Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ настоява за финансова децентрализация и създаване на Агенция за координиране при бедствия

Владимир Георгиев
Снимка: Спас Крайнин

Местното самоуправление е стожер във времената, когато правим пети предсрочни избори и има несигурност в политическата система. Това заяви пред БНР Владимир Георгиев, кмет на Самоков и член на УС на Националното сдружение на общините.

Днес в София ще има заседание на Общото събрание на НСОРБ. Ще се обсъждат актуални общински проблеми. На него ще присъства министър-председателят Гълъб Донев, а също министрите на финансите и на регионалното развитие - Росица Велкова и Иван Шишков.

„Форумът е изключително значим. На него ще бъдат представени над 230 общини“, посочи Владимир Георгиев.

Една от най-важните теми е цената на горивата, посочи той.

„Има 77 общини в България, които са изцяло на газ. Община Самоков е сред тях. Справяме се много трудно. В година, в която нямаме бюджет, а работим с една дванадесета от миналогодишния, при съвсем различни цени на горивата. Общините, където се отопляват болници, детски градини и социални домове, са в графата с бизнеса. Сметките за горива са сериозни, въпреки по-топлата зима. Те са 2-3 пъти по-високи от миналата година. При нас, като планинска община,  отоплителният сезон започва от септември и приключва през май“.

Другата важна тема е финансовата децентрализация, обясни Георгиев. Той посочи, че в община Самоков не са вдигали данъците. Опитват се да повишат събираемостта. Провеждат разяснителна кампания. 

Общините ще използват една дванадесета от миналогодишния бюджет, докато не се приеме нов национален, обясни той. Това обаче  едва ли ще се случи по-рано от юни. Те работят за привличане на инвестиции, каза кметът. Ефектът от тях обаче се усеща след 4-5 години. Всяка община заделя средства за превантивни дейности при бедствия и аварии, но те не са достатъчни, каза още той.

„Получават се средства от Междуведомствената комисия. Ние сме дали предложение за създаване на Национална агенция, която да координира действията при бедствия и аварии“. 

Трябва да се направи обследване и паспортизация на сградите, смята още кметът.

„Необходимо е да има критериите как да се строи и да се заложи по-голямо укрепване. Надяваме се нормите да идват от държавата. Когато дадена сграда кандидатства за енергийна ефективност, трябва да се направи обследване. Ако е необходимо, да се укрепи. Санирането натоварва допълнително конструкцията"

Правителството не координира програмите по Плана за възстановяване с местната власт, посочи кметът.

„Сега ние подаваме проектни предложения, но те трябва да се разгледат, класират, има и период на обжалване. Чак след това могат да преминат към обществените процедури“. 

В края на годината 600 милиона бяха разпределени за общините. Те обаче са получили само  50% от сумите по проектите. В община Самоков вече са ги изпълнили. Очакват втори транш. 

Много малко общини се възползваха от индексацията по европейските договори  с 15%, каза още той.
Цялото интервю на Таня Милушева и Диана Дончева с Владимир Георгиев може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21