Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

"Радев е в положението на онзи с баницата, партиите му я даваме"

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

"Президентът от две години прави едно и също с един и същи резултат - отиване на избори и управление на служебни кабинети. ... Дали ще има парламентарно управление е отговорност на партиите в Народното събрание. Румен Радев е в положението на онзи с баницата, ние, партиите, му я даваме".

Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Според него големият въпрос е до каква степен партиите в НС са съумели да възстановят парламентарното управление:

"За съжаление отговорът е, че се провалихме в това Народно събрание. Много съм скептичен, че нещо ще излезе от третия мандат, както и досега".

Ще участване в разговори, но дали ще подкрепим управление, нашето решение няма да бъде определящо, посочи той.  

По думите на Христо Иванов страната отива на избори, които не се очертава да донесат голяма промяна:

"Следващият парламент, който ще бъде преди местните избори и всички ще ръководят действията си, съобразно тях, още по-малко ще има в него някакви прояви на отговорност и жертване на егоистичния партиен интерес. Изглежда много вероятно и следващият парламент да не роди управление и да отидем на нови избори - 2 в 1 с местните".

Съпредседателят на "Демократична България" коментира, че т.нар. афера "NEXO" е била част от подготовката да бъдат създадени аргументите, за да не отиде третият мандат при ДБ:

"В САЩ и Обединеното кралство има действия, свързани с компанията, които се развиват от месеци. Кога точно нашата прокуратура ще се задейства, как точно това ще бъде представено и анонсирано, е избор, който се прави у нас. ... Не за първи път прокуратурата се меси в политиката. Това е централният въпрос, който ние поставяме - прокуратурата трябва да се деполитизира".

Интервюто на Даниела Големинова с Христо Иванов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Стоянов: Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция. "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и самолет. На..

публикувано на 22.07.24 в 16:03

Танзер Юсеинов: Няма как да има две, ДПС е едно и под лидерството на Доган

Няма как да има две ДПС-та,  има едно и то е под лидерството на почетния председател Ахмед Доган. Всеки който не върви по този път, не е ДПС, имаме процес на реденето на листите. Структурите правят номинации  и ръководството е централният предизборен щаб одобряват. Това обясни Танзер Юсеинов, съпредседател на младежкото ДПС, в интервю пред..

публикувано на 22.07.24 в 16:00
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Ако ни поканят, ще участваме в разговор за правителство с третия мандат

Председателят на ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров заяви, че напусналите парламентарната група на партията ще участват в разговор за съставяне на кабинет с третия мандат, съобщават от пресцентъра на движението. "Вече изразихме позиция, че сме готови, ако бъдем поканени, да участваме в разговор за възможностите за съставяне на правителство с третия..

публикувано на 22.07.24 в 15:44
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Има сериозни противоречия в Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

"След оттеглянето на Джо Байдън върви дилемата кой ще бъде кандидатът на Демократическата партия. Виждаме някои сериозни противоречия вътре в самата Демократическа партия ".  Това коментира пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев - бивш председател на Комисията по външна политика в 46-ото НС.  Байдън заяви, че оттеглянето му е в..

публикувано на 22.07.24 в 15:27

Петима убити в дом за възрастни хора в Хърватия

Най-малко петима души са били убити по време на стрелба в дом за възрастни хора в Източна Хърватия, съобщава Франс прес, като цитира държавни медии и отбелязва, че това е рядък случай на насилие с оръжие в балканската страна. Хърватската държавна телевизия съобщи, че неидентифициран въоръжен мъж е влязъл в старчески дом в Дарувар - на около..

публикувано на 22.07.24 в 15:26

Инж. Венцислав Станков: МВР не може да осигури защитните средства за служителите на ГДПБЗН

Най-големият проблем е, че МВР не може да осигури защитните средства на служителите на ГДПБЗН .  Това заяви инж. Венцислав Станков, президент на синдикат "Огнеборец", в интервю пред БНР. "През годините структурата ни системно е недофинансирана. Всяка година, когато започва да се прави бюджетът, постоянно сме в преговори с ръководството..

публикувано на 22.07.24 в 15:15
Снимката е илюстративна

Украински дронове предизвикаха пожар в руска черноморска петролна рафинерия

Атака с украински дронове е предизвикала пожар през нощта в руска петролна рафинерия в черноморския град Туапсе в Краснодарския регион, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Източник от украинския отбранителен сектор съобщи, че дронове, свързани с разузнаването, стоят зад атаката над петролната рафинерия. Съоръжението е..

публикувано на 22.07.24 в 15:13