Когато говорим за шоколад си представяме основно три вида – тъмно-кафяв (натурален), светло кафяв (млечен) и бял. В Академията на шоколадиерите в Израел палитрата е много по-шарена.
За цветовете и вкусовете на шоколада разкава за БНР в "Закуска на тревата" Ронен Афлало, собственик на Академията на шоколадиерите в Израел. Според него шоколадът е не толкова ,,вкусен деликатес“, а суровина за тези, които виждат в него нов клон на изобразителното изкуство или за изработване на невиждани до сега бижута. Цените на подобни ,,произведения“ са като за колекционери.
В последните години по света, започнаха да произвеждат и заместители на самият шоколад, например от лешници, рошковите или фурми. Но нищо не може да ме застави да изневеря на голямата си любов – шоколада от какао. Нещо повече, в Израел, експериментално започнаха да произвеждат какао, с цел да намерят как да запазят този заплашен от изчезване вид.
Заради световното затопляне, болести и вредители, много от дърветата в какаовите плантации на Южна Америка и Африка изсъхват. Цената на какаото расте. Дори, търговците предупреждават,че тази култура можа да се окажа „изчезващ вид“.
Предизвикателството пое израелският селскостопански институт „Вулкани“край Тел Авив. Въпреки,че какаото не е традиционна земеделска култура за еврейската държава, нейни учени станаха консултанти за селекциониране на сорт, който да е устойчив на климатичните предизвикателства, а в същото време да е подходящ за бутикови шоколади. Ето какво разказва д-р Елен Грабер институт „Вулкани“:
"Изучаваме как да подхранваме с торове и рационално да поливаме какаовите дървета.
Институтът „Вулкани“ е специализиран в пустинно земеделие. Около екватора в Африка и Латинска Америка се забелязва засушаване. Заради него цели какаови плантации могат да загинат.
Съществува и убийствен вирус, който също заплашва да унищожи този отрасъл, който дава препитание на стотици хора и доставя толкова обичания от всички шоколад.
При нас се правят опити, как научно правилно да се отглеждат какаовите дървета и да не се разчита природата сама да се справи с екстремалните условия, които са се създали. Имаме сме парници, които в които поддържаме температури и влажност като при тропически климат. Опитваме се да открием и как да предпазим от зараза или да лекуваме вече заболелите растения.
Преди да се захвана с изучаване на какаовите растения, бях химик, който се опитва да пречисти силно замърсени почви. Използвам натрупания опит и по отношение на какаовите плантации, които не рядко се намират в райони, които са със силно замърсени почви и води. Много уважавам Ронен Афлало, който няма научна титла, но е безценен консултант за вкуса при новосъздадените селекции", разказа още Грабер.
Още по темата в звуковия файл.
"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..
"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..
Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..
Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..
19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура Отзвук от 19-та Световна среща на..
Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите. От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..
Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио. Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт. Тя е изключителен..
Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността, е..
Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост...
"Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме техните проблеми. Не се чувствам предател . Не..