Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята, която разединява

Снимка: архив

Цялото общество в момента, с много малки изключения, е жертва на една полуофициална пропаганда, в която се настоява, че трябва да се отбелязва единствено съхраняването на живота на евреите от предвоенните територии на България и да не се говори за депортирането на 11 343 души от окупираните тогава територии на Македония, Тракия и Пиротско. 

Тази позиция изрази пред БНР Вени Марковски, съосновател на "Интернет общество". Според него "това е едно безкрайно странно поведение, тъй като доброто дело не може да зачеркне лошото. Лошото е първо по време".

"Тази позиция е разбираема в България, тъй като политиците много обичат да се хвалят с добри дела, за които нямат заслуга", смята Марковски.

Нито Живков, нито Борис III могат да бъдат наречени спасители, изтъкна той.

"Истината е, че това спиране на депортацията се случва под натиск – основно от Българската православна църква, от Димитър Пешев и други депутати, от опозиционни лидери, от общественици. Това е едно действително общонародно дело, действително чудо."

Вени Марковски  Снимка: Ани ПетроваИсторическите факти са важни, но още по-важна е интерпретацията им, посочи Марковски. По думите му днес интерпретацията в някои среди е "едва ли не, че държавната политика е била насочена за спасяване на евреите, което не отговаря на действителността".

Не е било тайна, че те отиват на сигурна смърт, категоричен е Марковски.

"Един от аргументите на привържениците на цар Борис III е, че българската държава през 1943 г.не е знаела къде отиват депортираните евреи, че ще бъдат убити и тя се е грижела много добре за тяхното имущество. Държавата не е очаквала те да бъдат върнати."  

Депортацията е престъпление, без значение дали е извършена от старите предели на царството, от окупираните, присъединени или администрирани територии, както и без значение каква е съдбата на евреите след депортирането им, подчерта той.

Вместо да се срамуваме, притесняваме или страхуваме, че някаква част от тогавашната ни история не е в добра светлина, би трябвало да признаем това за факт, но да се отчете, че "след като това престъпление е извършено, останалите 48 000 души не са изпратени в Треблинка и са оцелели от ужасите на Холокоста", призова Вени Марковски.

В навечерието на 3-ти март Марковски коментира, че граф Игнатиев е сред имената в българската история, които се ползват "с незаслужена слава". По думите му "той е искал българското население да бъде послушно оръдие на руската политика".

"В България, в нашето общество трябва да положим много усилия, досега не са положени – за осмисляне на тези важни събития от нашата история, така че те да не бъдат у нас самите представяни просто и еднозначно. Истината винаги е една, но зад нея стоят феномени, които са динамични, сложни процеси."

Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Димитър Драгнев, преподавател по история и латински език в няколко столични училища и в НБУ. Той е класически филолог, завършил е старобългаристика, специализирал е източни езици – арабски, персийски, библейски еврейски.

Националният празник е фиксиран в Кодекса на труда. Всяка от тези дати, които днес имаме като празници, е достойна, щом е изведена в този национален календар, смята Драгнев. В неговите представи 3-и март е "безспорна българска дата".

"Реферира към края на войната между Руската империя и Османската империя, но за мен акцентът винаги е бил България. За мен тази дата е много важна в моя личен календар."

Снимка: БГНЕС

Запитан за спора за Паметника на Съветската армия Димитър Драгнев посочи, че мотивът за освобождението не е на мястото си там.

"Там не е на място. За България Съветската армия трайно се установява по нашите земи и оказва желано за някои и нежелано за други негативно влияние върху нашата история."

Да остане, да се премахне или да се премести паметникът?

"По-скоро би трябвало да се премести. Колкото повече отлагаме решението на този въпрос, толкова по-труден става той."

Как да се гордеем с доброто дело – спасяването на 48 000 български евреи, при положение, че същевременно други 11 000 са качени на влаковете за депортация?

Преподавателят апелира да погледнем на случилото се в контекста на събитията в цяла Европа, "за да видим къде е доброто, кой го е извършил и съответно къде евентуално са престъпленията, кои са престъпленията, имало ли е Холокост по нашите земи и къде".

Двете мнения чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47