Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телата на 18 мъртви мигранти открити в изоставен камион край София (обновена)

| обновено на 17.02.23 в 18:21
Снимка: Николай Христов/БНР

Телата на 18 мъртви мигранти са открити в камион до София, научи БНР. Дете на видима възраст около 6 - 7 години е сред загиналите 18 мигранти, съобщиха от здравното министерство. Други 34 са отведени за прегледи и разпити от следователи.

До момента са задържани четирима души , сред които и собственика на камиона, в който са били превозвани мигрантите.

Зловещата находка е разкрита до село Локорско към 14,.30 ч. днес, като вече трети час на мястото тече оглед.

Жертвите са били афганистанци, млади мъже, а тирът, който ги е превозвал, е бил с търговищки номера.

По всяка вероятност те са починали от задушаване, а водачите са избягали, виждайки мъртвите им тела. Полицейски части претъсрват района.

БНР разбра, че в камиона са пътували над 50 души.

От вътрешното министерство посочват, че са предприети полицейски действия във връзка със сигнал, постъпил днес, около 14.15 часа, за изоставен товарен автомобил в землището на село Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент, съобщава пресслужбата на МВР.

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите, които по данни на чужденците са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава.

Стана ясно, че разследването се поема от Националната следствена служба.

Към мястото пътува и Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор.

Тук са и представители на ръководството на СДВР.

По случая тече разследване и се изяснява дали това е поредният опит за трафик на нелегални мигранти.

14 от мигрантите са открити в тежко състояние, обезводнени и премръзнали и са откарани в болници, съобщиха от Спешна помощ София.

След трагедията в землището на село Локорско, 34-ма са настанени в столични болници, сред тях има пет деца. В СО на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД са приети двама мигранти. Единият е на видима възраст 15 години, а другият около 20 години. И двамата са премръзнали и дехидратирани.

В спешното отделение на Военномедицинска академия са докарани приети осем души – петима в реанимация и трима в токсикологията, като четирима от тях се намират в тежко състояние и се е наложила интубация и командно дишане. В "Пирогов" са приети трима души в тежко състояние.

Пострадали има също в ИСУЛ, в Токуда и в МВР болница.

По-рано там беше здравният министър д-р Асен Меджидиев, който обясни, че настанените в "Пирогов" са в тежко състояние, те са дехидратирани, премръзнали, но няма опасност за живота им. По думите му в камиона е имало недостиг на кислород, което също се е отразило на състоянието им. Хората не са се хранили с дни, имат и наранявания по телата.

Здравният министър наблегна на това, че комуникацията с тези хора се е осъществила трудно.

"Ние дори не можем да осъществим контакт в момента с тях. Единият от тях беше с изключително сериозна психомоторна възбуда, четири души трябваше да го овладеят, за да се успокои, но не сме успели да проведем разговор с тях. То не може да се осъществи контакт с тях, има хора, които владеят езиците и могат да контактуват с тях, но те самите не контактуват. Повечето изследвания вече са направени, включително на един пациент и скенер е направен".

По думите на здравния министър има още 23 души, които не са тежко пострадали, но трябва да бъдат прегледани в лечебно заведение.

Той поясни, че в готовност да приемат пострадалите са болниците "Лозенец" и ИСУЛ, при необходимост и други лечебни заведения.

Четирима от нелегалните емигранти, които са докарани от екипите на СМП в ИСУЛ са в стабилно състояние. Това съобщиха от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".
Мъжете преминават през подробни прегледи и изследвания, от които ще стане ясно дали имат нужда от допълнително лечение, посочват от ИСУЛ.

Очаквайте подробности!   

По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59