Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Днес можем да говорим не за скрита президентска форма на управление, а за едноличен режим"

Иван Сотиров: Има криза в политическата система, защото партиите се изродиха в лидерски корпорации

"Олигархичният модел в България е проекция на руския"

Иван Сотиров
Снимка: БГНЕС

"Същностният разговор е подменен от разговор за формати, което показва пълната несъстоятелност на парламентарно представените политическите партии".

Това заяви пред БНР Иван Сотиров, бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат, в коментар на провелата се в парламента лидерска среща, инициирана от носителя на третия мандат БСП.  

Според него БСП, ако иска да бъде възприемана като демократична партия, трябва да се разграничи ясно от комунистическия режим:

"Защото всички проблеми, с които днес се сблъскваме, са в огромната си част рецидиви от този период на вярно служене на Кремъл. Стоим на място, защото за 30 г. не е извършена промяна точно в тази посока. Този проблем е базов. Проблемът е, че всички партии в една или в друга степен са продукт на номенклатурата на БКП и техните наследници. 30 г. не можем да модернизираме армията си пак поради тази соцносталгия". 

Сотиров подчерта, че олигархичният модел в България е проекция на руския олигархичен модел.

Иван Сотиров постави въпрос, от който според него бягат всички партии:

"Имаше един референдум, в който участваха 3,5 милиона българи, повечето от които категорично гласуваха за мажоритарна система с балотаж. ... Ако имахме избори по тази система, щяхме да имаме по-представителен парламент с по-сериозно представителство".

По думите му кризата в политическата система е заради това, че всички партии са се изродили в лидерски корпорации

"Всички личности в партиите, които изразяват собствено мнение и не са съгласни с ръководството, на следващите избори не попадат в листите на пропорционалната система. Тази криза на партийната система води и до друг проблем - използва се вратичката, която фигурира в Конституцията, служебното правителство, но с това се суспендира парламентарният характер на България. Ние сега можем да говорим не за скрита президентска форма на управление, а за едноличен режим. ... Другата опасност е, че очевидно Румен Радев прокарва една прокремълска линия".

Мнението на Сотиров е, че партиите са виновни за това, че президентът твърде дълго управлява страната със служебни правителства, защото се занимават с теми, които вкарват страната във все по-голяма криза:

"Всички реформи трябва да дойдат от парламента и от политическата власт. Няма как да очакваме реформа в съдебната власт и в частност в прокуратурата, ако първо не се реформира политическата власт".

Интервюто на Снежана Иванова с Иван Сотиров в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29