Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Полето за маневриране на Лукашенко се стесни. Изпитва носталгия по времето, когато можеше да се представя за миротворец"

Александър Класковски: Лукашенко всячески бяга от участие във войната. Старае се да не затъва в тази авантюра

"Можем да твърдим, че утре или след седмица от територията на Беларус няма да има нападение срещу Украйна"

Александър Класковски
Снимка: Личен архив

Тази седмица президентът на Беларус Александър Лукашенко беше обявил голямата си годишна пресконференция, но в последния момент я отложи. Официалното обяснение беше: "спешна промяна в графика на президента". Не след дълго се разбра причината за промяната в графика - изненадваща, неочаквана и предварително непланирана визита в Москва. За какво са си говорили Лукашенко и Путин не стана ясно, но срещите между двамата винаги са съпроводени от спекулации за ново сухопътно настъпление в Украйна от територията на Беларус с участието на въоръжени сили на страната. Беларуският политически анализатор от проекта "Позiрк" (в превод: "Поглед") Александър Класковски смята подобен сценарий за малко вероятен, поне засега.

"Предишния път, когато Путин пристигна в Минск, през декември миналата година, също имаше много спекулации, че най-накрая кремълският владетел ще притисне по-малкия си брат Лукашенко и ще го принуди да се включи с войските си във войната. Сега тези спекулации се повтарят. Във всички случаи обаче за каквото и да се договорят в този смисъл Путин и Лукашенко при закрити врата, те няма да го съобщят пред широката публика.

Сега разузнаването разполага с такива технологии, че с помощта на спътник например могат да бъдат преброени палатките на полигоните в Беларус. Украинското и западното разузнаване много добре знаят колко руски войници има в момента в Беларус - около 11 хиляди. Това не е достатъчно за ефективно настъпление срещу Украйна. Преди година от територията на Беларус към Киев тръгнаха по различни данни между 35 и 40 хиляди. Сега украинците са по-добре подготвени да отразят евентуален удар от север и ще са необходими поне 60 хиляди души, както твърдят военните експерти.

Сега няма такъв брой войници - 10-11 хиляди руснаци и то неотдавна мобилизирани, които се подготвят на беларуските полигони. Те все още не са готови да воюват. По данни на експертите беларуските боеспособни подразделения наброяват около 12 хиляди души. Можем достатъчно уверено да твърдим, че утре или след седмица от територията на Беларус няма да има нападение срещу Украйна. Ако наистина започне да се готви такава операция, западните и украинското разузнаване ще я проследят внимателно."

Ден преди да дойде в Москва за срещата си с Путин Лукашенко даде пресконференция пред тесен кръг чуждестранни журналисти, на която направи някои гръмки изявления. Предложи войната да бъде прекратена и дори покани президента на Съединените щати Джо Байдън в Минск, където да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Вие публикувахте статия на тази тема, която озаглавихте "Лукашенко иска да стане гълъб на мира, но с руско ядрено оръжие". Какво цели всъщност беларуският лидер?

"Тези изявления показват, че Лукашенко изпитва носталгия по времето, когато можеше да се представя за миротворец, да получава геополитически дивиденти и да подобрява отношенията си със Запада. През 2014 г. например той се дистанцира от руското анексиране на Крим. Но сега не може да влезе втори път в същата река, защото е много по-зависим от Кремъл.

В рубикон се превърнаха събитията през 2020 г. - масовите протести против фалшифицирането на президентските избори в Беларус. След това Лукашенко беше принуден да търси подкрепа от Путин за сметка на засилването на зависимостта на Беларус от Русия. Полето за маневриране на Лукашенко се стесни, въпреки че той се чувства неуютно в ролята на агресор.

От една страна той трябва да се представя за най-близкия съюзник на Кремъл, за да продължи да получава от него икономически преференции. От друга разбира, че е въвлечен в авантюра, която може да свърши лошо. Затова се старае, доколкото е възможно, да не затъва до гуша в тази авантюра, т.е. да не изпраща войниците си на война. Лукашенко, разбира се, не иска, но ако си представим ситуация, при която Путин постави въпроса ребром и каже "Саша, трябва ми помощта ти", много ще му е трудно да се измъкне."

Александър Лукашенко и Владимир Путин, 17 февруари 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

И все пак възможно ли е в определен момент, при определено стечение на обстоятелствата, Александър Лукашенко да скочи в последния момент от влака, чийто машинист е Владимир Путин?

"Макар че Лукашенко често разсъждава за славянското братство, за общите исторически корени и т.н., всъщност той мисли само как да запази властта си. За него най-важното не е да остане предан на Москва, а да си остане самодържец в Беларус. Ако си представим развитие на събитията, при което украинците действително победят и отблъснат Русия до границите от 1991 г., в самата Русия започнат междуособици, както неведнъж е ставало в миналото, тогава ще се появи удобен момент за скачане от влака или за отплуване по-надалеч от потъващия руски "Титаник".

Знаейки колко хитър е Лукашенко, мога да прогнозирам, че в такава ситуация ще прояви гъвкавост. Няма съмнение, че ще се бори до последно. Той е изключително властолюбив и вече почти 30 години прави чудеса в стремежа си към политическо оцеляване. В този смисъл вероятно тепърва ни очакват интересни сюжети." 

Какви са въпросителните около учредяването на трибунал за престъпления срещу мира в Украйна?

Донецк, Източна Украйна, 17 февруари 2023 г.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

В статията, за която вече стана дума, пишете, че Минск и Киев водят собствена задкулисна игра. Какво ви кара да мислите така?

