Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата Демерджиев - Спасовски: Взети са всички мерки, за да се избегнат провокации

Министрите на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски (вляво) и на България Иван Демерджиев в Скопие - 30 януари 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

РС Македония обеща да обезпечи безпроблемно честване на годишнината от рождението на големия български революционер Гоце Делчев.

Искаме да отправим ясно предупреждение, че няма да бъде допуснат никакъв инцидент по време на честването на Гоце Делчев. Полицията е предприела всички мерки, за да не допусне инцидент. Ще се обезпечи безпроблемно честване на Гоце Делчев. Нашето приятелство с България ще продължи, и заедно ще гарантираме стабилност в двете държави и в региона.

Това каза министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски след среща с българска делегация, водена от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По време на разговорите бяха обсъдени организацията на предстоящото отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, както и съвместни действия за гарантиране на спокойна и сигурна среда за честванията на 4 февруари.

„Днес проведохме ползотворна работна среща. Обсъдихме всички въпроси - от една страна коментирахме как да обезпечим сигурно и безпроблемно честване на годишнината на Гоце Делчев, получих уверението на македонските власти, че то ще мине спокойно; аз от своя страна обещах, че хората, които идват от България, няма да отговарят или да бъдат причина за провокации", каза след срещата Демерджиев.

„Няма да позволим някои хора да се опитват да палят огън там, където няма. Целта на събитието е да се отдаде почит на една видна историческа личност, каквато е Гоце Делчев, а не то да стане център и място за разпалване на омраза. Коментирахме и посегателството срещу Християн Пендиков, постигнахме съгласие, че подобен род престъпления не бива да се допускат в държава, която иска да прилага върховенството на правото, както е в случая с РСМ. Спасовски ме увери, че инцидентът ще се разследва обективно, и че ще има превенция да не се допускат такива инциденти в бъдеще. Защото такива инциденти разстройват отношенията между нашите две държави и не бива такива инциденти да слагат сянка върху нашите отношения“, заяви българският вътрешен министър.

Той е предал на Спасовски документи, които касаят заплахи срещу Пендиков по време на престоя му в болницата и е получил уверения, че те също ще бъдат разследвани и всички отговорни за това лица ще бъдат изправени пред закона.

„Със сигурност бъдещето на двете държави е свързано с Европа, РСМ е кандидат, а България - член на ЕС, но е много важно да се знае, че езикът на омразата не е пътят към Европа. Държавите в Европа споделят ценности, и днес се уверихме взаимно, че и двете държави споделяме европейските ценности. Те са нашият път и сме длъжни да обезпечим стабилност и сигурност не само в региона на двете държави, но и за цяла Европа - като стабилизираме нашите отношения в нашия си регион“, подчерта Демерджиев.

Той заяви, че са обсъдили и въпроси, свързани с различната полицейска дейност като предотвратяване на нелегалната миграция, борбата с организираната престъпност, добрата комуникация между професионалните ръководства на двете министерства.

С тези мерки традиционно добрите ни отношения между министерствата ще се развият още повече. Това е нашият път напред“, допълни министър Демерджиев.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43