденция, а това е увеличение с 18,5% и това на практика отразява и движението на индекса на потребителските цени от началото на годината, който е 15,8%", каза министърът по време на заседанието на Тристранния съвет, а след това  направи ново изявление, като посочи, че правителството е склонно увеличението на МРЗ да бъде с 10 лева по голямо от обявеното, като да е 780, а не 770 лева.


Според синдикатите обаче предлаганият от правителството ръст на минималната заплата от 1 януари е недостатъчен и от 1 юли минималното възнаграждение трябва да бъде увеличено още веднъж, като размерът му да надхвърли 800 лева. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров: "Така че, не говорим тук за някакви зли опити на синдикатите да умножават инфлацията, а обратно - чрез компенсиране на доходите до размера поне на инфлацията, да възстановим покупателната способност на работещите българи, тъй че те да продължават да купуват и да поддържат ръста на икономиката".


Така в хода на днешната дискусия вицепремиерът Лазар Лазаров промени мнението си и реши, че социалното министерство ще предложи с 10 лева по висока минимална заплата от януари от досега обявяваната от 770 лева, като призна за разнобой в служебната правителство: "Има вариативност в мнението на представителите на Министерски съвет, от страна на Министерството на финансите предлагат този размер (на МРЗ) да влезе в сила през втората половина на годината, ние обаче от Министерството на труда настояваме това да бъде от началото на годината и предстои Министерски съвет да вземе своето решение", каза Лазар Лазаров.

Но въпреки промяната от 10 лева, обявена от министъра, от синдикатите не отстъпват и искат минималната заплата да се вдигне на 2 стъпки - на 780 лева от януари и няколко месеца след това да стане 830 лева. Президентът на Пламен Димитров: "Разсрочването на 2 стъпки прави поносимо и за бюджета, и за фиска като цяло, в режим на очакване все пак да стигнем тези величини".

В началото на януари стачните комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" се събират, за да решават общи действия заради доходите.


Кабинетът ще решава колко да бъде минималната заплата у нас и от кога - дали от 1 януари или от 1 юли. Това стана ясно след многочасовите дебати в парламента за удължаването на бюджета.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Капитанов

25 процента от работещите в Плевен получават минималната работна заплата

25 процента от работещите в Плевен получават минималната работна заплата, съобщиха от КНСБ по време на кампанията "По-високи доходи с твоя синдикат“. От синдиката очакват увеличение на минималното възнаграждение догодина като по последни прогнозни данни трябва да стане 1080 лева. Според вицепрезидента на КНСБ Тодор Капитанов големите..

публикувано на 26.06.24 в 18:20
Илиян Кузманов

Илиян Кузманов за документалните филми с кауза

"Пилигрим в Тайланд" e новият документален филм с кауза, насочен към масовия туризъм и ролята на този бранш в развитието на малкия бизнес и общността на конкретната дестинация. Сценарист е писателят и социален предприемач Илиян Кузманов, а режисьор е журналистът Ангелина Грозева. Паралелно с това започват и снимките на още един документален..

публикувано на 26.06.24 в 18:20

Прокуратурата в Ловеч разследва случай на побой край Карлуково

Прокуратурата в Ловеч разследва случай, при който край луковитското село Карлуково двама мъже са нанесли побой над шофьор на автобус, превозвал туристи, сред които и деца. те са задържани, но от държавното обвинение са внесли искане в съда за постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража“. На шофьора А. А. е била причинена средна телесна..

публикувано на 26.06.24 в 18:13

Русия отново нанесе удари в Харковска област на Украйна

Руските сили отново нанесоха удари по украинската Харковска област. Има ранени. В същото време Кремъл обяви, че руските сили са свалили десетки украински дронове и пускови установки HIMARS. Девет души са пострадали в резултат на руски удар по жилищен район на град Дергачи в Харсковска област, съобщи в "Телеграм" управителят на областта Олег Синегубов...

публикувано на 26.06.24 в 17:46
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Ще се промени маркетингът на Зелената сделка, но не и същността ѝ

Ще се промени маркетингът на Зелената сделка, но няма да се промени същността ѝ . Това каза пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов, старши съветник на Европейската фондация за климата. " Зелената сделка ще получи някакво друго име , за да не се асоциира със Зелената партия, която не е много успешна в момента, в долна..

публикувано на 26.06.24 в 17:29
Жозеп Борел

ЕС осъжда решението на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии

ЕС осъжда напълно необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната, се  казва в изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. То е в отговор на обявената вчера от Русия забрана на достъпа до 81 европейски медии, сред които българските "24 часа" и..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 26.06.24 в 16:39