"Виждаме, че украинските власти водят много прагматична политика. Целта им е в никакъв случай да не допуснат откриването на северен фронт. Затова се стараят някак си да омайват Лукашенко и да не го дразнят, за да не се включи с войските си в тази така наречена "специална военна операция". И ако е възможно да се разбере с Путин от територията на Беларус изобщо да не се нанасят удари по Украйна. Защото Лукашенко разбира, че това не е в негов интерес и че засилва вината му на съучастник в агресията. И макар че плановете на Европа да създаде някакъв специален трибунал в Хага засега да изглеждат доста мъгляво, мисля, че все пак подобна перспектива го тревожи.

Ако за Путин, както изглежда, морето е до колене, то Лукашенко е по-хитър и повече мисли за собствените си перспективи. Честно казано, за разлика от Путин той няма никакви имперски амбиции. За него е достатъчно да бъде самодържец на собствената си относително малка територия. Затова всъщност интересите на Путин и Лукашенко не съвпадат. Лукашенко всячески бяга от участие във войната и неслучайно подчертава ролята си на миротворец.

Друг е въпросът, че Европа и Западът като цяло гледат на него като на марионетка на Путин и не виждат в негово лице сериозен самостоятелен играч, с когото могат да се договарят. В Киев също някои казват, че Лукашенко е марионетка и че Беларус е окупирана от Русия. В същото време виждаме, че не отзовават посланика си от Минск. Освен това стана известно, че Украйна лобира за изключването на Беларус от санкционните пакети. И наистина приеха няколко пакета санкции срещу Русия, в които не включиха Беларус. Изтече информация, че украинската страна даже е предложила на Лукашенко някакъв таен пакт за ненападение.

Има още един момент, който предизвиква по-скоро усмивка и той е, че президентът на Украйна Зеленски упорито избягва срещи с лидера на беларуската демократична опозиция Светлана Тихановска. Смята се, че целта е да не бъде дразнен Лукашенко. Това изглежда малко наивно, защото въпросът за участието или неучастието във войната зависи от волята на Путин, а не от това дали Зеленски ще се срещне с Тихановска."

Тази седмица Александър Лукашенко се срещна в Минск с новия секретар на Организацията на договора за колективна сигурност ИмангалиТасмагамбетов. Лукашенко заяви, че в скоро време останалите членове на организацията, т.е. Армения, Казахстан, Киргизия и Таджикистан, трябва да се определят на коя страна са в конфликта в Украйна. Това просто реторика ли е, или беларуският лидер наистина вярва в консолидирането на военния съюз?

"Мисля, че Лукашенко повтаря тези свои призиви донякъде по инерция, без да се надява на консолидиране на страните от Организацията на договора за колективна сигурност, защото всеки дърпа чергата към себе си. Вероятно на екзистенциално равнище му е неприятно да са само двамата с Путин срещу 50-те държави, които подкрепят Киев, дават му оръжие и въвеждат санкции срещу Русия и Беларус. Мисля, че и този път призивът му ще увисне във въздуха. А и самият Лукашенко, както вече казах, е верен съюзник на Русия по-скоро на думи и не се "натиска" особено да воюва.  

По всичко личи, че един от аргументите, които Лукашенко споделя с Путин при разговорите им на четири очи е, че ако изпрати войниците си в украинската месомелачка, там веднага ще ги направят на кайма. А коварното чудовище НАТО дрънка оръжие на западните ни граници. Поляците вече готвят нападение в гръб, литовците също са агресивни. Затова по-добре да държа войските си на западната граница, за да не могат проклетите натовци да ударят в гръб руските братя. Така разсъждава Лукашенко и неведнъж е заявявал това и публично. Мисля, че Путин приема донякъде тези аргументи. Версията, че чак толкова извива ръцете на Лукашенко и иска от него беларуските войски да се включат във войната не ми изглежда много убедителна."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: Лятото ще е с валежи под нормата и температури над нея

Лятото ще бъде с валежи под нормата и температури, които ще са с около 1,5 - 2 градуса над нея . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".  По думите му дългосрочна прогноза се прави трудно и не винаги това е успешен процес : "Зад изготвянето..

публикувано на 03.06.24 в 17:16

Надежда Рангелова-Бояджиева: Дългосрочната перспектива на Детската болница е ключовото, не срокът

" Най-голямата причина за трудности и проблеми в процеса на изграждане на Националната детска болница е постоянната смяна на екипите, които работят по този проект, постоянната смяна на правителствата и липсата на последователни действия. За съжаление, всеки следващ или министър на здравеопазването, или директор на здравната инвестиционна компания..

публикувано на 03.06.24 в 10:56
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Негласуващите отказват да легитимират елит, който не защитава интереса им

" Голяма част от българските граждани казват - този политически елит не защитава нашият интерес, поради което отказваме да го легитимираме . Не е просто – отегчих се или понеже са шести поредни избори, няма да гласувам. "Всички са маскари" е клише. Зад "Всички са маскари" се крият множество фактори – това, че не живея по-добре, въпреки..

публикувано на 02.06.24 в 10:07
Служебният министър председател Димитър Главчев (вдясно) се срещна в МС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Форум на НАТО в София, жп инцидент и други теми от отминаващата седмица

Седмицата започна с кулминационната част от заседанието на парламентарната асамблея на НАТО и участието на генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Още преди обичайните финални снимки на участниците, се разпалиха и политическите страсти у нас. Парламентарната асамблея прие декларация за подкрепа на Киев и призова страните,..

публикувано на 02.06.24 в 10:04
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59