Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Янков: В държавите от еврозоната има по-ниска инфлация, да се стремим към присъединяване

"Тази цел трябва да стане стратегическа за държавата"

Никола Янков
Снимка: Ани Петрова

В държавите от еврозоната има по-ниска инфлация. Затова би трябвало да се обърне сериозно внимание на тази цел и тя да стане стратегическа за държавата. Това обясни пред БНР Никола Янков, който е икономист и бивш заместник-министър на икономиката.

"Липсва обаче политическа воля. Атанас Пеканов е за присъединяването към еврозоната, но останалите министри и премиерът, дори президентът мълчат многозначително по тази тема. Не сме чули да има стройна програма или план, който държавата да е сложила на масата и да се изпълнява. Парламентът беше разпуснат без да приеме нито един от важните закони, свързани с присъединяването към еврозоната. Социологията започна да владее политиците в България. Нека да попитаме предприемачите, няма да намерите нито един от тях, който да се изкаже против присъединяването".

Работниците също ще спечелят от влизането на страната ни в еврозоната, смята Янков

"Ще имат по-стабилни доходи и по-голям икономически растеж".

Цените на храните ще са основна тема в Министерски съвет днес. Служебният премиер Гълъб Донев е свикал работна среща по темата с министри и шефове на агенции. Целта е да бъде представен анализ на образуването на цените. "Със сигурност има спекула", заяви икономическият министър Никола Стоянов.

Никола Янков обаче мисли, че думата "спекула" няма място в пазарната икономика. 

"Това е вид незаконна дейност по време на комунизма. Цените се движат от търсенето и предлагането. Държавата не може да повлияе директно на тези процеси. Може да има картел или монопол-незаконна практика, която се санкционира. Тя се контролира от Комисията за защита на конкуренцията. Там трябва да се насочат усилията на правителството. Предполага се, че в КЗК има хора, които знаят какво правят. Тя се води за независима. Има и квота, назначена от парламента. Хората в нея трябва да започнат да си вършат работата, да бъдат проактивни".

Другият проблем, свързан с инфлацията, е т. нар. предлагане или ограничение в предлагането, посочи икономистът. 

"Когато има недостиг на стоки, тогава се повишават цените. Държавата трябва да стимулира производителите да предлагат повече като обеми".

Това обаче не се случи чрез предоставените на фирмите субсидии, посочи Янков.

"Във фирмите бяха налети пари, които отидоха на вятъра. Субсидиите бяха давани само, за да се печелят политически точки за изборите. Парите, които държавата изсипа като субсидии за тока, увеличиха печалбите на голяма част от търговците, както и парите, които се изсипаха за субсидии на бензина и дизела. Субсидията отиваше в търговеца. Трябва да се стимулира потреблението".

Силно повишените цени на яйцата той също обясни с по-слабото предлагане на пазара. 

"Ако не се появява конкуренция за предлагане на яйца, въпреки високите цени, това означа, че  маржовете на производителите не са достатъчно високи. Има и по-високи разходи за производство. Това не може да се тушира от държавата. Има базова инфлация. Трансформира се в по-висока цена за потребителите. Ако ударим в цената, ще откажем част от производителите да участват на пазара. Те ще затворят своите производства и ще стане по-зле. Няма да има яйца-нито евтини, нито скъпи".

Основната причина за социалното неравенство в днешно време е монетарната политика на централните банки, които изсипаха огромни количества пари на пазар, посочи икономистът. 

"Те вдигнаха цените на активите. Това доведе до по-голямо забогатяване на богатите хора. При тези с по-ниски доходи се стегна до обратния ефект. Инфлацията е данъкът на бедните. Разтвори се ножицата на социалното неравенство. Начинът да се намалят цените е да се намалят доходите, а не да се увеличават. Ако доходите се вдигат изпреварващо, така се храни инфлацията".

Решението за вдигането на минималната работна заплата е популистко, смята Янков. 

"То е в противоречие със заложените цели да се бори инфлацията. Това ще я увеличи, а после пак ще обеднеем. Глупаво решение. В предизборна ситуация обаче нито един политик не би се нагърбил със задачата да обясни на широките народни маси как работи инфлацията".

В България има недостиг на работна ръка, обясни той. А това означава, че има растеж на доходите, изпреварващ инфлацията. 

"Има реално забогатяване на хората. Имаме ограничаване на производството, защото няма достатъчно работници"

Цялото интервю на Снежана Иванова с Никола Янков мож да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ" Искаме поне веднъж в..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50