Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С механизъм за наблюдение няма как да се въздейства на цените"

Стоян Панчев: Може да се мисли за намаляване на ДДС за определена кошница храни

"Държавата да не търси виновни за цените, а да седне и да направи изчисления"

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

"Може да се мисли за намаляване на ДДС за определена кошница храни. В много от страните, където имаме по-ниски цени на храните спрямо България, една от причините е по-нисък ДДС. Още 2022 г. много от страните в Източна Европа и южната дъга на еврозоната започнаха да предприемат такъв тип мерки - за намаляване на ДДС на храните. Това е една от причините в Унгария, Чехия, Италия, Австрия яйцата са по-евтини, отколкото в България".   

Това е мнението на макроикономиста Стоян Панчев от Експертния клуб по икономика и политика (ЕКИП). 

С механизъм за наблюдение няма как да се въздейства на цените, категоричен беше още икономистът:

"Мерките на служебното правителство са палиативни, показващи загриженост, но не и някаква сериозна стратегия за справяне с инфлацията. Търсенето на виновни и инспектирането на веригите на доставките по-скоро отварят темата и ни карат да говорим за нея, но едва ли ще доведат до някакви промени".

Панчев обясни, че не вижда къде е злоупотребата, за да се говори за спекула:

"Имаме верига на доставката, в нея има различни играчи, които се конкурират за по-голямо парче от пая. Не са се сменили тези вериги на доставки от годините преди инфлацията и сега. Същото е било и през 2020 г, когато имаше дефлация. Няма промяна в начина, по който големият супермаркет взема кашкавала от мандрите".

По думите на експерта, за да се стигне до инфлацията, промяната е в паричната политика на големите централни банки:

"Когато тези нови пари в системата стигнат до крайния потребител, тези елементи от веригите на доставките започват да виждат повече и да болят повече, защото крайните цени стават по-високи. Не става дума само за цените на храните, важи и за други сектори от икономиката - здравеопазване, образование и други. ... Не се е случило нещо чрезвичайно в самата верига на доставки в последните две години, случи се инфлацията и сега повече забелязваме". 

Той препоръча държавата да не търси виновни за цените, а да седне и да направи изчисления, ако се намали ДДС на някой продукт - как това ще се отрази на цената му, защото ефектът не е еднакъв за различните видове стоки. 

Стоян Панчев коментира още:

"Вече може да се опитваме административно, с различни мерки от страна на правителството, някаква част от тези цени да бъдат намалени. Цялостен спад на потребителските цени може да се случи само при продължаваща промяна на паричната политика (на централните банки). С мерки на българското правителство, още повече с търсене на спекуланти няма да стане. ... Ако търсим начин да намалим цялата инфлация, това е с намаляване на търсенето". 

Според него големите хипермаркети имат разходи за обслужване на магазините с топлина, персонал, заплащане на наеми, реклама и потребителите могат да преценят дали надценката, която те слагат на стоките, не е честна:

"Ако преценят, че не е честна, могат да търсят алтернативи на големите хипермаркети. Има къде човек да си купи по-евтина продукция, по-близо до производителя, но това изисква по-голямо усилие".

Интервюто на Людмила Железова със Стоян Панчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот". В неделното училище към храма медицински екип на кръвния център във Велико Търново ще приема..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Започва пролетното издание на най-старата обществена кампания за спорт и здраве

С поход до хижа "Божур" над Горна Оряховица на Цветница започва пролетното издание на най-старата в страната обществена кампания за спорт и здраве "Движи се и победи". Досега са проведени 41 кампании, в които са се включили 20 002 деца и възрастни от Велико Търново и региона, сочат данните на Регионалната здравна инспекция, съорганизатор на..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият дипломат Антъни Блинкен трябва да докладва темата пред Конгреса. Според цитирания документ част..

публикувано на 28.04.24 в 08:05

Протест срещу Байдън преди годишната вечеря с кореспондентите, акредитирани в Белия дом

Протестиращи срещу подкрепата на американския президент Джо Байдън за войната на Израел срещу "Хамас" се събраха пред хотела във Вашингтон, където се проведе ежегодната среща на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, предаде Ройтерс. Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа. Стотици протестиращи..

публикувано на 28.04.24 в 07:53

Клубът на „Колите в Смолян“ организира благотворително дрифт шоу в помощ на Георги

Клубът на „Колите в Смолян“ организира поредното благотворително дрифт шоу в помощ на болен млад мъж. Днес от 13.00 ч организаторите канят всички родопчани на полигона в село Полковник Серафимово, за да помогнат на 22-годишния Георги Маринов от Пловдив. Момчето има частично прекъсване на гръбначния мозък след катастрофа. От две години Георги е в..

публикувано на 28.04.24 в 07:52

Лазаровден и Цветница са едни от най-очакваните и обичани пролетни празници в Широка лъка

Момиченца облечени в народни носии от читалище „Екзарх Стефан“ в родопското село Широка лъка за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване. От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом...

публикувано на 28.04.24 в 07:43