Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Юлия Кисимова сравнява раждането с изгрева на Слънцето

| обновено на 08.01.23 в 07:42
Д-р Юлия Кисимова
Снимка: Радостина Чернокова


Седем са новородените бебенца в смолянската болница от началото на Новата година. Всички са здрави, майките са добре и ги кърмят. Две бебенца има в неонатологичното отделение, те също са добре и аз тях се полагат много грижи. 

В деня на Бабинден, кореспондента ни в Смолян Радостина Чернокова ни среща с д-р Юлия Кисимова, началник на неонатологичното отделение в областната болница. Тя е лекар с дългогодишен стаж. В нейните ръце са проплакали хиляди дечица. Д-р Кисимова сравнява раждането с изгрева на Слънцето. 

Хиляди бебенца са проплакали в ръцете на д-р Кисимова. Съпреживява всяко раждане и казва, че е много щастлив човек. 

"По красиво нещо, по-вълшебно, няма от раждането."

Бабинден трябва да се запази в българските традиции, категорична е д-р Юлия Кисимова:

"Защото далечното минало са поверявали на най-възрастната, най-сръчната баба, която е тряблаво да пререже пъпната връв и да нарича."

"Всяка бебе като се ражда започвам да му наричам. Да си живо и здраво, да имаш късмет. Да можеш да радваш родителите си!"
Трудно говори за тежките и фатални случай в лекарската практика. И съветва младите майки да се доверяват на лекарите, а не на обемен на информация в социалните мрежи, защото може да се окаже пагубна за децата. 

На днешния празник д-р Кисимова призова:

"Много ми се иска колегите, които завършват медицина, да се насочват към тази специалност - неонатология и педиатрия."

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стотици арестувани след акция на полицията в Калифорнийския университет

Стотици пропалестински демонстранти бяха арестувани след акция, при която полицията разпръсна протеста и палатковия лагер на територията на Калифорнийския университет в Лос Анджелис.  Акцията срещу лагера на пропалестинските протестиращи, разположен на територията на Калифорнийският университет в Лос Анджелис, започна рано сутринта местно време...

публикувано на 02.05.24 в 18:27

Сърбия отбелязва на 3-ти май една година от масовото убийство в основно училище в Белград

"Събуждане". Така символично е кръстена програмата, с която властите и обществото в Сърбия ще отбележат годишнината от масовото убийство в основното училище "Владислав Рибникар" в белградския квартал Врачар. На 3 май 2023 г. непълнолетен - 13-годишен ученик - застреля 9 деца на възраст от 11 до 14 години и 53-годишен училищен охранител...

публикувано на 02.05.24 в 18:03

Проектът на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца

Финалният проект на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца, сред които неонатология, детска хирургия, детска онкология. Това е записано в справка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", които са направили три комплексни оценки на проекта преди да се предложи за одобрение от Министерския..

публикувано на 02.05.24 в 17:39

Етнологът Анелия Овнарска: Писаното яйце е любовно послание

В петък се правят писаните яйца, пишат се от момите в предженитбена възраст. Това е различно от вапцването - боядисването. Писането на яйцата е с топъл восък, рисуват се специални елементи върху яйцето и после, когато падне восъкът, остава една красива рисунка.  Това е вид любовно послание, любовно писмо, защото тези яйца не са, за да бъдат..

публикувано на 02.05.24 в 17:26

На Велики четвъртък Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-та поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които участват в заниманията с децата, осигуриха всичко необходимо, за да могат децата да боядисат най-красивите яйца. На Велики четвъртък от Софийската света митрополия и организациите,..

публикувано на 02.05.24 в 17:06

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

Указанията на Здравната каса за изписване на медицински храни за пациенти с малнутриция са подготвени на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология.  Това съобщиха за БТА от Касата след заявката на сдружение "Общност Мостове", че ще сезира Комисията за защита от дискриминация заради тези указания. Д-р Антоанета..

публикувано на 02.05.24 в 16:45
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: "Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва..

публикувано на 02.05.24 в 16:41