Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на служители на градския транспорт пред Столичната община

Снимка: Мария Костова

Работещи от градския транспорт на София се събраха на протест пред Столичната община, докато се водят преговори за увеличение на заплатите в четирите общински транспортни дружества. Искането на синдикатите е за 30 процента ръст на възнагражденията от 1-и януари. Те заявиха готовност за ефективна стачка, ако не бъде постигната договореност.

С плакати "Животът поскъпна с 50%", "Ние искаме 30% ръст на заплатите" работещи в четирите столични общински транспортни дружества се събраха малко преди 10 часа пред софийското кметство. За този час беше насрочено началото на преговори със зам.-кмета по транспорта на София Дончо Барбалов и синдикатите за възможностите за увеличение на възнагражденията в Столичния автотранспорт, електротранспорта, Центъра за градска мобилност и Столичния метрополитен.

Работещи от дружествата, които не са на смяна, изчакваха резултатите от срещата и представиха исканията си:

"Тук сме да покажем на общинарите, че настояваме  и сме твърди за тия 30%. Надявам се, че ще стане. Ако не стане, се надявам, че синдикатите ще ни поведат на стачка , ефективна. Според мен няма да допуснат от общината и ръководството няма да допуснат да оставят София без градски транспорт. 2000 лева със сигурност е малко".

Освен за повишение на заплатите работещите в градския транспорт настояват и за подобряване на условията на труд, както и за търсене на възможности за привличане на млади кадри на фона на недостиг на шофьори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бербок обеща "последствия" за сочеща към Русия хакерска атака на e-mail-ите на германски управляващи

Руското военно разузнаване стои за хакерска атака срещу електронната поща на германски управляващи, извършена миналата година. Германското правителство заяви днес, че това няма да остане без последствия. "Това няма да остане без последствия!". Така реагира германската външна министъра Аналена Бербок, след като стана официално ясно, че зад..

публикувано на 03.05.24 в 12:45

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат..

обновено на 03.05.24 в 12:22

Украйна: Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област

От Главното разузнавателно управление на Украйна съобщават, че Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област - в края на май или началото на юни. По думите на заместник-началника му обаче, руснаците нямат достатъчно ресурси, за да превземат голям град, а успехът на офанзивата им зависи от това колко силна ще бъде украинската защита в..

публикувано на 03.05.24 в 11:54

Арх. Петкана Бакалова: Решението за частна детска болница постави в риск децата на България

Решението на Министерски съвет за изграждане на частна детска болница постави в риск децата на България , каза пред БНР арх. Петкана Бакалова - член на УС на Алианса за висока строителна култура.  "Всички знаем, че има изключителен недостиг на здравни специалисти - педиатри, педиатрични сестри. Частната болница, която беше оповестена с 400..

публикувано на 03.05.24 в 11:44

Влак помете кола, спряна на релсите в Монтанско

Товарен влак помете лека кола, спряна на жп релсите.  Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между монтанските села Мърчево и Габровница,  в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола.  Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без..

публикувано на 03.05.24 в 11:42

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни.  Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: "От "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на..

публикувано на 03.05.24 в 11:15

Фестивал "Театър за ценители": запазена територия само за младите

Отворени сърца за доброто и красивото и вдъхновение, което може да даде само изкуството –  на това се радват младежите, участващи в асеновградската самодейна театрална трупа "Работилница за мечти".  Дори и във ваканционните празнични дни те се подготвят за фестивала "Театър за ценители", в който ще се включат младежки самодейни състави от цялата..

публикувано на 03.05.24 в 11:05