Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват за 4 часа бележника на Апостола на изложбата "Аз съм Левски"

Оригиналът на личния бележник на Васил Левски, който се съхранява в трезора на БНБ, ще бъде показан днес само за 4 часа в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

В централното фоайе там ще се открие документалната изложба "Аз съм Левски", а поводът за експозицията е 150 години от обесването на Апостола.

Експозицията ще продължи по-малко от месец.


Над 100 документа и снимки от българския исторически архив и от отдел "Ориенталски сбирки" на Националната библиотека, свързани с делото на Васил Левски, са включени в изложбата. Сред тях са записки на Апостола и препис от протокола със смъртната му присъда от 15 януари 1873 г. Националната библиотека ще покаже и оригинала на личния бележник на Апостола на свобода, който е със статут на национална реликва и се съхранява в трезора на Българската народна банка, разказа директора на библиотеката доц. Красимира Александрова: 


"Акцентът е върху живота и делото на Левски, върху документи, които са свързани с неговия живот. Има много фотографии. Те ще бъдат тематично обособени в няколко табла и съответно част от тях ще бъдат представени във витрини. Акцентът на изложбата в деня на откриването ще бъде тефтерчето на Левски, неговият оригинал. Това е един изключително ценен документ. Той е писан с молив. Хартията е с висока киселинност, тя е много крехка и неустойчива. Затова си позволяваме много рядко да го изнасяме от средата, в която се съхранява най-добре. Правим всичко възможно, за да запазим за поколенията по-дълго тази национална светиня".

Затова и тефтерчето на Левски ще бъде изложено за по-дълго време – в рамките на 4 часа от 11 до 15 часа следобед, макар първоначалният замисъл е то да остане в библиотеката само два часа. 

Снимка: Писмо от Васил Левски до Иван Кършовски, 20 юни 1871 г./Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

Във фондовете на Българския исторически архив в Националната библиотека се съхраняват по-голямата част от документите, писани от Васил Левски, както и онези, свързани с неговата революционна дейност. Акцент в експозицията са писма с паметни слова на Левски.

Почти всичко, което имаме, вече е показвано в различни темативни направления, а сега сме се постарали да го покажем в по-пълен обхват, посочи доц. Красимира Александрова. В изложбата ще присъства и електронното издание на тефтерчето на Левски, което ще може да бъде разлистено от всеки желаещ.

Изложбата "Аз съм Левски" ще може да се разгледа в централното фоайе на Националната библиотека до 10 март, а след това експозицията ще бъде пътуваща – има интерес от библиотеки в страната, музеи и училища. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работиха: Николай Петров, Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12