Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сопот еврокомисарят Тиери Бретон се срещна с представители на българската оръжейна индустрия

Автор:
Eвропейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон бе на работно посещение в България - 15 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посети Сопот, където проведе срещи с представители на българската оръжейна индустрия. Пред журналисти той заяви, че Европейският съюз има спешна необходимост от увеличаване на производството на боеприпаси заради собствената си сигурност:

"Посещавам страните с отбранителна индустрия, готова да увеличи капацитета си. Започвам от България, защото страната ви има дълга история в отбранителната промишленост и е много важен партньор в Европа", каза Бретон.

Той направи уговорката, че в момента става дума за оценка и обсъждане, а конкретни предложения ще има на следващ етап, но подчерта, че шансът на увеличеното търсене трябва да бъде използван от европейската индустрия:

"Мисля, че ако нашата индустрия иска да използва тази възможност, защото търсенето е налице, трябва да покажем, че сме способни да осигурим на Европа това, от което имат нужда страните членки. Като комисар по вътрешния пазар, включително отбранителната промишленост, бих предпочел ползите да са за нашите, за европейските компании", каза еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

По-рано днес той разговаря с министъра на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христомир Сърбинов

Флашмоб "Ела в София" на 16-ти юни на стадион “Юнак”

Богатство е да живееш на приказно място , за което легендите и до днес разказват истории за града наричан с много имена – Сердика, Сердикия, Триадица, Средец. В "Нощен хоризонт" ви каним на вълнуващо пътешествие с разказ за богатата историята на София и нейните наименования.  С Христомир Сърбинов разкриеваме магията на столицата ни,..

публикувано на 15.06.24 в 10:33

Започва двудневният празник на тетевенската саламура

В Тетевен започва двудневният празник на тетевенската саламура - традиционна местна рибена чорба, която майстори кулинари от региона са приготвили за гостите на празника. Кулинари от Тетевен и околните села по поречието на планински реки ще представят тетевенска саламура приготвена по местни рецепти. Посетителите ще видят как се..

публикувано на 15.06.24 в 10:33
Джорджа Мелони

Мелони и старите нови силни в Европа

В третата по големина икономика в Европейския съюз - Италия - изходът от евроизборите беше до голяма степен очакван.      Премиерът Джорджа Мелони беше оглавила листата на своята радикално дясна популистка партия "Италиански братя", и спечели с близо 29 процента от гласовете - с три пункта повече от изборите за италианския парламент през 2022..

публикувано на 15.06.24 в 10:31

Изтеглят 60 вида сандвичи и салати от магазините във Великобритания

Производители на храни във Великобритания изтеглят от магазините 60 вида предварително опаковани сандвичи и салати поради възможно заразяване с бактерии. В съобщенията на британските медии се казва, че в продуктите не са открити бактерии E. coli, но тяхната продажба е спряна като предпазна мярка. Предполага се, че това са продукти, съдържащи..

публикувано на 15.06.24 в 10:14
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Ключовият играч в предишния ЕП бяха либералите, сега ще е ЕНП

Десните партии сумарно имат мнозинство в Европейския парламент . Центристките проевропейски партии отново получиха мнозинство, което по всяка вероятност ще е достатъчно за избиране на председател на Европейската комисия . Това каза пред БНР политологът Владимир Шопов. Той обърна внимание върху фрагментирането на десницата и посочи, че..

публикувано на 15.06.24 в 09:59
Проф. Ханс Форлендер, политолог от  унивреситета в Дрезден

Партийните предпочитания на изток и на запад разкриват драматично разделение в Германия

Следизборният трус в Германия - за разлика от Франция - не е толкова голям. И все пак - крайната десница е втора политическа сила. Друга, нова популистка партия, но лява - Съюз Сара Вагенкнехт - спечели на евроизборите от раз толкова подкрепа, колкото би й стигнала за влизане в Бундестага. А трите управляващи партии записаха изключително..

публикувано на 15.06.24 в 09:39

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за превантивен ремонт

Днес ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Причината за ремонта са констатирани в процеса на експлоатация неизправности, както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от..

публикувано на 15.06.24 в 09:29