Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов: Трябва по-категорично законодателство в борбата срещу нелегалните мигранти

Красимир Каракачанов
Снимка: Ани Петрова

"За проблема с нелегалните мигранти си говорим само когато има смъртни случаи. Само с коментиране не става. Няма последователна държавна политика. Българският парламент не се занимава с проблемите на хората, а с това да махне главния прокурор, за да сложи удобен за група ляволиберални политици главен прокурор". 

Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО. 

Според него съдебна реформа "няма да оправи нещата". 

"Фикцията да превземеш институциите на властта, за да управляваш държавата с абсурдна либерална идеология - не е решение на проблема. Това го гледахме 45 години по времето на комунизма". 

По думите му изказването на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев - че оградата по границата е сред причините за проблемите с нелегалните мигранти, е некоректно

"Аз съм инициаторът да се прави такава ограда. През 2014-2015 година буквално изнудихме Бойко Борисов да започне да я прави. Но срещу нея скочиха ляволибералните политици, които му бяха коалиционни партньори, както и голям процент от медиите. Обясняваха, че ние сме десни популисти - националисти и как може да спираме тези нещастни хора, които бягат от войната. А статистиката показваше, че 70% от нахлуващите в България не са бягащи от войната в Сирия... Оградата била виновна. Ако си направите ограда на къщата и седем години не я поддържате, естествено че ще започне да пада, след като има и опити да бъде унищожавана, рязана, прескачана... За времето, в което бях министър, проверете колко са случаите на нелегално влизане, как се процедираше с нелегалните мигранти! Аз носех отговорност. Моята заповед към армията, която бях изпратил на границата, беше - нулева толерантност и недопускане да се премине границата". 

В предаването "12+3" Каракачанов подчерта, че допълнителни събития - като земетресението в Турция и Сирия и войната в Украйна, ще предизвикват големи човешки маси да търсят спасение към Европа

"Трябва по-строго и категорично законодателство. От пет години нагоре без право на обжалване. Не само конфискуване на автомобила, а на цялото имущество. Държавни служители, замесени в трафика, да получават двойна на трафиканта присъда. И доживотно да не могат да заемат държавна служба. Подбор на полицията. Публична тайна е, че през последните 20 години в полицията се наемат кадри на връзкарска основа. Където армията охранява, няма корупция, преминаването е по-малко. Защо не използваме дронове на границата?". 

Интервюто на Снежана Иванова с Красимир Каракачанов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан

Джейк Съливън на тридневно посещение в Китай

Джейк Съливън, съветникът по национална сигурност на президента на Съединените щати Джо Байдън, започва тридневно посещение в Китай. Той ще се срещне с китайския министър на външните работи Ван И. Двамата ще обсъдят няколко важни теми, включително войната в Украйна, конфликтът в Близкия изток, напрежението в Южнокитайско море и въпросът за Тайван...

публикувано на 27.08.24 в 07:51

Продължава борбата с няколко пожара в страната

Дежурни екипи през нощта охраняваха локализирания пожар  в гората в района на село Каменар над Варна. Пожарникари и доброволци участват в овладяването на огъня във Вискяр планина, до пернишкото село Расник. Засегнат е параклисът "Св. св. Петър и Павел" над селото, известен още като Вискярски манастир. Частично бедствено положение в..

публикувано на 27.08.24 в 07:45
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Нови руски атаки с ракети и дронове в Киевска област

Нова вълна от руски атаки с ракети и дронове последва в Киевска област и други региони на Украйна тази нощ след вчерашните интензивни въздушни удари.  В столицата Киев няколко пъти отекнаха експлозии и се задейства противовъздушната отбрана. Около полунощ бе съобщено за навлизане на дронове на украинска територия от юг и североизток. Въздушна..

публикувано на 27.08.24 в 07:42

Шефовете на ФРОНТЕКС и "Гранична полиция" се срещат с медиите

Изпълнителният директор на агенцията на Европейския съюз за гранична охрана ФРОНТЕКС Ханс Лейтенс, който е у нас по покана на министъра на вътрешните работи, и директорът на главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов ще се срещнат с представители на медиите.  На вчерашната среща Калин Стоянов - Ханс Лейтенс двамата заявиха,..

публикувано на 27.08.24 в 07:36

Парламентът заседава извънредно, за да се закълне новото правителство

Очаква се днес да се проведе извънредно заседание на парламента, за да се закълне новото служебно правителство на Димитър Главчев. В новото служебно правителство с премиер Димитър Главчев има само три промени – нови са министрите на вътрешните и на външните работи, както и на транспорта. Именно промяната на върха в МВР беше залогът за..

публикувано на 27.08.24 в 07:23

Президентът издава указ за назначаване на служебен кабинет "Главчев 2"

Президентът Румен Радев издава указ за назначаване на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.  Трима ще бъдат новите министри – на вътрешните работи, на външните работи и на транспорта.  С друг указ държавният глава ще насрочи избори за 51-во Народно събрание за 27 октомври. Това ще бъде седмият парламентарен вот за последните три години...

публикувано на 27.08.24 в 07:20

ООН обяви глобален зов за помощ заради увеличаващото се морско равнище

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви глобален зов за помощ заради промените в климата на срещата на върха на тихоокеанските острови в Тонга. Той представи изследвания, които сочат, че морското равнище в региона се покачва много по-бързо от средните нива за останалите части на планетата. "Катастрофа от световен мащаб излага на опасност този..

публикувано на 27.08.24 в 05:27