Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телата на 18 мъртви мигранти открити в изоставен камион край София (обновена)

| обновено на 17.02.23 в 18:21
Снимка: Николай Христов/БНР

Телата на 18 мъртви мигранти са открити в камион до София, научи БНР. Дете на видима възраст около 6 - 7 години е сред загиналите 18 мигранти, съобщиха от здравното министерство. Други 34 са отведени за прегледи и разпити от следователи.

До момента са задържани четирима души , сред които и собственика на камиона, в който са били превозвани мигрантите.

Зловещата находка е разкрита до село Локорско към 14,.30 ч. днес, като вече трети час на мястото тече оглед.

Жертвите са били афганистанци, млади мъже, а тирът, който ги е превозвал, е бил с търговищки номера.

По всяка вероятност те са починали от задушаване, а водачите са избягали, виждайки мъртвите им тела. Полицейски части претъсрват района.

БНР разбра, че в камиона са пътували над 50 души.

От вътрешното министерство посочват, че са предприети полицейски действия във връзка със сигнал, постъпил днес, около 14.15 часа, за изоставен товарен автомобил в землището на село Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент, съобщава пресслужбата на МВР.

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите, които по данни на чужденците са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава.

Стана ясно, че разследването се поема от Националната следствена служба.

Към мястото пътува и Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор.

Тук са и представители на ръководството на СДВР.

По случая тече разследване и се изяснява дали това е поредният опит за трафик на нелегални мигранти.

14 от мигрантите са открити в тежко състояние, обезводнени и премръзнали и са откарани в болници, съобщиха от Спешна помощ София.

След трагедията в землището на село Локорско, 34-ма са настанени в столични болници, сред тях има пет деца. В СО на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД са приети двама мигранти. Единият е на видима възраст 15 години, а другият около 20 години. И двамата са премръзнали и дехидратирани.

В спешното отделение на Военномедицинска академия са докарани приети осем души – петима в реанимация и трима в токсикологията, като четирима от тях се намират в тежко състояние и се е наложила интубация и командно дишане. В "Пирогов" са приети трима души в тежко състояние.

Пострадали има също в ИСУЛ, в Токуда и в МВР болница.

По-рано там беше здравният министър д-р Асен Меджидиев, който обясни, че настанените в "Пирогов" са в тежко състояние, те са дехидратирани, премръзнали, но няма опасност за живота им. По думите му в камиона е имало недостиг на кислород, което също се е отразило на състоянието им. Хората не са се хранили с дни, имат и наранявания по телата.

Здравният министър наблегна на това, че комуникацията с тези хора се е осъществила трудно.

"Ние дори не можем да осъществим контакт в момента с тях. Единият от тях беше с изключително сериозна психомоторна възбуда, четири души трябваше да го овладеят, за да се успокои, но не сме успели да проведем разговор с тях. То не може да се осъществи контакт с тях, има хора, които владеят езиците и могат да контактуват с тях, но те самите не контактуват. Повечето изследвания вече са направени, включително на един пациент и скенер е направен".

По думите на здравния министър има още 23 души, които не са тежко пострадали, но трябва да бъдат прегледани в лечебно заведение.

Той поясни, че в готовност да приемат пострадалите са болниците "Лозенец" и ИСУЛ, при необходимост и други лечебни заведения.

Четирима от нелегалните емигранти, които са докарани от екипите на СМП в ИСУЛ са в стабилно състояние. Това съобщиха от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".
Мъжете преминават през подробни прегледи и изследвания, от които ще стане ясно дали имат нужда от допълнително лечение, посочват от ИСУЛ.

Очаквайте подробности!   

По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илев почина  малко преди да навърши 101 години.  Председателят..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30