Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копринка Червенкова: Морфов е много талантлив човек, но и много талантлив скандалджия

"Новият министър на културата ще умиротвори ситуацията в Народния"

Копринка Червенкова
Снимка: Ани Петрова

"Връщането на Александър Морфов в Народния театър не беше съпроводено с всенародни тържества. След това се случи скандалът с Велислава Кръстева. Сашо е много талантлив човек, но и много талантлив скандалджия. След този скандал се завъртя около фигурата Морфов. Най-неочаквано той откри свой съюзник - в лицето на министъра на културата Велислав Минеков. Ако той беше останал министър и в този служебен кабинет, сигурна съм, че щеше да уволни директора на Народния театър". 

Това коментира пред БНР Копринка Червенкова, дългогодишен главен редактор на вестник "Култура", след поредния скандал около Народния театър. 

Във фейсбук профила на Тома Биков от ГЕРБ беше публикувано видео, в което режисьорът Александър Морфов нарича актьора Евгени Будинов "герберски боклук" и обяснява, че Будинов е отстранен от представлението "Хъшове", на което Морфов е режисьор, заради политическите му пристрастия. 

Според Червенкова на Морфов "не му е излязъл пасиансът" заради намесата на артисти от Народния, които са отказали да се съобразят с неговите капризиВ предаването "12+3" журналистът допълни: 

"Въпросното видео е заснето от някое от момчетата на Морфов, от някой от неговите хъшове, след което с неговото съгласие то е пуснато. Трябва да се движи скандалът. Морфов няма интерес от замрял скандал. Това видео беше пуснато с благословията му... Тук скандалът се превръща в политическа дискриминация. И сега не може да се говори за махане на директора, а за уволнение на самия Морфов. Което е пак скандал. Пак ще се говори, че националното богатство Морфов е махнато от Народния театър. Морфов страшно обича себе си, и с право, но с цялата тази история обслужва суетата си. Той обича да живее в скандали". 

По думите й новият служебен министър на културата ще умиротвори ситуацията

Интервюто на Снежана Иванова с Копринка Червенкова в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В МЗ обсъждат структурата на бъдещата Национална детска болница

Структурата на бъдещата Национална детска болница, предложена от консултанти от Европейската инвестиционна банка, ще бъде обсъдена днес на работна среща в здравното министерство. В срещата ще участват и представители на Обществения съвет, които следят процеса по изграждане на болницата, и които са се запознали с оригиналния доклад на консултантите..

публикувано на 30.07.24 в 09:07

В 90 социални предприятия у нас са разкрити над 1200 работни места

Над 1200 са разкритите работни места в действащите у нас 90 социални предприятия. Около половината от местата са за хора от уязвимите групи -  такива с трайни увреждания, социално слаби, младежи на възраст до 29 години без професионален опит, безработни над 55 години, бежанци, получили закрила, както и пострадали от домашно насилие. През..

публикувано на 30.07.24 в 08:24
Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница, 29 юли 2024 г.

Пожарът по границата с Гърция отново премина на българска територия

Изминалата нощ бе тежка за българските пожарникари по границата на планината Славянка. Огънят отново е на българска територия, има опасност пожарът да стане върхов.  На още две места е пробил огънят  от Гърция, където се гаси само с летателна техника и  пожарът не може да бъде овладян две седмици. Какво се случи през нощта? Пламен Поюков,..

публикувано на 30.07.24 в 08:18

Участниците в отбора ни по химия се завръщат с 4 медала от най-престижното състезание за годината

Завръщат се  участниците в отбора по химия, които отново се представиха изключително успешно в  най-престижното състезание по химия за годината.  Те спечелиха 4 медала: 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов от Международната олимпиада в Саудитска Арабия.  Златният медалист Виктор Лилов се класира втори в конкуренция с 327 ученици от 84 държави...

публикувано на 30.07.24 в 08:14

100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата. 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат..

публикувано на 30.07.24 в 08:08
Салвадор Иля

Леви сепаратисти и социалисти се споразумяха за правителство в Каталуния

Лидерите на Републиканската левица на Каталуния (ЕРК), лява партия, бореща се за независима Каталуния, и социалистите на испанския министър-председател Педро Санчес постигнаха принципно съгласие за сформиране на ново регионално правителство, заяви снощи в изявление говорител на ЕРК, цитиран от ДПА. Салвадор Иля, чиито социалисти станаха..

публикувано на 30.07.24 в 08:07
Марая Цветкова

Марая Цветкова за мандата на ИТН: Ще гледаме шоу, няма да намерят златното сечение

Ще гледаме по-скоро шоу. Били сме свидетели на предишни такива отворени за медиите и обществото преговори, които не доведоха до нищо. По-скоро това би могло да служи за начало на кампанията . Това мнение изрази политологът Марая Цветкова в интервю за БНР. ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка..

публикувано на 30.07.24 в 07:56