Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ицхак Фико Меворах от Кавала мечтае да направи музей на евреите в града

Снимка: Ирина Недева

В Кавала е била най-голямата еврейска общност след Солун. Ицхак Фико Меворах е един от евреите на Кавала, който се връща в родния си град и в момента работи за мечтата си - да направи музей на евреите в града. Той ни разказва историята зад изложбата архивни документи и снимки:


"Тук в Кавала се връщат 42 души, които са работили в трудовите лагери в България. Тук, на тази снимка, са на гарата, това е мой чичо, още един, която след войната отива в Палестина. И това е мой чичо, който работи около година в лагерите в България, а после бяга и се връща в партизанската съпротива тук в Гърция - един, двама, трима, четирима, петима, шестима… тези тук също работят в лагерите в България. А тези четиримата възстановяват еврейската общност в Кавала. Себатай Цимино, който оцелява в трудовите лагери на България, Морис Бенвениста, който бяга в Атина, Моис Песах - още един от лагерите в България. И това тук е баща ми, който е в партизанската съпротива от началото на войната. Преди три месеца намерих Дневника на Моис Песах, в който той описва ден по ден какво се случва в лагерите в България. Този дневник вече е в Яд Вашем и повярвайте ми той разказва много трудни неща, но такава е била истината и този дневник ще е един от експонатите в Музея на еврейската общност в Кавала, който е моят много голям и важен за мен, проект".

В Ксанти е имало голяма общност - хиляда и сто евреи, които са живели тук, посочи Меворах. 


"Тук виждате три жени, които си сменят религията, приемат християнството, за да оцелеят. И тук има трима много важни мъже - те работят като трудоваци в българските лагери - Сами Леви и Бенци Енцион. Един от тях става ключова фигура в Израелската социалистическа партия след създаването на държавата Израел. Виждате ги тези хора на снимката са в София. На всеки две седмици в неделя те могат да отидат до града".


"Това са хора от Серес, на снимката вървят пеша към Дупница. А това са складовете, в които на 3 и на 4 март 1943 г. ги събират всичките 1484  евреи от тук, и на 8 март те потеглят към Драма, а след Драма към Дупница, където остават 10 дена и от там към пристанището на Лом, откъдето с лодки ги транспортират към Виена. Една от тези лодки потъва и никога не става ясно кои са евреите, които стигат до Треблинка и кои не стигат до там. В същите тези влакове са евреите от другата част - евреите от Скопие и Сърбия. Над 11 хиляди души общо, около 4 хиляди от тази, от  гръцката част".

Много е важно да се знае, че евреите от този район не са имали възможността да оцелеят, подчерта Ицхак Фико Меворах и обясни: 

"Тогава българският кмет Георгиев казва на равина и на председателя на еврейската общност, че могат да оцелеят, само ако се запишат като българи. Тоест предлага на моя народ, който живее от толкова отдавна по тези земи, говори гръцки, част е от гръцката нация, да се пишат българи и така да не тръгнат към Треблинка и нацистките лагери. Но това е трудно решение, да смениш националността си".


"Тук виждате снимка от Драма. Същият този ден 8 март 1943. Първият ден на пътуването. Всички тези хора тръгват с влаковете. От Драма, Ксанти, Комотини. А тук са пред един от складовете, сега училище - това е нова снимка сега е училище от Горна Джумая тогава".

Последната спирка е вписването и проверката им по документи в Лом, добавя историята Ицхак Фико Меворах:

"Там българите предават всички евреи на германците и това е историята на Холокоста в Северна Гърция. Това е снимка на еврейското училище в Кавала, от 1895 година е сградата, в училището, което е част от системата на френския Алианс учат 5 езика, също и ладино, защото сефарадските евреи на Балканите говорят ладино - смес между испански, гръцки и турски. И българските евреи говорят ладино. Това е снимка на последния клас в еврейското училище. И всичките тези еврейски деца са пратени в Треблинка".

Снимки: Ирина Недева

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26