Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идея за настоящето като основа за бъдещето представя България на Венецианското архитектурно биенале

Отличник е "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина"

Проф. Тодор Булев
Снимка: Лора Търколева

"Идеята за бъдещето според нас трябва да бъде през приемането и справянето с настоящето. Проектът ни е многопластов. Основната тема е за демографските проблеми и обезлюдяването на райони в България". 

Това сподели арх. Борис Тикварски от екипа, спечелил първото място в конкурса за български павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023 г. След 15-годишно отсъствие България се завръща на тази сцена

"Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" е проектът победител в конкурса за биеналето с тема "Лаборатория на бъдещето", в който кандидатстваха 34 проекта. 

"Фокусът е върху училищата. Те представят най-добре демографския проблем. Училището се явява като метафора. Не знам архитектурата доколко може да реши такъв проблем. Но целта ни е да се обсъди стратегия, да се предизвика дебат, който да доведе до реално отражение. Обезлюдените училища са резултат, те са предупреждение. Тези процеси не могат да останат непроменени... Всички страни от бившия Източен блок преживяват подобни процеси. Както екологичните проблеми, така и демографският спад са проблеми, пред които обществото не може да реагира заради техния мащаб", каза още арх. Тикварски.  

В предаването "Преди всички" се включи и проф. Тодор Булев, председател на журито и председател на Съюза на архитектите: 

"В подадените проекти има много интересни идеи. Поне 7-8 относително равностойни проекта, които се стремят да разберат бъдещето. В "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" ни привлече това, че ясно се подчертава настоящето като основа за бъдещето. Нещата трябва да се гледат не в духа на научната фантастика, а в това, което ни заобикаля, за да можем да развиваме бъдещето". 

Той посочи, че Венецианското биенале е особено като експозиционен жанр и не се дават толкова конкретни архитектурни решения, колкото се дава насока за архитектурно мислене

"Проектите, които се представят в изложбените павилиони, представляват визуални философски търсения, които отразяват нивото на архитектурната мисъл в дадена държава. Показва се отношението, което архитектурната общност схваща като проблем на настоящето или на бъдещето". 

Преобладаващата част от участниците са хора на възраст до 35-40-годишна възраст

"Това говори, че това поколение се интересува от дълбочината на архитектурните проблеми и търси начини да ги осмисли, отрази, преди да достигне до самите сгради. Това са хората, на които принадлежи бъдещето". 

18-ото издание на Биеналето ще се проведе от 20 май до 26 ноември тази година

Интервюто на Лора Търколева с арх. Борис Тикварски и с проф. Тодор Булев в предаването "Преди всички" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17