Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се стопанисват улищните автобуси и може ли някои области в страната да останат без такива?

Снимка: БГНЕС

В община Плевен има реална опасност през втория учебен срок да няма изправни ученически автобуси. Това стана ясно вчера в предаването на БНР „Преди всички“.

Ученически автобус в Мездра пък превозваше правостоящи деца, защото местата бях заети от възрастни, ползващи специализирания превоз, за да отидат на рабата.

Този казус вече е разрешен, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ кметът на Мездра Иван Аспарухов.

„Той беше предизвикан от огромния спад на превозвачите. Нямаме проблем с превоза на ученици“.

Безплатният транспорт на учениците се осигурява и контролира от органите на местното самоуправление, посочва МОН в отговор на запитване, отправено от БНР.

„През ноември 2022 година МОН поиска и правителството отпусна 44 милиона лева за закупуване на нови училищни автобуси, тъй като постъпиха множество искания за подмяна на остарелите. С допълнителните средства ще може да се предоставят подходящи превозни средства на общини и училища, които спешно се нуждаят от подмяна. С предвидените в бюджета за 2022 година 10 милиона лева  бяха закупени 34 автобуса“, посочват още от образователното ведомство.

Асен Александров, който е председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во училище смята, че за средищните училища тези автобуси са основен въпрос.

„От тях зависи нормалното протичане на учебния процес. В разговора за училищните автобуси трябва да се включат също министерствата на транспорта и на финансите, както и Сдружението на общините.  Големият брой автобуси бяха закупени през 2008-2009 година“.

Училищните директори няма как да ги осигуряват, посочи още той.

„Не виждам по-важна задача за една община от тази да осигури образованието на децата, живеещи там.  Това трябва да е приоритет и за парламента. Лишаването от достъп до образование е престъпление“.

На територията на община Мездра има 28 населени места, които се обслужват от 11 ученически автобуса, посочи Иван Аспарухов.

В община Ловеч 9 училищни автобуса превозват децата от селата до учебните заведения в общинския център. Заместник-кметът по образование Венцислав Христов увери, че проблеми с транспорта на учениците няма. Автобусите са предоставени на училищата, които се грижат за поддръжката им- от регистрация  и издаване на винетни стикери до годишни технически прегледи.

„Има амортизация на автобусите, но през последната година получихме два. До края на седмицата ще имаме и още един нов. В момента 9 автобуса са в движение. Те обслужват трите средищни училища. Напълно достатъчни са“.

Целевите средства стигат за поддържането на тези автобуси, посочи още Венцислав Христов.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Асен Александров и Иван Аспарухов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52